Goed gereedschap is het halve werk

Door Franka Buurmeijer In Testen

Als je ooit hebt verbouwd dan heb je waarschijnlijk in de praktijk ervaren dat goed gereedschap onmisbaar is. Een van mijn grootste ergernissen is een versleten schroevendraaier. Zelfs voor de kleinste klusjes maakt een goede schroevendraaier een enorm verschil. Goed gereedschap is ook in testen het halve werk.

Begin november bezocht ik de Eurostar conferentie in Kopenhagen. Dit is een grote, internationale conferentie over testen. De conferentie duurde drie dagen, met vooraf twee workshopdagen. Ik woonde deze conferentie en de workshopdagen bij om een zo breed en compleet mogelijk beeld te krijgen van testen.

Ik was blij om te zien dat op de conferentie veel aandacht was voor testen als ambacht, waarbij goed gereedschap helpt. De keuze voor het juiste gereedschap is een belangrijke. Het gereedschap dat je als tester gebruikt kan een project laten slagen of falen.

Als tester bepaal je aan het begin van een project wat de risico’s zijn van het product dat wordt ontwikkeld. Op basis van deze risico’s bepaal je welke aspecten absoluut moeten worden getest en welke aspecten minder prioriteit hebben. Daarbij breng je in kaart welke programmeertaal,  frameworks, packages en tools worden gebruikt voor de ontwikkeling. Het gereedschap dat je kan gebruiken om tests te automatiseren hangt ook hiervan af.

Automatiseren moet niet het doel op zich zijn. Ik heb enige tijd besteed aan het Galen framework om het design van een website te testen, en ik kan nu met dit framework omgaan, maar ik heb besloten om hieraan geen extra tijd te besteden. Handmatig controleren van het design was nu sneller dan automatiseren. Het automatiseren van tests was nu niet de tijdsinvestering waard.

Des te meer testframeworks, testtools en andere tools je als tester kent, des te beter je een keuze kunt maken. Je weet wat de voor- en nadelen zijn van elk type gereedschap en kunt deze tegen elkaar afwegen. Op Eurostar kreeg ik de mogelijkheid om te leren van anderen die hun tests op creatieve manieren automatiseerden, andere frameworks gebruikten en soms groots faalden. Een bezoek aan een conferentie als EuroStar is daarom ook een aanrader.

 

Meer informatie

Franka Buurmeijer 592×592@4x

Franka Buurmeijer

Tester

+31 6 27 06 79 42 Stuur Franka een e-mail

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Dit veld is verplicht.

Vul een geldig e-mailadres in.

Dit veld is verplicht.