vx company
menu
sluiten
terug naar overzicht
Mirjam Swets VX Company

Mirjam Swets

+31 6 20 35 27 24


31/01/22

Een maatwerkapplicatie laten maken of onderhouden

Vraag jij je af hoe je jouw bedrijfswensen kunt omzetten in een werkende applicatie? Of hoe je een bestaande applicatie kunt laten beheren of aanpassen? In dit blog lichten we toe hoe wij jou kunnen ondersteunen bij de nieuwbouw en beheer van jouw applicaties.

Nieuwbouw

Je hebt een idee voor een verbetering of verandering in je organisatie, maar je weet dat er een applicatie voor nodig is om dat idee vorm te geven. Bijvoorbeeld een webapplicatie die je bedrijf ontlast door gegevens beschikbaar te maken voor klanten. Of een applicatie die bedrijfstaken automatiseert waardoor de time-to-market wordt verkort. Maar wat komt er allemaal bij kijken om succesvol een maatwerkapplicatie te laten ontwikkelen? En bij voorkeur ook nog snel en betaalbaar? Wij onderscheiden daarbij de volgende stappen:

Stap 1: Kennismaking en vaststellen van de wensen

Als we elkaar nog niet kennen volgt na het eerste contact de kennismaking. Die vindt plaats op een manier die jij het prettigst vindt, digitaal op afstand of op locatie. Tijdens die kennismaking zullen we primair de wensen bespreken. Het is cruciaal dat wij die goed snappen. De fase na de eerste kennismaking is er dan ook op gericht de wensen en het doel ervan duidelijk te krijgen. Ook besteden we aandacht aan technisch belangrijke onderwerpen zoals beveiliging en beheer.

Om er zeker van te zijn dat we de wensen en eisen goed hebben begrepen, doen we vaak aan ‘prototyping’. We bouwen een eerste interactieve versie van de applicatie waarin de kernideeën worden gevisualiseerd en getoond.

Stap 2: Ons voorstel

Wanneer de functionaliteit helder is, beschrijven we wat er nodig is om de applicatie op maat te realiseren, welke technologie zal worden ingezet, hoe lang we ervoor nodig denken te hebben en niet onbelangrijk; hoeveel het ongeveer gaat kosten. Dit voorstel wordt onderverdeeld in verschillende functionaliteiten op basis van prioriteit:

  • Must have: functionaliteit die de applicatie in ieder geval moet bevatten om bruikbaar te zijn.
  • Should have: belangrijke functies die wel heel fijn zijn om te hebben.
  • Nice to have: functies die opgenomen worden als het budget het toelaat.

Op die manier krijg je goed inzicht in waar je ‘ja’ tegen zegt.

Stap 3: De applicatie wordt gebouwd

In de derde fase gaan we samen met jullie aan de slag om de applicatie handen en voeten te geven. We zeggen hier nadrukkelijk samen omdat jullie tijdens de bouw actief betrokken worden bij de voortgang. Het is niet zo dat we in één keer alles maken en opleveren. Wij werken namelijk ‘Agile’. Dit betekent onder meer dat het bouwproces is opgedeeld in korte cycli van twee weken. Zo’n cyclus wordt een sprint genoemd. Aan het begin van een sprint bepalen jullie welke features prioriteit hebben en moeten worden gerealiseerd in de komende sprint. Aan het einde ervan demonstreren we de nieuwe functionaliteit, evalueren we samen het product en het proces. Zo toetsen we of we nog op koers zitten, kunnen we indien nodig tijdig kunnen bijsturen en worden we als team beter.

Stap 4: Go live!

Nadat alle wensen en eisen zijn geïmplementeerd en getest en jullie helemaal tevreden zijn met het product dan kan de applicatie in gebruik worden genomen. Het mooie is: als full service IT-dienstverlener kunnen wij de nieuwe applicatie voor jullie in beheer nemen. Extra voordeel hierbij is dat wij jullie applicatie als geen ander kennen. Maar wat houdt beheer eigenlijk in?

maatwerkapplicatie Agile coaching
Applicatiebeheer

De enige constante in het leven is verandering. Werkprocessen veranderen, wetgeving verandert en technologische ontwikkelingen lijken steeds sneller te gaan. Hoe zorg je er dan voor dat jouw bedrijfskritische applicaties up-to-date blijven? Dat de veiligheid ervan gegarandeerd is? En dat verstoringen snel en kostenbewust worden opgelost?

VX Company heeft al meer dan 15 jaar alle kennis in huis om jouw bestaande maatwerkapplicatie toekomstbestendig te maken en te houden. Daarbij hanteren we ASL 2.0: een framework van processen en Best Practices met betrekking tot het beheren en onderhouden van applicaties. Als we de applicatie nog niet kennen doen we eerst een ‘quickscan’ van de maatwerksoftware. Tijdens zo’n quickscan duiken we onder de motorkap van de applicatie en identificeren we mogelijke verbeteringen en risico’s. Dit kan van alles zijn: hoe zit het programma in elkaar en waar draait het? Zijn externe softwarecomponenten nog wel veilig? Hoe is de kennis over de applicatie geborgd?

Op basis van de scan komen we met een voorstel over wat er nodig is om de applicatie in onderhoud te nemen. Daarbij kunnen jullie ervoor kiezen om ons ook het infra-beheer te laten doen. Voorwaarde daarvoor is dat de applicatie ‘in de Cloud’ moet staan. Microsoft Azure Cloud biedt grote voordelen en we hebben bij VX Company veel ervaring met het Cloud-based maken van applicaties.

Wanneer we de applicatie in beheer nemen maken we vooraf duidelijke afspraken over de gegarandeerde reactie- en oplostijden van eventuele verstoringen. Ook ben je vanaf dag één verzekerd van veilige software: dagelijks scannen we de applicaties automatisch op kwetsbaarheden en andere zaken. Bovendien steken we jaarlijks de peilstok in jullie applicatie om te valideren of deze nog technisch en functioneel voldoet. Dit noemen we de ‘applicatie APK’.

Projecten

Als onderdeel van het applicatieonderhoud voeren we meestal kleine wijzigingen uit. Soms is een noodzakelijke aanpassing echter zo groot dat het niet meer onder de noemer preventief of correct onderhoud valt. Denk daarbij aan de herbouw of verbouw van de applicatie of zelfs aan de realisatie van een gloednieuwe oplossing! In dat geval stellen we samen een projectplan op om de wensen door te voeren. Hierbij volgen we dezelfde stappen als bij nieuwbouw. Zo ben je ervan verzekerd dat de nieuwe wensen en eisen snel, betaalbaar en veilig worden uitgevoerd.

Nieuwsgierig geworden naar VX Company als IT-partner? Neem vrijblijvend contact met ons op. We horen graag hoe we je kunnen helpen hoe groot de uitdaging ook lijkt!

Delen

Meer weten over maatwerkapplicaties?

Mirjam Swets VX Company
Neem contact op met Mirjam Swets
maatwerkapplicatie