Neem eens een stapje terug

Door Franka Buurmeijer In Testen

Het oude is vaak een goede inspiratiebron voor het nieuwe. Afgelopen week ruimde ik mijn verzameling van ruim 300 notities op. Om te beslissen welke notities ik wilde houden en welke ik wilde verwijderen heb ik ze allemaal doorgekeken. Zo kwam ik notities tegen van ideeën die ik niet heb uitgevoerd vanwege tijdsgebrek of een gebrek aan middelen, maar nog steeds goed genoeg zijn om op te pakken.

Een paar maanden geleden volgde ik de TMAP-training over testen en behaalde ik hiervoor mijn certificaat. Tijdens deze cursus leerde ik onder andere hoe ik testen het beste kan aanpakken in verschillende situaties. Ik herinnerde mij dat de kwaliteitsattributen van testen ook aan bod kwamen, zoals connectiviteit, performance en portabiliteit. Deze attributen zijn te zien als invalshoeken om met een andere bril naar een systeem te kijken.

Een kwaliteitsattribuut dat de laatste tijd veel in de schijnwerpers staat is beveiliging (security). Doordat steeds meer apparaten en systemen met elkaar in verbinding staan, door de toegenomen complexiteit en de grote impact die slechte beveiliging op ons leven kan hebben wordt dit kwaliteitsattribuut steeds belangrijker. Genoeg redenen om mij in dit onderwerp te verdiepen.

De omschrijving van dit kwaliteitsattribuut in TMAP is: “De zekerheid dat raadpleging of mutatie van de gegevens uitsluitend mogelijk is door die personen die daartoe bevoegd zijn.” Naast deze omschrijving staan een aantal termen genoemd, maar hier blijft het bij. Ik heb dus de beschikking over een aantal termen, maar zal zelf verder moeten zoeken. Gelukkig kunnen goede collega’s enorm helpen!

Nadat ik zelf naar meer informatie heb gezocht over bekende termen zoals authenticatie en penetratietests klop ik aan bij collega’s. Zij hebben meer expertise op dit gebied en kunnen mij vertellen hoe zij dit aanpakken. Langeafstandscollega’s kunnen ook een goede bron van informatie zijn, denk bijvoorbeeld aan blogs waarin zij hun ervaringen beschrijven. En door een toevallig gesprek met een kennis hoorde ik van een conferentie die over Security gaat. Daarover later meer.

Doordat ik mij de kwaliteitsattributen herinnerde had ik een startpunt om testen vanuit een andere invalshoek aan te gaan pakken. De TMAP-kennis die ik eerder opdeed was een inspiratiebron voor het nieuwe en biedt aanknopingspunten om mijn kennis verder uit te breiden. Daarom aan iedereen het devies: neem eens een stapje terug en bekijk je oude notities, doodles, krabbels, e-mails en gesprekken. Misschien kom je op oude/nieuwe ideeën!

Ps. Op het internet zijn meerdere acroniemgenerators te vinden. Een generator gaf een toepasselijk, creatief resultaat om doodles, e-mails en gesprekken te onthouden: DEbugGER (Doodles Emails GEspRekken).

Meer informatie

Franka Buurmeijer 592×592@4x

Franka Buurmeijer

Tester

+31 6 27 06 79 42 Stuur Franka een e-mail

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Dit veld is verplicht.

Vul een geldig e-mailadres in.

Dit veld is verplicht.