Draaideurbugs die komen en gaan

Door Franka Buurmeijer In Testen

Als tester kom je onverwachte bugs tegen, dat is vanzelfsprekend. Je ziet
kleine, onbelangrijke bugs, kleine bugs die later toch een groot probleem blijken te zijn, spookachtige bugs die op een onverklaarbare wijze weer verdwijnen, draaideurbugs die komen en gaan. En zo af en toe kom je een bug tegen die er eigenlijk niet had moeten zijn.

De applicatie waaraan ik werk bevat een groot aantal formulieren die een gebruiker zal invullen. De applicatie slaat de informatie uit de formulieren op in een database en laat deze informatie op meerdere plekken weer zien. Het kwam voor dat een ontwikkelaar aan mij doorgaf dat ik een nieuw formulier kon testen, maar dat dit formulier helemaal niet zichtbaar was. De ontwikkelaar had zelf nog niet naar het eindresultaat in de applicatie gekeken!

Ik kreeg langzamerhand het vermoeden dat meerdere ontwikkelaars niet altijd naar hun werk in de applicatie keken en daardoor ook niet goed thuis waren in de applicatie. Om alle teamleden eens met onze applicatie te laten werken organiseerde ik in januari een bughunt. Wij gingen in twee teams naar zoveel mogelijk bugs, en naar de ernstigste bug, op zoek. Het winnende team verdiende een prijs.

De bughunt bleek een geschikte manier om de betrokkenheid van alle teamleden bij het product te vergroten. Het design werd nog eens onder de loep genomen, teamleden kwamen onbekend gedrag tegen en zochten vervolgens uit wat het verwachte gedrag is en zij bekeken elkaars werk en hielpen elkaar gevonden bugs op te lossen. De gevonden bugs werden ook sneller opgelost omdat ze tussendoor werden opgepakt.

Een bughunt is een voorbeeld van een speelse activiteit om de betrokkenheid bij een applicatie te vergroten en als team sterker te worden. Omdat ik mij kon voorstellen dat meer teams behoefte hebben aan dergelijke activiteiten heb ik een aantal extra activiteiten bedacht en uitgeprobeerd. Deze activiteiten zal ik presenteren op de EuroSTAR Software Testing Conference in Den Haag op dinsdag 13 november 2018. De activiteiten zal ik nadien beschikbaar stellen zodat iedereen daarvan gebruik kan maken. Hopelijk tot in Den Haag!

Meer informatie

Meer informatie

Franka Buurmeijer 592×592@4x

Franka Buurmeijer

Tester

+31 6 27 06 79 42 Stuur Franka een e-mail

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Dit veld is verplicht.

Vul een geldig e-mailadres in.

Dit veld is verplicht.