Van Baarn naar Tokio: hoe gaat het met Marjolein Buis?

Door Willeke de Rooij

Zoals jullie weten sponsoren wij rolstoeltennisster Marjolein Buis! Wij zijn hier enorm trots op en willen jullie meenemen in haar avontuur. Op deze pagina lees je hoe het met haar gaat, welke wedstrijden ze speelt en wat er voor jou als fan wordt georganiseerd. Wist je dat je Marjolein ook zelf kunt volgen op haar website? Hier lees je, door haar zelf geschreven, nieuws over hoe haar wedstrijden zijn gegaan en hoe ze deze ervaren heeft.

Aankomende toernooien/evenementen:
* Fandag
* USTA Open 27 augustus – 2 september
* US Open 6 – 9 september
* Sardinia Open 18 – 22 september
* French Riviera Open 25 – 29 september
Bath Indoor Wheelchair Tennis Tournament 6 – 10 november
* UNIQLO Wheelchair Doubles Master 14 – 18 november
* Singles Masters 28 november – 2 december (o.v.b.)
* Nederlandse Loterij NK Tennis 10 = 16 december
Superseriestoernooi in Bendigo 9 – 13 januari 2019
Melbourne Open 15 – 19 januari 2019
* Australian Open 23 – 26 januari 2019
* Bolton Indoor 19 – 23 februari 2019
* Georgia Open Wheelchair Champs 13 – 17 maart 2019
* Cajun Classic 19 – 24 maart 2019
* Daegu Open 9 – 13 april 2019
* Korea Open 16 – 20 april 2019
* Japen Open 23 – 28 april 2019
* World Team Cup 13 – 18 mei 2019
Open d’Amiens (Frankrijk) 28 mei – 1 juni
* Roland Garros 6 – 8 juni
* Open de France 11 – 16 juni
* Barcelona Open 26 – 30 juni
* Wimbledon – 11 – 14 juli
* Swiss Open 16 – 20 juli

* Britsh Open 23 – 28 juli
* Belgian Open 31 juli – 4 augustus
* US Open 5-8 september

* USTA Wheelchair Championships 10 – 15 september
* International de l’lle de Ré 17 – 22 september
* Prague Cup Czech Indoor 5 – 9 november
* Singles/Doubles Masters 19 – 26 november

* NK Rolstoeltennis 16 – 22 december
* Melbourne Open 22 – 25 januari
* Australian Open 29 januari – 2 februari
* Georgia Wheelchair Tennis Championshipls 11 – 15 maart

16 oktober: Marjolein Buis stopt met rolstoeltennis.
De afgelopen jaren hebben wij Marjolein Buis op de voet gevolgd. We hebben genoten van haar wedstrijden. Nu heeft ze besloten om na 13 jaar te stoppen met haar professionele tenniscarrière. Een moeilijke en dappere beslissing van Marjolein. We wensen Marjolein heel veel succes en plezier met haar nieuwe uitdaging, haar studie psychologie.
Lees het volledige persbericht op de website van Marjolein.

16 maart: Rolstoeltennisster Marjolein door coronavirus vroegtijdig naar huis
Marjolein Buis is zonder een wedstrijd te spelen teruggekeerd uit de Verenigde Staten. Door het coronavirus werden de Georgia Open Wheelchair Championships nog voor Buis’ eerste wedstrijd afgelast. Ook de komende zes weken vinden er geen rolstoeltennistoernooien plaats.

De 32-jarige Beuningse vloog vorig weekend naar de Verenigde Staten voor twee toernooien. Na de Georgia Open zou Buis doorreizen naar Louisiana voor de Cajun Classic; een van de grootste toernooien van het jaar. Na een paar goede trainingsdagen zou Buis gisteren aan haar toernooi beginnen.

Reisverbod
“Toen president Trump aankondigde het luchtverkeer tussen Nederland en de Verenigde Staten stil te leggen, was het voor mij duidelijk: zo snel mogelijk naar huis. Toernooi of geen toernooi. Ik wil niet het risico lopen dat ik hier vast kom te zitten”, vertelt Buis. “Daaroverheen kwam donderdagochtend de afgelasting van het toernooi door de internationale tennisfederatie (ITF). De komende zes weken, tot in elk geval 20 april, worden er geen tennistoernooien georganiseerd.”

