Van Baarn naar Tokio: hoe gaat het met Marjolein Buis?

Door Willeke de Rooij

Zoals jullie weten sponsoren wij rolstoeltennisster Marjolein Buis! Wij zijn hier enorm trots op en willen jullie meenemen in haar avontuur. Op deze pagina lees je hoe het met haar gaat, welke wedstrijden ze speelt en wat er voor jou als fan wordt georganiseerd. Wist je dat je Marjolein ook zelf kunt volgen op haar website? Hier lees je, door haar zelf geschreven, nieuws over hoe haar wedstrijden zijn gegaan en hoe ze deze ervaren heeft.

Aankomende toernooien/evenementen:
* Fandag
* USTA Open 27 augustus – 2 september
* US Open 6 – 9 september
* Sardinia Open 18 – 22 september
* French Riviera Open 25 – 29 september
Bath Indoor Wheelchair Tennis Tournament 6 – 10 november
* UNIQLO Wheelchair Doubles Master 14 – 18 november
* Singles Masters 28 november – 2 december (o.v.b.)
* Nederlandse Loterij NK Tennis 10 = 16 december
* Superseriestoernooi in Bendigo 9 – 13 januari 2019

* Melbourne Open 15 – 19 januari 2019
* Australian Open 23 – 26 januari 2019
* Bolton Indoor 19 – 23 februari 2019

* Georgia Open Wheelchair Champs 13 – 17 maart 2019

25 februari 2019: Marjolein vroegtijdig uitgeschakeld tijdens Bolton Indoor

Marjolein is tijdens het Bolton Indoor in het Engelse Bolton uitgeschakeld in de kwartfinale. Een handicapgerelateerde blessure zat haar dwars. In het dubbelspel moest ze zich door deze blessure afmelden voor de halve finales.

“Ik kreeg tijdens de kwartfinale in het enkelspel last van zenuwpijn in mijn rechterbeen”, legt Buis uit. “Het is geen sportblessure, heeft niks te maken met de tennisarm die ik vorig jaar had. Deze zenuwpijn heeft echt te maken met mijn handicap.” Buis heeft het Ehler-Danlos Syndroom, met het gevolg de banden en pezen die haar gewrichten bij elkaar houden, te slap zijn.

De 31-jarige Beuningse maakt zich geen zorgen over de komende weken: “Het is niks ernstigs. Een paar jaar terug heb ik hier ook last van gehad, toen was het met een paar dagen rust helemaal over. Daarna ga ik me gewoon voorbereiden op de toernooien in de Verenigde Staten in maart.”

Kwartfinale
Na een overtuigende overwinning in de tweede ronde (Buis hoefde in de eerste ronde niet in actie te komen, red.) begon Buis goed aan haar kwartfinale tegen landgenote Micha Spaanstra. “Zij speelde goed. Vanaf het moment dat ik last kreeg van die zenuwpijn, ben ik blijven knokken, maar was het niet genoeg om het haar nog echt lastig te maken.” Buis verloor in drie sets: 6-4, 3-6, 2-6.

Wij blijven Marjolein volgen en steunen in haar weg naar Tokio!

31 januari 2019: Marjolein nipt onderuit in zinderende dubbelfinale Australian Open
Marjolein Buis is er met Sabine Ellerbrock niet in geslaagd de Australian Open te winnen. In een ongekend spannende finale legde het Nederlands/Duitse koppel het nipt af tegen Diede de Groot en Aniek van Koot: 7-5, 6-7 (4), 8-10.

Als er één rolstoeltenniswedstrijd in Melbourne een gelijkspel verdiend had, dan was het wel de vrouwendubbelfinale. Een blik op de statistieken vertelt het hele verhaal: Buis en Ellerbrock wonnen meer punten (84 om 79, red.), maar De Groot en Van Koot wonnen meer belangrijke punten. En dus stapte het als eerste geplaatste koppel als winnaars van de baan.

Voor Buis blijft de teller nu op vijf grandslamtitels in het dubbelspel staan.

 “Het was zo’n ongelofelijk spannende wedstrijd; echt een dubbeltje op zijn kant”, verzucht de 31-jarige Beuningse na afloop van de finale in Australië. “Voor het eerst in lange tijd speelde ik weer met Sabine Ellerbrock en dat ging erg goed. In de halve finale sleepten we er een knappe zege uit en in de finale verloren we nipt in de supertiebreak. Heel jammer, ik baal er echt van.”

