vx company
menu
sluiten
terug naar overzicht

03/06/22

De overeenkomst tussen maatwerksoftware ontwikkelen en zeezeilen

Software op maat maken vraagt creativiteit, ervaring, tijd en doorzettingsvermogen. En dat komt verrassend genoeg heel erg overeen met mijn andere passie: Zeezeilen. In deze blog wil ik de overeenkomsten tussen die twee werelden toelichten en aangeven hoe we daar mee om gaan. Niet in de laatste plaats omdat ik binnen VX Company de ruimte heb gekregen om deze zomer een mini-sabbatical te nemen. Dit onder het motto: Work Like a Captain and Play Like a Pirate.

Allereerst de creativiteit… maatwerksoftware wordt ontwikkeld om een heel specifiek probleem op te lossen of om een heel specifieke kans te benutten. Dat betekent dat dit stuk functionaliteit nog niet eerder is ontwikkeld, en weet dan maar eeens waar je moet beginnen … daar heb je creativiteit voor nodig. Datzelfde geldt voor zeezeilen, ik wil graag naar de Shetland eilanden zeilen, maar als er bij vertrek een harde noordelijke wind staat… dan kom je er in een rechte lijn niet op een prettige manier. Meet wat creativiteit in routering komen we er hopelijk wel, maar het kan ook zijn dat Oslo een realistischer doel blijkt te zijn.

Zeilboot op het water.

Dan de ervaring… alleen creativiteit en de juiste kennis hebben is niet genoeg. Tijdens een zeiltocht én tijdens een software ontwikkel project kom je momenten tegen waarop je keuzes moet maken zonder dat je alle details en consequenties overziet. Ervaring helpt je dan om de (meestal) juiste keuze te maken. Zo kun je voor een beheerscherm van een applicatie vaak net wat korter door de bocht gaan dan bij de belangrijkste functionaliteit die 24×7 wordt gebruikt. Bij zeilen is het net zo: het aanlopen van de Shetland eilanden moet je met harde wind en/of springtij een stuk beter voorbereiden dan het aanlopen van Texel op de Waddenzee.

En zelfs de tijd dimensie lijkt op elkaar…  een vliegtuig of zelfs een veerboot naar Schotland is een stuk sneller dan er naar toe zeilen, maar de voldoening om zelf ergens naar toe te zeilen en het plan aan te passen als je een mooie plaats of ankerbaai tegen komt is priceless. En dat is met maatwerk software ook zo: het kost meer tijd om te realiseren dan een standaard pakket installeren, maar het past dan ook gelijk veel beter in je organisatie en bij je proces. En in een sterk concurrerende wereld kunnen die details het verschil maken.

En zoals je hiervoor hebt gelezen heb je voor beide werelden een stuk doorzettingsvermogen nodig. En juist daarom ga je alleen zeilen (of maatwerk software bouwen) als dat de moeite waard is… dus een gezellig weekendje met de familie in Scheveningen doe ik gewoon met de auto 😉 Maar de aanloop van Fair Isle (vlak voor Shetland eilanden) staat hoog op mijn bucket list. En qua software: wij gebruiken natuurlijk een standaard service management pakket om onze SLA’s te managen, maar onze software ontwikkel tooling is voor een deel echt specifiek… daar maken we het verschil namelijk.

Ik ben erg blij dat VX Company de mogelijkheid biedt om een prettige werk-privé balans te vinden. In mijn geval betekent dit dat ik graag uitgedaagd wordt met stoere software ontwikkel projecten en tegelijkertijd dat ik soms wat meer tijd nodig heb voor een stoere zeiltocht. Deze combinatie lukt erg goed binnen VX Company, en zeker in combinatie met de vaste werkplek in Baarn (en deels thuis) ben ik helemaal tevreden. Ben je ook op zoek naar een uitdagende baan met voldoende ruimte voor je privé situatie… laat het me (na mijn mini-sabbatical) weten… dan kan ik je daar vast mee helpen.

Delen

Meer weten over dit onderwerp?

Erwin de Rijk, VX Company
Neem contact op met Erwin de Rijk
gang van het kantoor, vx company