Gouden mensen
Voor zichzelf vindt Buis het vervelend, maar dat is niet het ergste. “Het prijzengeld en de punten worden verdeeld, maar dat kan me nu eerlijk gezegd gestolen worden”, zegt ze. “Ik heb vooral te doen met de organisatoren. Zij steken er ziel en zaligheid in, meestal vrijwillig. Alle spelers reizen naar Georgia, zijn er al aan het trainen en dan ineens is het voorbij. En ondanks dat blijven ze ons steunen. Ze regelen maaltijden, transport naar het vliegveld voor iedereen die een nieuwe vlucht heeft geboekt en ondersteunen ons waar ze kunnen. Terwijl tegelijkertijd al hun werk van de afgelopen maanden voor niks is geweest. Die toewijding is fantastisch; het zijn echt gouden mensen.”

Marjolein Buis – Georgia OpenFoto: Doug Walker

4 februari: Zenuwen spelen Marjolein Buis parten op Australian Open
Marjolein Buis is vroegtijdig uitgeschakeld op de Australian Open. In het dubbelspel was de halve finale het eindstation voor de 32-jarige Beuningse, die samen met Zhenzhen Zhu in actie kwam. In het enkelspel verloor Buis in de kwartfinale.

In het enkelspel stuitte de Gelderse rolstoeltennisster in de kwartfinale op landgenote Aniek van Koot. Na bijna twee uur stond er 7-6, 6-4 in het voordeel van de nummer 3 van de wereld op het bord. Buis, zelf nummer 4 van de wereld, mopperde na afloop over haar eigen spel.

 “Ik kreeg geen vat op mijn zenuwen en daardoor heb ik mijn normale niveau niet gehaald. Dat is heel teleurstellend”, verzuchtte ze. “In de eerste set heb ik zeker kansen gehad. Ik kwam 5-2 voor, in de tiebreak kreeg ik twee setpoints, maar die heb ik niet benut. Het was te angstig en daardoor miste ik teveel kansen.”

Dubbelspel
Het dubbelspel met Zhu was vooral leerzaam. Het was de eerste keer dat Buis met de Chinese speelde. Tegen Van Koot en Diede de Groot – vorig jaar nog winnaars van alle grandslams – werd het een spannend duel (3-6, 3-6).

“Communicatie was de grootste uitdaging”, blikt Buis terug. “Vooraf hebben we met Google Translate afgesproken wie welke positie op de baan zou hebben, maar tijdens de wedstrijd was het onmogelijk tactische dingen te bespreken. Ik heb in elk geval wél het niveau gehaald dat ik wilde. Dus daar ben ik tevreden over.”

Chinese tolk
De acht beste speelsters van de enkelspelranglijst doen in het rolstoeltennis mee aan elk grandslamtoernooi. In het dubbelspel ontstaan er daardoor nog wel eens gelegenheidskoppels. “Zhu en ik hebben afgesproken op Roland Garros weer samen te dubbelen”, zegt Buis met een lach. “Dan gaan we in elk geval een tolk zoeken, zodat we vooraf betere afspraken kunnen maken.”

Marjolein – Australian Open@4x

27 januari: Teleurstellende start afscheidsjaar Marjolein Buis
Marjolein had zich een betere start gewenst van het paralympisch seizoen 2020. In het Australische Craigeburn werd ze in het enkel- en dubbelspel vroegtijdig uitgeschakeld. Buis reist nu door naar Melbourne voor het eerste grandslamtoernooi van het jaar; de Australian Open.

Voor Buis gold het Melbourne Open als voorbereiding op het eerste grandslamtoernooi van haar laatste jaar als internationaal rolstoeltennisster. Eind 2020 zet ze gedwongen een punt achter haar lange en succesvolle loopbaan. In Craigeburn, een voorstad van Melbourne, begon de 32-jarige Beuningse met een overwinning op de ervaren Thaise Sakhorn Khanthasit, maar ze bleek niet opgewassen tegen de Britse Lucy Shuker.

Slecht gespeeld
Shuker, nummer 7 van de wereld, trok na spannend duel aan het langste eind tegen Buis, die drie plekken hoger staat op de ranglijst. De twee stonden bijna drie uur op de baan.

