‘Ik doe maar wat’

Door Sebastiaan Vreedenburgh In Testen

Na een lange tijd werkloos te zijn geweest, met alleen een TMAP Suite-certificaat op zak, voor het eerst bij een ICT bedrijf beginnen en dan direct neergezet worden bij een opdracht waar ik als enige tester aan de slag ga. ‘A recipe for disaster!’, zou je denken. En toch werk ik maanden later nog bij VX Company en wil ik dit absoluut zo houden. Waarom?

Zelfstandig, niet alleen

De eerste dag dat ik bij VX Company kwam voor een introductiedag wist de receptioniste al mijn naam. En dit is kenmerkend voor VX; het hele bedrijf voelt als een hechte groep. Dit was ook te merken toen ik de auto die VX voor mij had geregeld moest ophalen. Ik werd namelijk ’s ochtends thuis opgehaald door een van de managers!

Na een training en twee intakegesprekken later was het dan zo ver. Ik zou beginnen aan mijn eerste opdracht. Middenin Amsterdam, bij een bedrijf waar geen andere testers waren, moest ik een website zelfstandig testen. Een website waar software op staat die gescande documenten kan lezen en tegen een sanctielijst aan kan houden waarop mensen, bedrijven en landen staan waar geen handel mee gedreven mag worden.

Onervaren en onzeker als ik was had ik geen flauw idee hoe ik dit moest aanpakken. Gelukkig kwam elke week een VX’er langs om met mij de stand van zaken door te nemen. Ik merkte dat ik iedere week iets zelfverzekerder werd. Ik liet mijn voortgang zien, vroeg suggesties van collega VX’ers en bedacht nieuwe manieren om het product te testen.

Lichtelijk verbaasd hoorde ik bij het afronden van deze korte opdracht dat zowel de opdrachtgever als VX ontzettend tevreden over mij waren. En dat terwijl ik ‘maar wat deed’!

VX Companion

Na dit avontuur ben ik begonnen aan een opdracht bij Vialis waar ik een VX Companion aangewezen kreeg: iemand bij wie je voor al je vragen terecht kunt. Samen met hem begonnen we met het testen van Mist: een project dat gaat om mistsensoren en matrixborden die aangeven of het mistig is op de A16.

Het testlab met allemaal apparatuur en matrixborden zag er imposant uit, maar de termen en documentatie die voorbijkwamen maakten mij toch weer wat onzeker. Het was allemaal onbekend, ontzettend technisch en moeilijk.

Mijn Companion had me al gezegd dat de leercurve hoog was, maar doordat hij me aan de hand nam maakte ik me de materie steeds meer eigen. Stukje bij beetje was het niet meer zo moeilijk en ontzettend technisch, maar begreep ik waar mensen het over hadden en kon ik steeds zelfstandiger aan de slag.

Ik kan dit!

Drie maanden later wilde mijn teamleider bij Vialis ons spreken. Hij vond dat het tijd werd dat mijn VX Companion, mits hem dat leuk leek, naar een andere opdracht ging.  En voor ik het wist was het zover: mijn Companion zat ergens anders bij Vialis en ik was de tester van mijn team.

Nu moest ik zelf bepalen hoe ik de dingen aan ging pakken, moest ik zelf een planning maken en zelf de juiste vragen stellen. Maar deze keer voelde ik me er niet onzeker over. Waarom zou ik? Ik kan dit!

In mijn korte tijd bij VX heb ik niet alleen veel dingen over testen geleerd, ik heb ook veel over mezelf geleerd. Ik ben zelfverzekerder en zelfstandiger geworden en ben goed in wat ik doe.

Best gek eigenlijk dat ik al die tijd dacht ‘Ik doe maar wat’.

Meer informatie

Sebastiaan Vreedenburgh 592×529@4x

Sebastiaan Vreedenburgh

Tester

+31 6 27 61 83 97 Stuur Sebastiaan een e-mail

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Dit veld is verplicht.

Vul een geldig e-mailadres in.

Dit veld is verplicht.