De Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland (Raad van Beheer) is de organisatie in Nederland die staat voor de relatie tussen mensen en honden. Hierbij gaat het niet alleen om allerlei activiteiten die je met je hond kunt doen, zoals sporten of showen, maar ook om het fokken van gezonde rashonden. De Raad van Beheer administreert de gegevens van alle rashonden in Nederland in een systeem. Het vorige systeem was behoorlijk verouderd, voldeed niet (meer) aan de wensen en was lastig uit te breiden. Daarom is gekozen om een heel nieuw systeem door VX Company te laten ontwikkelen. Het nieuwe IT4Dogs bestaat uit verschillende onderdelen. Voor de leden, fokkers en hondeneigenaren zijn twee applicaties van belang: Mijn RvB en Dutch Dog Data.
Mijn RvB
Mijn RvB is de website waar fokkers en eigenaren via hun account alle mogelijke diensten kunnen aanvragen, regelen en informatie kunnen vinden. De website bevat gegevens van elke rashond. Denk hierbij aan stambomen, eigenaren (verkoopproces), gezondheidsonderzoeken en showresultaten en -titels. De Mijn RvB omgeving geeft eigenaren de vrijheid om zelf zaken te regelen rondom het fokken en verkopen van hun pups. Ook de dierenartsen hebben toegang tot IT4Dogs en kunnen gezondheidsonderzoeksgegevens invoeren en beoordelen. Niet alleen fokkers en hondeneigenaren maken gebruik van IT4Dogs. De Raad van Beheer maakt zelf ook gebruik van de applicatie:
- De binnendienstmedewerkers volgen, controleren en voeren stappen uit onder andere in het proces van dekking tot afgifte van de stamboom.
- De buitendienstmedewerkers (‘chippers’) registreren onder Mijn RvB de afhandeling van opdrachten bij kennels (o.a. het plaatsen van chips, afname van DNA en beoordelen van de kennels).
De applicatie is gekoppeld met externe systemen zoals het DNA-laboratorium voor het vaststellen van de afstamming (de ouders) van honden, het financieel pakket, het betalingssysteem, de rapport generator, het mailsysteem en de viewer voor röntgenfoto’s. Ook is er een koppeling met de normenmatrix: hierin zijn algemene en ras-specifieke eisen vastgelegd om een hond een rashond te mogen noemen. Voor fokkers is er zelfs de mogelijkheid om een proefcombinatie van ouderdieren te doen om te controleren of deze voldoen aan de gezondheids- en welzijnsnormen.
Dutch Dog Data
Dutch Dog Data is een voor iedereen toegankelijke website en biedt gebruikers de mogelijkheid om gegevens van honden op te zoeken en in te zien. Denk hierbij aan de stambomen, de resultaten van gezondheidsonderzoeken en titels. Daarnaast publiceert het systeem (publieke) data rondom honden en shows (prijzen en titels). Dutch Dog Data bevat gegevens van in het Nederlands Honden Stamboek (NHSB) geregistreerde honden, geboren in of na 1997.
Aanpak en techniek
Het team van VX Company bestaat uit specialisten met disciplines zoals software development-, Cloud- en testprofessionals. Samen met de Raad van Beheer heeft het team zich de – complexe – materie van het honden fokken eigen gemaakt, waardoor de verdiepingssessies met de klant en eindgebruikers efficiënt verliepen. Het team werkte in sprints van 2 weken, waarin de voor die sprint bepaalde onderwerpen werden uitgediept, gerealiseerd, getest en opgeleverd aan de gebruikersorganisatie.
Tijdens de bouw van de applicatie zijn meerdere programmeertalen en raamwerken ingezet, om afhankelijk van de benodigde functionaliteit de best passende techniek in te zetten. Zo is het hart van het systeem geschreven in Java en Kotlin. En is er vanwege de structuur van honden, nesten, gezondheidsonderzoeken en stambomen gekozen voor MongoDB als database. Met deze document-database kon de applicatie sneller en goedkoper ontwikkeld worden dan wanneer er gebruik zou worden gemaakt van een traditionele database.
Verder is gebruik gemaakt van onder andere Spring Boot, RabbitMQ, Flowable, Drools, WindWard en verschillende Azure diensten. Dit allemaal om een systeem te realiseren dat niet alleen efficiënt ontwikkeld kon worden, maar tevens snel en stabiel draait en de komende jaren goed onderhoudbaar blijft. De user interface is gebouwd met behulp van Angular. Een gedeelte van de applicatie is ook offline beschikbaar. Het chippen van honden vindt soms plaats in afgelegen gebieden waar geen (snelle) internetverbinding is. De chip-gegevens worden dan in de browser opgeslagen en zodra er een goede internetverbinding beschikbaar is automatisch naar het centrale systeem verstuurd.
Het hele systeem draait als Cloud-oplossing in Microsoft Azure. De Azure Kubernetes Service inrichting hiervan wordt aangemaakt met Terraform wat zorgt voor uniformiteit tussen de verschillende omgevingen (test, acceptatie en productie). De uitrol van nieuwe versies is grotendeels geautomatiseerd en kan zonder downtime plaatsvinden.
Doorontwikkeling en beheer
Na afronding van de ontwikkelfase heeft VX Company de omgeving naar productie gebracht. Sindsdien wordt ook de hosting en het dagelijks beheer verzorgd. Samen met de Raad van Beheer heeft VX Company een Service Level Agreement opgesteld die past bij het karakter van de oplossing en de mogelijkheden zoals die onder andere door Microsoft Azure worden geboden.
In deze fase zorgt het ‘Mission Control’-team van VX Company ervoor dat de gebruikers een snelle, stabiele en veilige omgeving tot hun beschikking hebben. Het team zorgt er ook voor dat:
- De bewaking van de omgeving (ook in de avond en het weekend) op orde is.
- De applicatie en/of infrastructuur bijgewerkt wordt wanneer er nieuwe versies zijn.
- Zaken als de back-up en dergelijke goed geregeld zijn.
Net zoals bij veel andere organisaties staat de wereld van de Raad van Beheer niet stil en moet de IT4Dogs omgeving mee kunnen bewegen met nieuwe ontwikkelingen. Daarom zorgt VX Company ervoor dat de kennis van de functionaliteit en de technieken van IT4Dogs geborgd is. Ook staat ons team met onze softwareontwikkelstraat (ons gereedschap) klaar om aanpassingen of uitbreidingen te realiseren. Omdat de beoogde beheerders (zowel DevOps specialisten als softwareontwikkelaars) al tijdens de projectfase onderdeel waren van het projectteam is een soepele overgang van project naar gebruik gewaarborgd.