“Ik heb gewoon niet goed gespeeld”, blikte Buis terug na de nipte nederlaag (6-7, 6-4, 3-6). “Ik haalde bij lange na niet mijn normale niveau. Ik was pas laat naar Australië gereisd, de tijd om te acclimatiseren was kort, maar ik had er toch echt meer van verwacht.”

Ook in het dubbelspel was het toernooi snel voorbij voor Buis. Met de Amerikaanse Dana Mathewson was ze als eerste geplaatst, maar in de kwartfinale verloren ze verrassend na een supertiebreak van het Nederlandse duo Van Koot/Griffioen (6-2, 2-6, 3-10).

Australian Open

Na haar uitschakeling bleef Buis nog in Craigeburn om te trainen. Inmiddels is ze aangekomen op de Australian Open, waar ze komende woensdag aan het toernooi begint. “In Craigeburn heb ik goed kunnen acclimatiseren, ik heb weer meer trainingen gehad en het gevoel en vertrouwen zijn terug. Ik heb enorm zin in de Australian Open; mijn favoriete toernooi van het jaar.”

Marjolein – Melbourne Open

23 december: Marjolein sluit seizoen af met dubbelklapper op NK
Marjolein Buis heeft op de Nederlandse kampioenschappen de titel veroverd in het enkel- én dubbelspel. De als tweede geplaatste Beuningse was in de finale te sterk voor oud-kampioene Jiske Griffioen (6-1, 6-4). In het dubbelspel was ze samen met Micha Spaanstra te sterk voor de jeugdige talenten Lizzy de Greef en Jinte Bos (6-1, 6-0).

Eerder in de week verloor Buis in de poulefase nog van Griffioen, die in 2017 een punt achter haar carrière zette, maar met een wildcard toch mee mocht doen aan het NK. In de finale kwam de 31-jarige Buis nooit echt in de problemen. “Aan het begin van de week had ik nog wat moeite om de wedstrijdmodus te vinden”, erkent Buis over de eerdere nederlaag. “Vorige week hadden we een trainingskamp met de nationale selectie, daardoor was ik nog niet helemaal toe aan het NK. In de loop van de week groeide ik duidelijk in het toernooi en dit is de perfecte afsluiting van het jaar.”

Voor Buis is het haar tweede nationale titel in het enkelspel, nadat ze eerder in 2012 al de beste was. Ze vertelt: “Het feit dat mijn naam nu weer op die wisselbeker staat, geeft een goed gevoel. In de tweede set sloegen de zenuwen nog wel even toe, waardoor ik wat kansen miste. Op mijn eerste matchpoint sloeg ik een dubbele fout, maar daarna was het raak. Deze titel geeft heel veel vertrouwen richting 2020.”

Niveauverschil
In het dubbelspel waren top-10-speelsters Buis en Spaanstra als eerste geplaatst. In de finale troffen ze junioren De Greef en Bos, die buiten de mondiale top-100 staan. In de finale was dat niveauverschil duidelijk te zien. “Het is mooi om mijn titel van vorig jaar te verdedigen”, blikt Buis terug. “Onze grootste concurrentes waren door een blessure afwezig, dat is jammer, maar het was aan ons om onze favorietenrol waar te maken. Dat hebben we met glans gedaan. Ik vind dubbelen – en vooral samen winnen – ontzettend leuk. Ik ben blij dat dat op het NK gelukt is.”

Marjolein – NK@4x

28 november: Marjolein Buis pakt bronzen medaille op WK rolstoeltennis
Marjolein is derde geworden op de Masters. Dit toernooi geldt als het officieuze WK rolstoeltennis. In het Amerikaanse Orlando veroverde ze met thuisfavoriet Dana Mathewson het brons. In de strijd om plaats 3 en 4 versloegen ze het Duits/Zuid-Afrikaanse koppel Krüger/Montjane met 6-3, 6-2.

Buis en Mathewson waren in Orlando als tweede geplaatst en hun doelstelling was dan ook om die plaatsing waar te maken met een finaleplaats. “In de poulefase speelden we ook tegen Krüger en Montjane; toen haalde we ons niveau niet en daardoor verloren we in drie sets van ze”, verklaart Buis. “Daardoor werden we tweede in de poule en troffen we in de halve finale al de favorieten; Diede de Groot en Aniek van Koot. Zij waren dit jaar onverslaanbaar en dat bleek ook tegen ons in de halve finale. Dus was brons het maximaal haalbare.”