Enkelspel
In het enkelspel bereikte Buis voor het eerst sinds de US Open van 2017 weer de halve finale op een Grand Slam. Ze boekte op weg daarnaartoe een knappe zege op dubbelpartner Ellerbrock, die 4 plaatsen hoger op de ranglijst staat. Mede door die overwinning stijgt Buis een plaatsje op de wereldranglijst: van 8 naar 7.

“Dat is een belangrijke stap; die 7e plaats geeft rechtstreeks toegang tot de grandslamtoernooien. In de halve finale heb ik het de latere kampioene Diede de Groot ook knap lastig gemaakt”, blikt Buis terug. “Die twee wedstrijden geven veel vertrouwen; ik weet waar ik de komende weken aan moet gaan werken.”

Marjolein reist nu naar huis en traint de komende drie weken in eigen land. Haar volgende toernooi speelt ze in het Engelse Bolton, van 19 tot en met 23 februari.

Marjolein – Australian Open@4x
Op de foto Sabine Ellerbrock (2e van links) en Marjolein Buis (3e van links) met hun coaches. Rechts de coach van Buis; Wouter Kropman.

21 januari 2019: Halve finale eindstation voor Buis in voorbereiding Australian Open
Marjolein Buis is in de halve finales van de Melbourne Open uitgeschakeld. Samen met haar Duitse dubbelpartner Katharina Kruger verloor ze in Craigieburn, een voorstad van Melbourne, van het sterke Chinese duo Zhu/Huang (5-7, 3-6).

Buis en Kruger begonnen sterk aan de halve finale, bouwden een voorsprong op in de eerste set en kregen zelfs kansen de set binnen te halen. Zhu en Huang knokten zich echter sterk terug en pakten alsnog de winst in de set.

“De kansen die we kregen, hadden we echt moeten benutten”, erkent Buis. “We weten dat Zhu en Huang een sterk koppel zijn, dus moeten we ze eigenlijk niet de kans geven terug te komen. In de tweede set waren ze gewoon sterker en wonnen ze terecht.”

In het enkelspel was de kwartfinale het eindstation voor Buis. Na een simpele overwinning tegen de Australische nummer 82 van de wereld, Janine Watson (6-0, 6-1), stuitte de 31-jarige Beuningse op Yui Kamiji, de nummer 2 van de wereld uit Japan. Buis, zelf nummer 8 op de ranglijst, kon aanvankelijk beter omgaan met de harde wind, maar toen die ging liggen, nam Kamiji het initiatief over. “En ik kon de wedstrijd vervolgens niet meer keren”, verzucht de Nederlandse. “Yui stond goed te spelen en was gewoon de betere.” Na ruim anderhalf uur tennis ging de Japanse dan ook als winnares van de baan: 6-3, 6-2.

Marjolein reist deze week naar ‘downtown Melbourne’, waar ze de Australion Open speelt. We blijven haar volgen en supporten!

Marjolein – Melbourne Open

14 januari 2019: Marjolein Buis begint 2019 met dubbeltitel in Australië
Marjolein heeft de dubbeltitel veroverd tijdens de Bendigo Wheelchair Tennis Open. In de finale was ze met de Japanse Yui Kamiji duidelijk te sterk voor de Britse Lucy Shuker en Manami Tanaka uit Japan: 6-1, 6-1.

Buis en Kamiji wonnen het SuperSeries-toernooi in Bendigo overtuigend. In drie wedstrijden stond het Nederlands/Japanse duo slechts zes games af. Door de extreme temperaturen in de Australische stad werd de eindstrijd na de eerste set onderbroken voor een zogenaamde ‘hittepauze’, maar dat haalde het als eerste geplaatste koppel niet uit hun ritme. “We hebben heel fijn gespeeld” erkende Buis.

“Ik voel me erg op mijn plek in het dubbelspel, daarin komt mijn spel ook het best tot zijn recht.”

Marjolein – Bendigo Wheelchair Tennis Open

Kwartfinale
In het enkelspel eindigde het toernooi voor Buis in de kwartfinale. Na een knappe overwinning in de eerste ronde tegen de Chinese Zhenzhen Zhu moest ze haar meerdere erkennen in Zhu’s landgenote Hui Min Huang. “Een goede overwinning en een nederlaag tegen een speelster die gewoon beter was.”, blikt Buis terug. “Het was een zware loting. Zhu en Huang horen in de top-10 thuis, maar omdat ze weinig internationale toernooien spelen, staan ze allebei veel lager op de wereldranglijst dan hun spel zou rechtvaardigen.” (Zhu staat op plaats 18, Huang op plaats 31, red.).

