Applicatiebeheer: zelf doen of uitbesteden?

Maatwerk softwareapplicaties komen in diverse soorten en maten voor. Veelal ingezet ter ondersteuning van een heel specifiek bedrijfsproces. De specifieke toepassing is soms te klein om een complexe standaardoplossing op los te laten. Of juist wél omvangrijk en complex omdat de applicatie de dienstverlening van uw bedrijf onderscheidend maakt en concurrentievoordeel oplevert. In beide gevallen is maatwerk software een goede oplossing.

Levenscyclus applicatie

Na een voorbereidingsperiode, een ontwikkel- en implementatiefase komt er een moment dat de applicatie in productie genomen wordt. Het projectteam, al dan niet van een externe leverancier, krijgt decharge en verdwijnt van het toneel. De applicatie zelf komt echter in verreweg de langste fase van de levenscyclus, namelijk van daadwerkelijke toepassing en daar ging het natuurlijk allemaal om. Allerlei acceptatie- en performance testen hebben plaatsgevonden en daar is de applicatie doorheen gerold. De rol van software ontwikkelaars is daarmee uitgespeeld. Software slijt immers niet, dus wat kan er nu helemaal misgaan??

Dat software niet slijt is op zich waar. De nullen en enen veranderen niet. Maar aan de omstandigheden waaronder de software worden gebruikt veranderen gegarandeerd:

  • Het besturingssysteem of de middleware waarop de applicatie werkt wordt continu vernieuwd. Denk alleen al aan security patches die zeer regelmatig uitkomen.
  • De technische eisen die aan de applicaties worden gesteld veranderen: het aantal gebruikers neemt bijvoorbeeld toe waardoor de performance eisen zwaarder worden. Of de applicatie moet niet alleen via Intranet, maar ook via Internet toegankelijk worden gemaakt.
  • Functionele wensen: de bedrijfsprocessen veranderen, en de applicatie moet mee veranderen.

Het behoeft geen betoog dat applicatie-onderhoud op enig moment aan de orde is voor elke applicatie die langer dan pakweg een paar maanden mee moet.

Wat zijn nu de applicatie-onderhoud scenario’s waaruit gekozen kan worden?

  1. Niets doen

Uw bedrijf is eigenaar van de sourcecode en beschikt daar ook over. Op het moment dat onderhoud gewenst of noodzakelijk is zoekt men een partij die de gewenste aanpassingen kan doen. Deze zoektocht zal een bepaalde tijd kosten. Vervolgens moet de gekozen partij ontwikkelaars voor het onderhoud vrij maken, de sourcecode installeren, de benodigde gereedschappen downloaden, zich inwerken in de materie en de applicatie en pas dan kan het eigenlijke werk beginnen. En dan hopen dat er bruikbare documentatie beschikbaar is en alle destijds gekozen software-bibliotheken nog beschikbaar en bruikbaar zijn. Niets structureel regelen bespaart dus vaste maandelijkse kosten, maar is wel erg tijdrovend wat onacceptabel kan zijn bij een acuut probleem. Daarnaast zijn de kosten bij een incident erg hoog.

  1. Zelf onderhouden

Uw bedrijf zorgt zelf voor gekwalificeerde ontwikkelaars die het onderhoud kunnen uitvoeren. Grote voordeel is dat het onderhoud “onder handbereik” is. Wel is er vaak een back-up nodig, immers ook eigen medewerkers worden ziek en gaan op vakantie. En ze moeten ook worden doorbetaald als er geen onderhoudswerk aan de betreffende applicatie ligt. Zelf onderhouden wordt interessant als de maatwerk applicaties erg groot zijn, of als er meerdere maatwerkapplicaties in productie zijn, zodat medewerkers altijd wel effectief op onderhoud kunnen worden ingezet en – niet onbelangrijk – genoeg technologische uitdaging kunnen vinden in enerzijds de complexiteit en anderzijds de veelheid en het verschil aan applicaties. Medewerkers willen immers uitgedaagd worden en in hun technische vaardigheden bijblijven.

  1. Uitbesteden

Het uitbesteden van applicatie-onderhoud is interessant indien u weinig maatwerkapplicaties in productie heeft of sowieso geen eigen onderhoudsafdeling in stand wilt houden. Voor een vast maandelijks  bedrag is borging van kennis, code en tooling geregeld en is er altijd een aanspreekpunt, eventueel 24/7 beschikbaar. Zelfs preventief onderhoud kan worden overeengekomen. Bij incidenten staat er iemand klaar die is ingewerkt. En er wordt gezorgd voor bijgewerkte documentatie, zodat het onderhoud overdraagbaar is naar anderen.

Meer informatie

erik-zeillemaker

Erik Zeillemaker

Directeur VX Company Software Development

+31 6 22 66 68 97 Stuur Erik een e-mail

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Dit veld is verplicht.

Vul een geldig e-mailadres in.

Dit veld is verplicht.