In de strijd om dat brons stond het Nederlands/Amerikaanse koppel opnieuw tegenover Krüger en Montjane. De 31-jarige Beuningse erkent: “Natuurlijk wilde we wat rechtzetten! En dat is ook zeker gelukt. We waren de hele wedstrijd de bovenliggende partij, hebben ze geen kans gegeven om in de wedstrijd te komen. Natuurlijk had ik liever zilver gewonnen, maar om dan zó overtuigend, mét een overwinning, het toernooi af te sluiten, voelt erg goed.”

Enkelspel
In het enkelspel was Buis als vierde geplaatst. In de halve finale wist ze het de Japanse Kamiji (nummer 2 van de wereld, red.) erg lastig te maken, maar na twee tiebreaks (6-7, 6-7) moest de Gelderse rolstoeltennisster genoegen nemen met de strijd om brons. Daarin was de Britse Jordanne Whiley te sterk (2-6, 4-6). “Tegen Yui was in superdicht bij de winst. Dat ik van haar verloor, was zó zuur. Ik zat er dichter bij dan ooit de laatste jaren. Mijn spel was goed, ik heb veel gedaan waar ik hard op getraind had; alles kwam er ook echt uit. Dat was een geweldige wedstrijd. Tegen Jordanne lukte dat niet. Ik heb de hele wedstrijd achter gestaan. Zo simpel is het. Punt.”

Buis sluit het jaar af als nummer 4 van de wereldranglijst. “Dat ik hier geen brons win in het enkelspel, is erg jammer. Maar ik kan toch terugkijken op een geweldig internationaal jaar. Ik stond in januari nog op plaats 8 en nu in de top-4. Dat is een grote stap vooruit en een prachtige manier om in januari aan het paralympisch jaar richting Tokio 2020 te beginnen.”

Marjolein – Masters Orlando

11 november: Marjolein Buis pakt dubbeltitel Praag met landgenote Spaanstra
Marjolein heeft de Prague Cup gewonnen. In het dubbelspel was de 31-jarige Nederlandse de sterkste met landgenote Micha Spaanstra. In de finale won het als eerste geplaatste Nederlandse koppel na een supertiebreak van Charlotte Famin uit Frankrijk en de Japanse Manami Tanaka: 2-6, 6-4, 10-2.

“In de finale ging het zeker niet makkelijk”, erkent Buis. “We begonnen slecht en verloren de eerste set met ruime cijfers. Daarna wisten we ons spel te verbeteren en kwamen we terug in de wedstrijd. In de beslissende supertiebreak waren we duidelijk de betere. Mooi dat we in de wedstrijd wisten te groeien én de overwinning eruit konden slepen.”

Finale enkelspel
Ook in het enkelspel voerde Buis de plaatsingslijst aan. Na twee eenvoudige overwinningen kreeg ze in de halve finale duidelijk meer tegenstand van Viktoriia Lvova. De Russin kreeg kansen om de eerste set binnen te halen, maar Buis wist dat te voorkomen. In de tweede set was de Nederlandse duidelijk beter en pakte ze de overwinning met 7-5, 6-3.

In de eindstrijd tegen de Duitse Sabine Ellerbrock haalde Buis haar niveau niet. De nummer twee van de plaatsingslijst won nipt, met 5-7, 4-6. “Het ging niet zoals ik wilde”, blikt Buis terug. “Ik kreeg heus wel kansen, heb ook goede punten gespeeld, maar over het algemeen haalde ik mijn niveau niet. Ik heb teveel punten laten liggen, ben niet tevreden over het niveau in de eindstrijd.”

Tevreden
Toch blikt de nummer 4 van de wereld tevreden terug op haar week in Praag. Ze haalde twee finales én deed ritme op voor de Masters, die over anderhalve week in Orlando (Verenigde Staten) beginnen. Buis: “Al met al kan ik toch terugkijken op een geslaagd toernooi. Ik ga met twee trofeeën naar huis. Natuurlijk had ik liever gewonnen, maar het was een nuttig toernooi als opwarmer voor de Masters. Komende week train ik nog in Nederland. Daarna reis ik samen met mijn coach Wouter Kropman naar Orlando om daar de laatste puntjes op de i te zetten.”