Melbourne
Buis speelt deze week in Craigieburn, een voorstad van Melbourne, de Melbourne Open. In het dubbelspel speelt de Nederlandse met de Duitse Katharina Kruger. De Melbourne Open geldt voor de topspelers als laatste voorbereiding op de Australian Open, die volgende week beginnen. Op het eerste grandslamtoernooi van het jaar dubbelt Buis ook met een Duitse; Sabine Ellerbrock.

17 december 2018: Marjolein Buis sluit seizoen af met nationale dubbeltitel
Marjolein heeft met dubbelpartner Diede de Groot de Nederlandse titel in het dubbelspel gewonnen. In de finale van het NK in Alphen aan den Rijn waren ze in een beslissende supertiebreak te sterk voor Aniek van Koot en Micha Spaanstra (3-6, 6-2, 10-6).

Buis en De Groot waren op de NK als eerste geplaatst. Na een simpele overwinning in de halve finale troffen ze zoals verwacht de als tweede geplaatste Van Koot en Spaanstra. “Het was een goede finale”, blikt Buis terug. “Het ging gelijk op. Mooi dat het ons in de supertiebreak lukt om de laatste vier punten op rij te winnen.”

“Ik ben heel blij met deze titel. Na de wereldtitel nu ook de nationale titel in het dubbelspel; dat is een prachtige afsluiting van dit tennisjaar.”

2 december 2018: Singles Masters
Marjolein Buis is in de groepsfase uitgeschakeld op de NEC Wheelchair Tennis Masters. In een rechtstreeks duel was landgenote Aniek van Koot te sterk (4-6, 3-6), waardoor zij zich kwalificeert voor de laatste vier van het officieuze WK en Buis niet.

Buis won eerder in de groepsfase van de Zuid-Afrikaanse KG Montjane (6-0, 6-4) en verloor in een zinderend gevecht van Yui Kamiji uit Japan (4-6, 6-2, 6-3). Omdat Van Koot soortgelijke cijfers wist te overleggen, was hun onderlinge duel beslissend voor een plaats in de halve finale. Buis begon sterk op de USTA National Campus in Orlando, maar Van Koot kwam sterk terug.

“Ik won de eerste twee games en had kansen om verder uit te lopen”, blikt Buis terug. “Helaas namen de zenuwen de overhand en kon ik mijn niveau niet vasthouden.Aniek kwam sterk terug en liep in de tweede set uit naar 5-1. Ik kwam nog wel terug naar 5-3, maar daar bleef het bij. Het was te laat voor een comeback.”

Met één overwinning eindigt Buis nu als derde in de groep. “Dat is beter dan volgens de plaatsing de verwachting was, maar natuurlijk had ik een beter resultaat gewild”, zegt ze. De 30-jarige Nederlandse kwalificeerde zich als 7e voor de Masters. “Zowel tegen Kamiji, nummer 2 van de wereld, als tegen Van Koot, nummer 3, heb ik laten zien dat ik het in me heb om van ze te winnen. Dat is een opsteker richting volgend seizoen.”+

Marjolein Buis – Singles Masters

19 november 2018: Marjolein sluit dubbelseizoen af met officieuze wereldtitel
Marjolein heeft samen met landgenote Aniek van Koot de UNIQLO Doubles Masters gewonnen. In de finale van het officieuze WK dubbelspel won het Nederlandse duo met 6-3, 6-1 van Louise Hunt (Groot-Brittannië) en Dana Mathewson (Verenigde Staten).

Buis en Van Koot speelden hun eerste groepsduel dit toernooi ook al tegen Hunt en Mathewson. Toen werd er verloren. “We begonnen niet goed aan dit toernooi, we speelden niet ons beste tennis”, erkent Buis. “Door die nederlaag werden we tweede in de poule en speelden we in de halve finale al tegen De Groot en Shuker, de favorieten voor de titel. Maar goed: als je een toernooi wilt winnen, moet je van iedereen kunnen winnen.”

Ze vervolgt: “We hebben vier wedstrijden gespeeld dit toernooi, steeds goed geanalyseerd wat er fout ging en elke volgende wedstrijd ging het beter. We groeiden in het toernooi met een fantastisch eindresultaat.”

Lees hier het hele wedstrijdverslag van Marjolein.

Komende vrijdag reist Buis naar Orlando (Verenigde Staten) voor de NEC Wheelchair Masters, het officieuze WK enkelspel. Daar strijden de acht beste rolstoeltennissters van dit seizoen om de titel.

Doubles Masters – Bemmel
Foto: Robin Wubben/ParaWatcher

12 november 2018: Winst Bath Indoor Open met Japanse Mamami Tanaka
Marjolein heeft de dubbeltitel gewonnen tijdens het Bath Indoor Wheelchair Tennis Tournament. De 30-jarige Beuningse was met haar Japanse partner Mamami Tanaka in de finale met 6-2, 6-3 te sterk voor het Duits/Britse koppel Katharina Kruger en Lucy Shuker.

