Terugblik EuroStar 2017

Door Jasper Slokker In Testen

Van 6 november tot 9 november was de EuroStar 2017 in Kopenhagen. VX Company heeft mij, samen met Franka Buurmeijer, gevraagd daar naartoe te gaan.

EuroStat 2017 vliegtuig

Ik was op zondagmiddag al aangekomen in Kopenhagen en had dus alle tijd om al even de stad te bekijken. De EuroStar 2017 was in het AC Bella Center, hier hadden wij ook ons onderkomen voor deze week. Dus alles onder één dak, wel zo handig.

Vooraf heb ik me verdiept in de sprekers en een plan gemaakt welke ik wilde zien. Er waren er een paar die ik zeker wilde zien, waaronder:

  1. Why do we make mistakes? The magic inside our minds.
  2. The sky is the limit.

De andere talks, tutorials en workshops heb ik ter plekke gekozen. Sommige waren verrassend en sommige waren iets minder verrassend. Naast het aanhoren van talks was er ook een mogelijkheid om vragen te stellen aan de Test doctor op de Testclinic of meedoen aan een BugHunt, je stelling uitdragen op een zeepkist of gewoon netwerken en mensen ontmoeten.

Maandag ochtend begon dan echt de EuroStar 2017 en moesten we ons inschrijven, dit ging vlot en om 9.00 uur ging ik de zaal binnen om te luisteren naar de tutorial ‘Why do we make mistakes? The magic inside our minds’ door Andrew Brown. Deze tutorial duurde van 9.00 tot 17.00 uur. Voornaamste oorzaak van het niet vinden van bugs is dat mensen last hebben van bias. Je hebt dus al een mening over iets voordat je precies weet hoe de vork in de steel zit. Hierdoor kan een blindheid ontstaan voor fouten die duidelijk zichtbaar zijn. Het tweede gedeelte van het verhaal ging over het voorkomen of minimaliseren van bias.

Dag twee, dinsdag, begon met de tutorial “Generic technical problems in test automation & established ways to resolve them” door Dorothy Graham en Setteta Gamba. Deze tutorial was heel generiek maar wel heel leerzaam, het gaf een goed beeld van de problemen rondom testautomatisering. De dames hebben een matrix ontwikkeld om te achterhalen wat er schort aan de opzet van testautomatisering en wat je daaraan kan doen. Deze matrix is terug te vinden op http://testautomationpatterns.org/.

Vervolgens werd de EuroStar 2017 officieel geopend door de chair van EuroStar, Iris Pinkster – O’Riordain. Het thema voor dit jaar was ‘The Magic of Testing’ en dit werd verduidelijkt door de eerste keynote, van Jasper van Luit. Hij is een illusionist die tijdens de keynote zijn kunsten vertoonde.

De dag werd afgesloten met het Community Diner, dit was een netwerk diner waarbij ik heb gesproken met testers uit verschillende landen. Het was een geslaagde avond waarbij je ook concludeert dat op de details na, er eigenlijk helemaal niet zoveel verschillen zijn. Als afsluiter van het diner hebben we op de 23ste verdieping nog een drankje gedronken.

Woensdag ochtend begon om half acht met een 5km FunRun. Al met al waren we met 20 deelnemers en hebben we lekker een rondje gelopen door het park naast het hotel. Vervolgens kregen we een lightning keynote waarbij verschillende sprekers twee minuten kregen om hun idee, standpunt of belevenissen te delen. Een verrassende en enthousiaste manier om de dag te starten!

Daarna de hele dag verschillende sprekers gehoord waarbij Kristian Karl van Spotify opviel, zij hebben een zero bug policy en de ontwikkelaars weten niet wanneer hun code naar productie gaat. Het goal van Spotify is Fearless Development, wat inhoud ‘fail fast, learn fast’. Toen Spotify begon met de zero bug policy hadden ze ongeveer 100 known issues, nu 6! De developers moeten ook de automated testen schrijven en deze draaien continu, een chatbot zorgt er vervolgens voor dat de resultaten uit Kibana naar Slack worden vertaald.

EuroStar 2017 – terugblik

De tutorial ‘The Sky Is The Limit’ was geweldig! De lezing werd gegeven door Christian Brødsjø. Oslo Airport kreeg een nieuwe terminal en die moest worden getest. Bij de opening van een nieuwe terminal op Heatrow London ging het volledig mis en dat wilde ze koste wat het kost voorkomen. Het testen van Oslo Airport werd dus op een Agile manier aangepakt. Er werden workflows beschreven en aan de hand daarvan werden User Stories gemaakt en die werden doorlopen. 800 testers, duizenden koffers, tientallen bestemmingen en twee echte vliegtuigen (niet gebruikt tijdens de test) werden ingezet. Het uiteindelijke resultaat was geweldig, de nieuwe terminal op Oslo Airport ging zonder al te grote problemen open. De avond eindigde met de Awards Diner in het Wallmans Circus in het centrum van Kopenhagen.

De laatste dag wilde ik naar de interactieve workshop van Shmuel Gershon, ‘Now I Know Source Control Too!’. Dit was een zeer interactieve workshop over source control waarbij wij het boek ‘Dr. Frankenstein’ moesten herschrijven d.m.v. source control. Shmuel is een heel vrolijke kerel die erg leuk kon vertellen. Het was dus een mooie afsluiter van een geweldige week.

Gelukkig hoefde ik op donderdag niet gelijk weg en vloog ik pas vrijdagmiddag terug. Dit gaf mij nog even de gelegenheid om naar de kleine zeemeermin te gaan. Die moet je toch gezien hebben als je in Kopenhagen bent geweest.

Kopenhagen

EuroStar 2017 was wat mij betreft een geweldige ervaring waar ik veel heb geleerd, gezien en gedaan. Veel nieuwe mensen heb ontmoet en nieuwe energie opgedaan voor mijn dagelijkse werk. Wat mij betreft ben ik er komend jaar ook weer bij in Den Haag. Hopelijk zie ik je daar!

De conclusie die ik heb getrokken van een week lang EuroStar 2017 is dat de rol van de tester niet zo zeer onder druk staat, maar dat de rol wel drastisch gaat veranderen. Veel technieken en tools kunnen het ‘klikken’ van de testers overnemen maar het correct en intelligent inrichten daarvan blijft toch nodig. Een partij als Spotify, toch een voorbeeld als het gaat om software ontwikkeling, beaamt dat ook. En er komen nieuwe mogelijkheden en kansen bij, zoals het verhaal van Oslo Airport bewijst.

En als je dan deze tekening krijgt bij aankomst op Schiphol van je eigen kinderen ben je ook weer blij dat zo’n mooie week erop zit.

Tekening

Meer informatie

jasper-slokker

Jasper Slokker

Testspecialist

+31 6 54 21 71 90 Stuur Jasper een e-mail

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Dit veld is verplicht.

Vul een geldig e-mailadres in.

Dit veld is verplicht.