Marjolein – Prague Cup
Foto: Dennis Spaanstra

23 september: Marjolein wint dubbeltitel in Frankrijk

Marjolein Buis heeft samen met landgenote Michaela Spaanstra de dubbeltitel veroverd op de Open International de l’Île de Ré. In de finale van het rolstoeltennistoernooi op het Franse schiereiland versloeg het Nederlandse koppel de Chinese Hui Min Huang en Katharina Kruger (Duitsland) met 6-4, 6-2.

Buis en Spaanstra waren in de finale duidelijk te sterk voor het Chinees/Duitse gelegenheidskoppel. Voor de Nederlandse combinatie is de wint op het schiereiland Île de Ré hun eerste gezamenlijke toernooizege sinds 2015. In de jaren daarna speelden de twee niet vaak meer samen.

“Erg mooi om ons eerste gezamenlijke titel sinds lange tijd hier te pakken”, vertelt Buis. “En we hebben geen set verloren in het toernooi, dat maakt het extra mooi.” 

Halve finale
In het enkelspel reikte de 31-jarige Marjolein tot de halve finale. Daarin verloor ze in drie sets van de Chinese Zhezhen Zhu (3-6, 6-1, 4-6). “Het had in die wedstrijd beide kanten op kunnen gaan”, blikt Buis terug. “Ik heb goed gespeeld, maar zij speelde ook goed. Het is geen schande om van Zhu te verliezen. Begin dit jaar stond ze nog maar net in de top-20 en nu hoort ze bij de acht beste speelsters ter wereld. En ik denk dat ze nog wel verder kan gaan stijgen. Dus ondanks dat ik natuurlijk heel graag de finale had bereikt, kijk ik met een goed gevoel terug op deze week in Frankrijk.”

Marjolein – Open International de l’Île de RéFoto: Dennis Spaanstra.

17 september: Teleurstelling overheerst bij rolstoeltennisster Buis in Amerikaanse hitte

Marjolein Buis teleurgesteld terug op de USTA Wheelchair Championships in Saint Louis (Verenigde Staten). In het enkelspel was de kwartfinale van het Superseriestoernooi het eindstation, in het dubbelspel kwam ze met de Amerikaanse Dana Mathewson nog wel een ronde verder, maar had ze op meer gehoopt.

Marjolein, zelf als vierde geplaatst, werd in de kwartfinale in het enkelspel na een spannende wedstrijd uitgeschakeld door de Britse Jordanne Whiley (6-7, 7-6, 0-6). In het dubbelspel versperde het Zuid-Afrikaans/Britse koppel KG Montjane en Lucy Shuker de weg naar de finale voor Mathewson en Buis (2-6, 6-7). “In beide wedstrijden heb ik zeker kansen gehad om er meer uit te halen, maar dat is niet gelukt”, zegt Buis. “Qua resultaat is het gewoon niet waar ik vooraf op had gehoopt.”

Hitte
“Het enige waar ik wel tevreden over ben, is dat ik conditioneel goed was”, concludeert de 31-jarige Beuningse. “Het was de hele week behoorlijk warm in Saint Louis. Meerdere dagen was de heat rule dan ook van kracht. Dit betekent dat er op het allerheetst van de dag niet gespeeld werd. Ik heb een aantal lange wedstrijden gespeeld en heb bewezen dat goed aan te kunnen. Met het oog op Tokio, waar het volgend jaar tijdens de Paralympische Spelen ook behoorlijk warm zal zijn, ben ik daar erg blij mee.”

Marjolein – USTA Wheelchair Championships
Foto: Scott Schwartz

10 september: Halve finale eindstation voor rolstoeltennisster Buis op US Open

Marjolein is er niet in geslaagd om voor de vierde keer dit jaar de finale van een grandslamtoernooi te halen. Zowel in het enkel- als dubbelspel verloor de 31-jarige Beuningse in de halve finale. Ondanks de uitschakeling blikt Buis tevreden terug op haar optreden in New York.

Met een plaats in de halve finale verstevigt Buis haar vierde plaats op de wereldranglijst. “Op voorhand was ik blij geweest met een plek in de halve finale, ik scoor hiermee belangrijke punten voor kwalificatie voor de Paralympische Spelen”, legt de Nederlandse uit. “Maar als je dan eenmaal in die halve finale staat, wil je ook winnen. Dat zat er tegen de Japanse Yui Kamiji geen moment in.”

