vx company
menu
sluiten
terug naar overzicht

15/08/22

Insight insight

Power Platform
rene kalf, vx company

René Kalf

+31 6 22 98 68 96


15/08/22

Citizen Developers: wat, wie en waarmee?

In de Power wereld van Microsoft kennen we ondertussen 5 verschillende onderdelen:

  • Power Apps: low-code Apps voor je telefoon, tablet of webbrowser
  • Power Automate: workflows en integratie tussen systemen
  • Power BI: rapportages
  • Power Pages: bedrijf websites bouwen met low-code
  • Power Virtual Agents: Chatbots bouwen zonder code

Met de komst van deze low-code producten is ook het begrip Citizen Developer geïntroduceerd. Een Citizen Developer is iemand zonder ICT kennis die een App bouwt naast zijn gewone werk. Het tegenovergestelde van een Citizen Developer is een Professional Developer voor wie het dagelijks werk is om applicaties te bouwen. Daarnaast werd ook het begrip Fusion teams geïntroduceerd. Een Fusion Team is een team van een Citizen Developer die de App bouwt, een Professional Developer die de “moeilijke” zaken bouwt en natuurlijk de eindgebruiker die de App gaat gebruiken. Zie het plaatje van Microsoft:

 

 

Zo’n Fusion team is een prachtig idee van Microsoft, maar ik vraag mezelf af hoe hoog Microsoft de toekomstige Citizen Developer inschat? Ik kom namelijk in de praktijk weinig Citizen Developers tegen. De meeste organisaties hebben geen tijd om zelf apps te ontwikkelen en het ontbreekt ook vaak aan kennis van het Power platform. Hoe mooi Microsoft het ook voorstelt, er zit een zekere leercurve aan het gebruik van het Power platform. Het probleem is niet alleen kennis en ervaring, ook vinden ICT afdelingen PowerApps met gebruikers die zelf Apps bouwen “eng”. Ze zetten het liefst de Power omgeving dicht, wat de gebruikers geen kans geeft om hun persoonlijke productiviteit te verbeteren met het Power platform.

Als “professional Citizen Developer” bouw ik dagelijks Apps en rapporten. Meestal wordt ik gevraagd om een oplossing die gemaakt is in Excel (of soms Access) om te zetten naar het Power platform. De Excel is dan niet meer goed te onderhouden en is wel belangrijk geworden in het business proces. Er is naar mijn mening overigens geen één tool die zo misbruikt wordt voor allerlei doeleinden als Excel. Als je enige gereedschap een hamer is, dan is de oplossing ook altijd een spijker. Ik zie dat er heel vaak lijsten in Excel worden bijgehouden als een soort database. Dat zou al veel beter kunnen in SharePoint of in Microsoft365 met Lists.

De gevorderde Excel gebruiker die zijn data goed weet in te richten en Excel commando’s kent is een persoon die ook als Citizen Developer goed zou kunnen functioneren. Deze Citizen Developer kan de Excel data migreren naar een “echte” database als de eerder genoemde SharePoint lijst. Voor een migratie naar  Dataverse (de in het Power platform ingebouwde database) of SQL/server is al meer kennis nodig, maar je krijgt daar een betere performance voor terug. Een heavy Excel gebruiker kent ook de commando’s in de PowerApps wereld omdat de onderliggende Power FX commando’s dezelfde namen hebben als in Excel. Dat is het goede nieuws, echter ik zie nog steeds weinig Citizen Developers. Ik denk dat het bij veel mensen ook aan tijd ontbreekt door de hoge dagelijkse werkdruk: een middagje Excel structureren en PowerApps uitproberen komt er niet van. Er is daarentegen wel degelijk een vraag naar betere en robuustere oplossingen voor dagelijkse processen die nu houtje touwtje opgelost worden met Excel, Access en de ander Office tools.

Waar Microsoft met haar Fusion team pas een professional Developer ziet binnen komen als de Citizen Developer het niet meer aan kan, zie ik eerder een Fusion team voor me met een Product Owner en eindgebruikers. In de praktijk is een Product Owner degene die het te automatiseren proces volledig begrijpt bijzonder waardevol en blijkt de overstap van Excel naar Power technologie voor de doorsnee gebruiker toch te complex (en ziet de IT afdeling vaak ook liever een IT-professional als sparring partner.

 

 

Als Professional Citizen Developer ben ik dagelijks met de Power technologie bezig en dat is ook wel nodig om alle snelle “Power” ontwikkelingen bij te houden. In september 2022 geef ik een Webinar waar ik meer zal vertellen over de rol van Citizen Developer en waarom het Power platform zowel geschikt is voor Professional als Citizen Developers (en vooral waar de twilight zone begint: de overgang van Citizen development naar een professionele Power oplossing). Hopelijk zie ik je daar, houdt de aankondigingen op www.vxcompany.com in de gaten.

René Kalf

Delen

Meer weten over dit onderwerp?

rene kalf, vx company
Neem contact op met René Kalf
gang van het kantoor, vx company