“Na twee overtuigende wedstrijden mogen we dit zeker een succes noemen”, lacht Buis. “We speelden goed samen, haalden een hoog niveau en natuurlijk ben ik blij met deze titel. Het is ook een mooie opsteker richting komende week: de Doubles Masters in Bemmel.”

In het enkelspel versperde Giulia Capocci Buis de weg naar de finale. De Italiaanse staat één plekje hoger op de wereldranglijst dan de Nederlandse. “Dat het een gelijke strijd zou worden, was dus logisch”, erkent Buis. “De belangrijke punten vielen net in haar voordeel uit.”

16 oktober 2018: Plek #7 is terug en daarmee extra vertrouwen!
De afgelopen maanden heeft Marjolein hard gevochten om toernooien te winnen en haar tennisarm te laten herstellen. Door een aantal sterke toernooien te hebben gespeeld is ze terug geklommen naar plek nummer 7 (enkel) op de wereldranglijst, en staat ze op dit moment op nummer 3 in het dubbelspel. Marjolein heeft veel mooie dingen bereikt en is in onze ogen zeer gegroeid sinds de eerste keer dat wij met elkaar kennismaakten.

In november speelt Marjolein de laatste twee toernooien van dit jaar: “Ik sta met veel plezier op de baan en heb vertrouwen in de rest van dit jaar.”

Wil je Marjolein in Nederland ‘aan het werk’ zien? Dat kan! In november zijn de UNIQLO Wheelchair Doubles Masters in Sporthal De Schaapskooi in Bemmel. Samen met Aniek van Koot wil ze de wereldtitel van vorig jaar met succes verdedigen. Tickets kopen? Dat kan hier. 

1 oktober 2018: French Riviera Open
Marjolein heeft de French Riviera Open gewonnen. In de finale in het nabij Cannes gelegen Biot-Sophia-Antipolis moest Dana Mathewson (nr 12 van de wereld) bij een stand van 3-6, 7-5, 3-2 opgeven met een blessure. Het is voor Buis (nr 7 van de wereld) haar eerste toernooizege in het enkelspel in 2018.

“Het is nooit leuk om op zo’n manier te winnen”, blikt ze terug. “Het is wel de beste comeback uit mijn carrière, daar ben ik enorm trots op. De eerste anderhalve set stond ik niet goed te spelen, op wilskracht heb ik me teruggevochten.”

In het dubbelspel verloor Marjolein met de Duitse Katharina Kruger de finale van Mathewson en de Française Charlotte Famin (6-7, 4-6). Buis traint de komende weken in Nederland, in aanloop naar het Bath Indoor Wheelchair Tennis Tournament (in Engeland, 6-10 november) en de Doubles Masters in eigen land, in Bemmel (14-18 november).

Lees hier Marjolein haar hele verslag.

French Riviera Open@4x

24 september 2018: Sardinia Open
Vorige week begon voor Marjolein de Sardinia Open, een belangrijk toernooi waarbij zij kans maakte om terug te treden in de top 8… en met succes! Marjolein stond afgelopen zondag in zowel de enkel als dubbel finale, waardoor ze haar plek in de top 8 weer heeft veroverd.

“Helaas heb ik in beide finales aan het kortste eind getrokken. Tegen Capocci ging ik met 3-6 4-6 ten onder. In de dubbel ging de winst wat dikker naar de tegenstanders: 3-6 1-6. Niet de afloop waar ik op hoopte, maar ik ben wel heel blij met de finaleplaatsen en ben er ook trots op dat ik in de finale stond, na het blessureleed van dit seizoen.”

Lees hier meer over hoe de wedstrijden van Marjolein zijn gegaan tijdens dit toernooi.
Aankomende week reist Marjolein vanuit Sardinië direct door naar Nice, waar ze van 25 t/m 29 de French Riviera Open speelt.

Sardinia Open@4x

10 september 2018: US Open
Marjolein is er op de US Open helaas niet in geslaagd haar dubbeltitel van vorig jaar te prolongeren. Samen met landgenote Aniek van Koot verloor ze de finale van het laatste grandslamtoernooi van het jaar. Diede de Groot (Nederland) en Yui Kamiji (Japan) waren in twee sets te sterk: 3-6, 4-6.