Vooral in de eerste set was het tegen de nummer 2 van de wereld eenrichtingsverkeer. “Zij benutte al haar kansen, ik niet”, zegt Buis. “In de tweede set kreeg ik ook de nodige kansen, maar ook toen pakte zij de punten op de belangrijke momenten. Ik had haar veel beter partij willen én kunnen bieden; ik baal ervan dat dat niet gelukt is.” De Japanse won uiteindelijk met duidelijke cijfers: 1-6, 3-6.

Dubbelspel
In het dubbelspel kwam Buis in actie met de Amerikaanse Dana Mathewson. Na een bijna twee uur durend gevecht wonnen Sabine Ellerbrock (Duitsland) en de Zuid-Afrikaanse KG Montjane de beslissende supertiebreak: 1-6, 6-4, 6-10. “Ik stond goed te spelen, maar het was gewoon niet genoeg om te winnen”, is Buis’ simpele verklaring.

Vier Grand Slams
Buis reikte eerder dit jaar tot dubbelfinales op de Australian Open, Roland Garros en Wimbledon. “Ik had graag op alle vier Grand Slams de dubbelfinale gespeeld. Jammer dat dat niet lukt”, blikt ze terug. “Maar met halve finales in het enkelspel op de Australian Open, Roland Garros en de US Open, kan ik toch terugkijken op een goed grandslamjaar. Natuurlijk wil ik altijd meer, maar vorig jaar haalde ik niet een keer de halve finale in het enkelspel. Dus ben ik blij hoe het gegaan is; zeker omdat dit allemaal meetelt richting Tokio 2020.”

Marjolein – US Open

6 augustus: Chinese vrouwen zitten Buis dwars in finales Belgian Open

Marjolein  is er niet in geslaagd de titel op de Belgian Open te veroveren. De 31-jarige Beuningse bereikte zowel in het enkel- als dubbelspel de finale, maar moest daarin haar meerdere erkennen in Chinese tegenstandsters. Zhenzhen Zhu won het enkelspel en samen met Hui Min Huang won ze ook het dubbelspel.

In de enkelfinale won Zhu met 6-3 en 6-1 van de als eerste geplaatste Buis. De Chinese nummer 13 van de wereld begon sterk aan het duel en gaf Buis, zelf nummer 4 van de ranglijst, geen kans om in haar spel te komen.

“Ik begon zelf niet goed aan de wedstrijd en liet de kansen liggen die ik kreeg”, blikt de Nederlandse terug. “Zij pakte elk gamepoint, iedere kans. Natuurlijk had ik beter willen spelen, natuurlijk had ik willen winnen, maar zij was vandaag de betere speelster.”

Nipt verlies
In het dubbelspel trof Buis samen met landgenote Michaela Spaanstra (foto) Zhu en Huang. De Chinese dames zijn de laatste jaren geduchte tegenstanders voor de Nederlandse vrouwen; ook in het landentoernooi om de World Team Cup. “We hebben goed staan spelen, kwamen dicht bij, maar winst zat er net niet in”, zegt Buis over die wedstrijd. Zhu en Huang trokken met 6-7, 4-6 nipt aan het langste eind.
Marjolein – Belgian Open

30 juli: Marjolein verslaat Wimbledonkampioene op weg naar finale British Open

Marjolein heeft de finale bereikt op de British Open in Nottingham. Op weg naar die finale versloeg ze haar landgenote en kersvers Wimbledonwinnares Aniek van Koot. Het was voor het eerst in ruim twee jaar dat de 31-jarige Beuningse weer een speelster uit de top-3 wist te verslaan.

“De laatste driekwart jaar heb ik het de top-3 keer op keer moeilijk weten te maken, maar vielen de beslissende punten net niet mijn kant op”, blikt Buis terug. “Tegen Aniek had ik zes matchpoints nodig, maar lukte het eindelijk wel. Natuurlijk ben ik ontzettend blij met dit resultaat. Zeker nadat mijn resultaten vorige week in Zwitserland wat tegenvielen. Dit is erg goed voor mijn zelfvertrouwen en ik scoor weer belangrijke punten voor de wereldranglijst. Ik versterk mijn plek in de top-4 en ben goed op weg in het kwalificatiejaar richting Tokio 2020.”

