VX Company door de ogen van een YP (Young Professional)

Door Willeke de Rooij In Werken bij

Huh?! Geen applicatienaam[X] of framework[Y] in de titel? Waar gaat deze blog dan over, jullie zijn toch IT-specialisten? Deze observatie is juist, maar ‘goede IT-dienstverlening is (ook) voor 99% mensenwerk’, en daarom deel ik in deze blog mijn ervaringen van de eerste weken in dienst bij VX Company.

Persoonlijke focus

Als net afgestudeerde voelt je eerste (echte) job een beetje aan alsof je opnieuw in de brugklas zit. Oké, in mijn tas zit een laptop in plaats van 8 kilo boeken en ik hoef niet meer door de regen naar school te fietsen. Maar voor de rest geeft mijn nieuwe titel ‘junior’ goed het gevoel weer dat ik heb bij mijn nieuwe baan. Daarbij komt kijken dat ik als ‘Data Developer’ een totaal nieuw pad ben ingeslagen: van sales & marketing naar data & analyse.

Mijn eerste tijd bij VX was innemend; ik voelde me gelijk onderdeel van het bedrijf. Zo was het leuk om al tijdens de eerste personeelsmeeting herkend en voorgesteld te worden. Het ijs was al snel gebroken, zeg maar. Daarna kon ik gelijk door naar een klant op intake en voor ik het wist zat ik ‘voor het eggie’ op een project. De inkt op mijn contract was nog amper droog.

Trial & error

Het duurde dan ook wel een tijdje voordat ik goed en wel gewend was aan de nieuwe situatie. Opeens zit je bij de klant en daar wil je mooie dingen maken. Daarnaast doe ik 2 dagen in de week (online) cursussen om mijn IT kennen en kunnen bij te spijkeren. Met mijn managers zorg ik ervoor dat ik datgene doe waar ik me mee bezig wil houden, met een duidelijk punt aan de horizon. Het is misschien ook handig om nu te vertellen dat het mijn ambitie is om Data Scientist te worden; een functie waarin statistiek, programmeren en zakelijke vaardigheden samenkomen. Om te zeggen dat mijn eerste weken een mengeling waren van nieuwe indrukken, trial & error (voornamelijk error) en een steile leercurve is dan misschien ook lichtzinnig uitgedrukt.

Op dit punt heeft VX zich dan ook echt kunnen onderscheiden van ervaringen die ik heb met andere bedrijven. Te allen tijde wordt er gelet op je persoonlijke ontwikkeling. Sluit het programma nog aan bij je wensen, waar ligt je focus, probeer je niet oplossingen te vinden voor problemen waar je je (nog) niet mee bezig hoeft te houden? Vooral dat laatste was een groot leerpunt. Dat ik nog niet alles hoef te kunnen, hoewel ik mezelf dat wel oplegde, was een grote mentale stap. Focus betekent voor mij vooral dingen niet doen omwille van de dingen die je wel wil doen. Gelukkig boden mijn collega’s hierin goede ondersteuning. Hierdoor voelde ik me dan ook na een paar weken steeds meer op mijn plek en begon ik zelf dingen te zien waarin ik van toegevoegde waarde kan zijn.

Wat doe je daar dan?

Veel leren, vallen, opstaan en nog een keer proberen. Er langzaam maar zeker achter komen waar ik me de komende jaren op wil concentreren en geleerde dingen in praktijk brengen. VX geeft mij de vrijheid om mijn eigen koers te bepalen en zet daar een hoge mate van autonomie tegenover. Daarnaast is er een opleidingsbudget beschikbaar in euro’s en tijd wat ik (in overleg) naar eigen inzicht kan invullen. Kortom, ik ben volop bezig mijn eigen toekomst vorm te geven.

Spreekt dit verhaal jou nou ook aan, of wil je meer weten over het werken bij VX? Neem dan contact met mij op.

Meer informatie

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Dit veld is verplicht.

Vul een geldig e-mailadres in.

Dit veld is verplicht.