Marjolein: “Ik heb ontzettend lekker gespeeld; het was misschien wel mijn beste wedstrijd in het laatste halfjaar. Het had beide kanten op kunnen gaan, zeker in de tweede set hebben we kansen gehad. We kwamen 4-1 voor, hadden kansen op 5-1, maar in een paar lange en spannende games viel het kwartje steeds hun kant op. Erg jammer. Ik had mijn titel van vorig jaar graag met succes verdedigd.”

Door de nederlaag tegen Kamiji zakt Buis op de nieuwe wereldranglijst van plaats 5 naar plaats 9. “Komende week ben ik thuis, daarna speel ik twee toernooien in Italië en Frankrijk. Daar wil ik genoeg punten verdienen om weer bij de beste acht speelsters ter wereld te horen.”

Op naar het volgende toernooi! We blijven haar volgen en hebben het volle vertrouwen in haar inzet en kunnen.

US Open@4x
Marjolein met coach Wouter Kropman

3 september 2018: USTA Open
Van 27 augustus – 2 september speelde Marjolein op de USTA Open in St. Louis, Missouri, Verenigde Staten. Vrijdag speelde Marjolein samen met landgenote Aniek van Koot een succesvolle halve finale dubbelspel tegen Famin en Tanaka. Ze wonnen deze partij met 4-6 6-1 6-1. Op zaterdag was het tijd voor de grote finale. Deze werd gespeeld tegen de Zuid-Afrikaanse Kgothatso Montjane en Momoki Ohtani uit Japan. De finale begon en eindigde voorspoedig: Marjolein en Aniek wonnen het dubbelspel met 6-1 2-6 6-1!

Marjolein: “Deze winst is een heel mooi resultaat op zich en geeft daarnaast vertrouwen voor de US Open volgende week, waar Aniek en ik ook een koppel zullen vormen.”

Het toernooi in St. Louis geldt als belangrijke opmaat naar de US Open, het laatste grandslamtoernooi van het rolstoeltennisjaar. De USTA Wheelchair Championships zijn onderdeel van de Super Series; het tweede niveau in het rolstoeltennis na de vier Grand Slams.

23 augustus 2018: Fandag
Gisteren waren wij als sponsor aanwezig bij de fandag van Marjolein. Nadat we warm onthaald werden door Marjolein en even bijgepraat hadden kon de middag beginnen. Vader Buis sprak de aanwezigen trots toe over zijn dochter. Marjolein vertelde over de reden waarom zij in een rolstoel zit en over haar weg naar Tokio. Daarna was het tijd om het veld te betreden! Marjolein demonstreerde hoe het is om in een rolstoel te tennissen en daarna was het aan de fans om het zelf te proberen. Het was een zeer geslaagde middag met ijs, hapjes, drankjes en mooi tennisspel!

Wij zijn ontzettend trots dat wij onderdeel van dit avontuur mogen zijn. Marjolein vecht hard voor wat zij wil bereiken en wij zijn vereerd dat wij haar daar bij kunnen helpen.

Marjolein Buis – fandag@4xMarjolein Buis & Bert Grevelink (CTO VX Company) © Carmen Meijer

20 augustus 2018
Van 25 – 29 juli speelde Marjolein op de Belgian open, waar ze de de halve finale heeft gehaald. Ze verloor in het Belgische Jambes in de halve eindstrijd van de Duitse Sabine Ellerbrock (3-6, 2-6). De Duitse is nummer 4 van de wereldranglijst, Buis staat zelf één plaatsje lager. In het dubbelspel bereikte Buis met landgenote Aniek van Koot de finale. Helaas werd deze wedstrijd niet gespeeld, doordat Van Koot zich terug moest trekken met een blessure.

Naast strijden op toernooien doet Marjolein ook dingen voor haar fans en sponsors. Zo organiseert zij op woensdag 22 augustus a.s. een fandag. Van 16.00 uur – 18.30 uur vertelt ze over de weg die ze al heeft afgelegd voor Tokio 2020, laat ze zien hoe het is om te rolstoeltennissen (probeer het vooral zelf ook even!) en geniet je van een hapje en drankje. De fandag zal plaatsvinden bij Rapiditas aan de d’Almarasweg 24 in Nijmegen. Bij slecht weer zal het worden verplaatst naar een zaal in Bemmel. Geïnteresseerd? Meld je dan even aan via het contactformulier op haar website.

Marjolein zet zich, naast haar tenniscarrière, ook in voor haar sponsoren. Zo schrijft ze voor ons blogs die ingaan op aspecten van het tennis die te vergelijken zijn met aspecten binnen de IT wereld. Hier lees je haar eerste blog ‘Focus op je doel’, waar CEO Michel Flens op inspeelt vanuit VX. Blijf onze website en LinkedIn in de gaten houden voor haar volgende blog: Prioritering.

Meer informatie