Finale
Voor Buis was het haar eerste Superseriesfinale sinds april 2017. De Super Series zijn het hoogste rolstoeltennisniveau onder de vier Grand Slams. In de eindstrijd in Nottingham moest Buis haar meerdere erkennen in een andere landgenote: Diede de Groot. De nummer 1 van de wereld won met 2-6, 6-4, 2-6. Door wisselende weersomstandigheden werd de finale indoor gespeeld. “Ook Diede heb ik het lastig gemaakt”, vertelt de Beuningse. “In de derde set kreeg ik kansen, maar moest ik bij servicegames drie keer inleveren. Erg jammer, maar ik heb er hard voor gevochten. Ik heb laten zien dat iedereen serieus rekening met mij moet houden.”

Marjolein – British OpenFoto: Paul Harding/Getty Images for LTA

Kwartfinale dubbelspel
In het dubbelspel speelde Buis met landgenote Michaela Spaanstra. Ze bleken in de kwartfinale niet opgewassen tegen Dana Mathewson (Verenigde Staten) en de Zuid-Afrikaanse KG Montjane (2-6, 6-2, 2-6). “We begonnen niet goed aan de wedstrijd, maar herpakten ons in de tweede set. We hebben er bijna drie uur voor geknokt, maar waren uiteindelijk net de mindere.”

22 juli: Teleurstellend Swiss Open voor Marjolein 

Marjolein  is op de Swiss Open in Genève in het enkelspel uitgeschakeld in de kwartfinale. De Beuningse nummer 4 van de wereld verloor daarin van Dana Mathewson (5-7, 6-2, 4-6). Ook in het dubbelspel was de Amerikaanse nummer 18 van de wereld verantwoordelijk voor de uitschakeling van Buis.

Na een sterke overwinning op de Britse Louise Hunt had de in Zwitserland als tweede geplaatste Buis het aan zichzelf te danken dat Mathewson er met de overwinning vandoor ging.

“Ik heb gewoon slecht gespeeld”, verzuchtte de 31-jarige Beuningse. “Of ik daar een verklaring voor heb? Misschien heeft het iets te maken met de overgang van gras naar hardcourt. Ik heb maar een paar dagen gehad om aan die ondergrond te wennen. Maar goed; dat mag geen excuus zijn voor mijn spel. Het was gewoon niet goed.”

In het dubbelspel speelde Buis voor het eerst sinds februari 2017 weer met de Britse Lucy Shuker. Ze waren als eerste geplaatst, maar konden die status in de halve finale niet waarmaken. Mathewson en de Zuid-Afrikaanse KG Montjane waren in twee sets te sterk: 4-6, 5-7.

Marjolein – Swiss Open
Foto: Anna Vasalaki

15 juli: Finaleplaats voor Marjolein op Wimbledon

Marjolein is er op Wimbledon met de Italiaanse Giulia Capocci niet in geslaagd de enige ontbrekende grandslamtitel te winnen. In de finale van het grootste grastoernooi ter wereld waren landgenoten Diede de Groot en Aniek van Koot een maatje te groot voor het Nederlands/Italiaanse gelegenheidskoppel (1-6, 1-6).

“De uitslag doet vermoeden dat we kansloos waren”, erkent Buis. “We hebben veel gamepoints gehad, maar wisten ze helaas niet te benutten. De ervarenheid van Diede en Aniek, die al veel toernooien samen hebben gespeeld en gewonnen, maakte het verschil. Wij maakten teveel fouten, waren nog niet zo goed op elkaar ingespeeld. Dat Giulia en ik de finale van Wimbledon halen, op ons eerste toernooi samen, is een mooi resultaat.”

Marjolein – Wimbledon
Op de foto: Marjolein Buis (links) met haar dubbelpartner Giulia Capocci na de finale op Wimbledon.

Voor Buis was de finale op Wimbledon haar 31e dubbelfinale op een Grand Slam. Ze won de titels op de Australian Open (2016, 2018), Roland Garros (2012, 2017) en de US Open (2017). De titel op Wimbledon ontbreekt nog op het palmares van de Gelderse tennisster. “Het zou prachtig zijn om alle vier de grandslams in mijn carrière een keer te winnen”, erkent ze. “Er blijft nog iets te wensen over. Hopelijk krijg ik volgend jaar een nieuwe kans.”

