Presentatie voorbereiden 101

Door Franka Buurmeijer In Algemeen, Testen

‘Involving Your Team Through Play’, dat was de titel van de presentatie die ik afgelopen november gaf op de EuroSTAR Software Testing Conference in Den Haag. Ik vertelde hier over de activiteiten die ik met mijn teamleden deed om ze te betrekken bij testen. Wij brachten bijvoorbeeld risico’s in kaart, pasten verschillende testtechnieken toe en rapporteerden bugs op een duidelijke manier.

Na afloop van mijn presentatie kreeg ik vragen en veel positieve feedback van de aanwezigen. Een belangrijke vraag was: ‘Hoe kreeg je je team zo ver om aan de activiteiten mee te doen?’ Het antwoord was in mijn geval simpel: ‘doordat ik de activiteiten kon combineren met een gezamenlijke testsessie’. Tijdens de testsessie vonden wij altijd wel bugs en andersoortige verbeterpunten aan ons product die we kort voor de oplevering nog konden oppakken. Hierdoor leverden wij altijd een beter product af dan voor de activiteiten en testsessie.

Een presentatie zoals de bovenstaande op EuroSTAR bereid ik uitvoerig voor. Mijn tips voor het bedenken en het voorbereiden van een presentatie deel ik graag.

 • Ik houd mijn ogen en oren open voor uitdagingen die om mij heen spelen. Hier zitten interessante onderwerpen uit de praktijk tussen.
 • Het idee voor een presentatie krijg ik meestal kort voor de deadline. Daarvoor ben ik vooral aan het peinzen.
 • Het onderwerp hoeft niet origineel te zijn, de invalshoek bij voorkeur wel. Ik zoek daarom langer naar de invalshoek dan het onderwerp. Bijvoorbeeld: ontwikkelaars betrekken bij testen was het onderwerp en de speelse testactiviteiten waren de invalshoek.
 • De titel van een presentatie bedenk ik na het schrijven van de samenvatting. Dit wordt meestal een snappy zinsnede uit de samenvatting.
 • Bedenk welke belangrijke punten, bijvoorbeeld geleerde lessen, je wilt overbrengen. Bij het maken van de presentatie houd je deze in de gaten.
 • Ik vertel altijd vanuit mijn eigen ervaring. Doordat ik in de materie zit kan ik zelfverzekerd mijn verhaal vertellen.
 • Maak een presentatie met zo min mogelijk tekst en met goede plaatjes. Doordat je verhaal niet op de slides staat, zal je publiek naar je luisteren om het verhaal te volgen.
 • Maak kaartjes met daarop de rode draad en de hoofdpunten van jouw presentatie. Hierdoor houd je gemakkelijker de rode draad vast en benoem je alle belangrijke punten.
 • Schrijf de tekst van je presentatie helemaal uit en verbeter deze na verloop van tijd door overbodige informatie te elimineren. Hierdoor wordt jouw verhaal scherper.
 • Verwerk een activiteit in je presentatie. Hierdoor houd je je publiek bij de les.
 • Oefen de presentatie een aantal keer op verschillende doelgroepen. Zij zullen verschillende feedback op jouw presentatie geven. Afhankelijk van de beoogde doelgroep kun je sommige feedback meer waarde geven.
 • Instrueer je doelgroep om zo veel mogelijk verschillende vragen te stellen. De presentatie kun je helemaal zelf bedenken en oefenen, de vragen niet.

Hopelijk helpen deze tips jou ook bij het voorbereiden van een belangrijke presentatie. Veel succes!

De activiteiten die ik op EuroSTAR presenteerde zijn hier te downloaden.

Meer informatie

Franka Buurmeijer 592×592@4x

Franka Buurmeijer

Tester

+31 6 27 06 79 42 Stuur Franka een e-mail

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Dit veld is verplicht.

Vul een geldig e-mailadres in.

Dit veld is verplicht.