Het zwarte gat na een ontwikkelingstraject

Door Diane Etman In Algemeen

Wie herkent dit? Je krijgt enorm veel inspiratie en nieuwe energie van een training of opleiding, maar als deze is afgelopen val je weer in je dagelijkse routine en verdwijnt het geleerde naar de achtergrond….  

Dit was een van de grotere uitdagingen voor VX TalentLab, het talentenprogramma van VX Company waar VX’ers op zoek gaan naar hun talent. Is het talent eenmaal gevonden, dan experimenteren ze gedurende 9 maanden met het inzetten van hun talent in een innovatieproject dat aan dit programma is verbonden.

Het is natuurlijk al fantastisch als je ontdekt wat je talenten zijn, want vaak zie je deze zelf niet eens, omdat ze voor jou zo vanzelfsprekend zijn, niet waar? En ook het mogen experimenteren in een veilige omgeving met jouw talent is een geweldige ervaring. Maar dan is VX Talentlab afgerond en sta je met je certificaat en talentenprofiel weer in de dagelijkse praktijk. Hoe houd je dan je focus op het effectief inzetten van je talenten en voorkom je dat zwarte gat? 

Vanuit mijn eigen HR rol heb ik hier het volgende voor bedacht:

Laat deelnemers hun talenten vastleggen in een ontwikkelplan.  Door het plan terug te laten komen in (voortgangs)gesprekken, is het een ideale stok achter de deur voor de deelnemer. Daarnaast betrekt het de leidinggevende bij de ontwikkeling van medewerkers.

Laat deelnemers halfjaarlijkse pizzasessies met elkaar plannen. Daarin kijken (ex)deelnemers met elkaar nog eens terug op wat ze geleerd hebben, hoe ze hun talenten ná VX TalentLab hebben ingezet en waar ze tegenaan lopen. Omdat ze met elkaar een intensief traject hebben doorlopen, hebben ze aan een half woord genoeg en weten ze hoe ze elkaar een stap verder helpen.

Laat medewerkers deelnemen aan een Focus-workshop. Een terugkerende workshop waaraan alle VX’ers kunnen meedoen, is de Focus-workshop. Tijdens deze workshop krijgen deelnemers handvatten om focus te krijgen en te behouden op hun persoonlijke doelen. Ze leren richting te bepalen en hoe ze zelf invloed kunnen uitoefenen op het ontwikkelen in die richting.

En last but not least, zijn er voor team coördinatoren en managers:

‘Train-de-manager-sessies’. Tijdens VX TalentLab vonden 2 sessies plaats, waarin managers getraind werden in het voeren van (talent)ontwikkelgesprekken. Hiermee kunnen zij  medewerkers beter stimuleren om het geleerde in de praktijk te brengen.

Er zijn vast nog veel meer manieren om te voorkomen dat deelnemers na een ontwikkelingstraject in het zwarte gat vallen. Ik ben erg benieuwd, deel ze met mij!

 

Meer informatie

Diane Etman

Diane Etman

Human Resources Manager

+31 35 539 09 39 Stuur Diane een e-mail

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Dit veld is verplicht.

Vul een geldig e-mailadres in.

Dit veld is verplicht.