Let’s go digital (not)

Door Joyce van Vliet In Agile

Veel organisaties zijn bezig met het opzetten van Agile werken door Scrum in te zetten. Een van de eerste stappen is dan het maken van een Scrum board. De wereld wordt steeds meer digitaal en dus is de eerste reactie: “welke tool kunnen we gebruiken voor een Scrum board?” De reacties zijn op z’n zachtst gezegd nogal lauw als ik aangeef met een “ouderwets” white board  te willen starten.

Waarom scrummen op een white board?

De redenen voor het starten op deze manier zijn legio: het met elkaar delen van kennis en ervaringen gaat nu eenmaal beter wanneer je elkaar dagelijks ziet en spreekt. De Scrum vragen en opmerkingen die bij de daily stand-up horen smeken bijna om face-to face behandeld te worden: Wat heb je gister gedaan wat bijdraagt aan de sprint goal, en wat ga je vandaag doen? En als laatste: waar loop je tegen aan?

Een ander belangrijk punt is dat de Scrum master het team coacht en dat gaat nu eenmaal makkelijker wanneer je als team met elkaar in gesprek bent dan wanneer je alle informatie met elkaar deelt via een scherm. Ik heb ook met teams gewerkt die tijdens de daily stand-up rond een groot LCD scherm stonden waarop het Scrum board stond afgebeeld. Ook hier zag ik dat de interactie een stuk lager lag, een teamlid was bezig met het bedienen en daardoor niet betrokken bij de stand-up. Het aflezen van de kaartjes op het scherm was ook een uitdaging waardoor het allemaal wat rommelig was en de timebox van vijftien minuten nooit werd gehaald. Mijn voorstel voor het verwijderen van het digitale board en met een white board verder te gaan werd met scepsis ontvangen.

Banner – Scrum – VX Company

Maak je Scrum board bijzonder

Om de drempel te verlagen heb ik toen avatars geïntroduceerd die de teamleden op hun eigen manier mochten vorm geven. Nadat we als team het board vorm gaven begon het meer te leven en werd het board meer een onderdeel van het project en verdween de digitale anonimiteit. Natuurlijk blijft het van belang dat je als team werkt aan het proces en dat de Scrum master het team erop wijst dat het doen van de daily stand-up een onderdeel is van het Scrum proces. Maak van je Scrum board dus een eigen board! Er zijn zoveel leuke avatars en magneten met teksten te koop dat je er iets bijzonders van kunt maken. En gebruik de retrospective om aanpassingen te doen aan de lay-out. De digitale wereld heeft ons veel goeds gebracht, maar stop met het gebruik van een digitaal scrum board!

Meer informatie

Joyce van Vliet@4x

Joyce van Vliet

Corporate Marketeer

Stuur Joyce een e-mail

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Dit veld is verplicht.

Vul een geldig e-mailadres in.

Dit veld is verplicht.