Enkelspel
In het enkelspel was de kwartfinale het eindstation voor Buis. In die wedstrijd stuitte ze op de nummer 1 van der wereld, Diede de Groot. Ze wist het haar landgenote knap lastig te maken, maar moest na krap twee uur tennis toch haar meerdere erkennen (6-7, 6-4, 1-6). “De eerste twee sets heb ik goed gespeeld”, blikt Buis terug. “Ook in de eerste set kreeg ik kansen om hem te winnen, maar wist ik die niet te verzilveren. Net als voorgaande toernooien heb ik het Diede lastig gemaakt. Het is zonde dat we elkaar al in de eerste ronde tegenkomen, maar ik heb er het maximale uitgehaald.”

1 juli: Marjolein teleurgesteld naar huis uit bloedheet Barcelona

De Barcelona Open heeft Marjolein niet gebracht wat ze wilde. De 31-jarige Nederlandse bereikte in de Spaanse stad nog wel de halve finale, maar gaf daarin naar eigen zeggen ‘de winst zelf uit handen’. Na drie uur tennis bij tropische temperaturen trok de Britse Jordanne Whiley nipt aan het langste eind: 6-7 (5), 6-1, 6-7 (6).

Buis won in de halve finale tegen Whiley nog wel de meeste punten, maar kwam er aan het einde van een zinderende derde set een paar tekort om de overwinning te pakken.

“Ik heb ontzettend hard gewerkt”, erkent de Beuningse, “Op dat vlak kan ik mezelf niks verwijten. Het was erg close, maar door de spanning in de derde set speelde ik niet goed genoeg. Ik had mezelf hier willen belonen voor het harde werk, maar dat is helaas niet gelukt. En dat is erg zuur.”

Finaliste in dubbelspel
In het dubbelspel bereikte Buis de finale met haar Britse gelegenheidspartner Louise Hunt. Opnieuw stond Whiley aan de andere kant van het net, samen met de Italiaanse Giulia Capocci. Buis’ conclusie na een 1-6, 2-6 nederlaag was simpel:

“Als koppel waren wij niet opgewassen tegen ze. We hebben goed staan spelen, maar het was niet genoeg. Zij waren beter.”

Marjolein – Barcelona Open

Van gravel naar gras
Buis ruilt het gravel in Spanje deze week in voor het gras in eigen land. Op de grasbanen in Rosmalen bereidt ze zich de komende dagen voor op Wimbledon. Het derde grandslamtoernooi van het jaar begint voor de rolstoeltennistop volgende week donderdag.

17 juni: Marjolein finaliste in Superserietoernooi Parijs 

Marjolein heeft de finale bereikt tijdens de Super Series in Parijs. In de eindstrijd moest de 31-jarige Beuningse met haar Japanse gelegenheidspartner Yui Kamiji haar meerdere erkennen in het Nederlandse duo Diede de Groot en Aniek van Koot. “Natuurlijk wil ik altijd winnen, maar het is prachtig dat Yui en ik hier de finale hebben gehaald.”

Buis en Kamiji zijn geen vast dubbelkoppel, maar wisten in de Parijse voorstad Antony overtuigend de finale te bereiken. Zo werden in de halve finale de tweevoudig winnaressen van paralympisch brons Jordanne Whiley en Lucy Shuker met gemak verslagen. In de finale waren de als eerste geplaatste De Groot en Van Koot te sterk (4-6, 3-6).

“In eerdere wedstrijden waren we heel overtuigend, in de finale haalden we niet ons beste niveau”, erkent Buis. “Er waren veel lange rally’s, veel lange games, die allemaal net niet onze kant op vielen. Maar goed, Yui en ik spelen zelden samen, dus dat we op zo’n groot toernooi de finale halen, is al een hele prestatie.”

Marjolein – Superseriestoernooi Parijs
Foto: Yonathan Kellerman/Open de France

De ITF Super Series zijn in het rolstoeltennis het tweede toernooiniveau; net onder de Grand Slams. In het enkelspel was de kwartfinale het eindstation voor Buis. Daarin trof de Gelderse tennisster haar dubbelpartner Kamiji. De Japanse, nummer 2 van de wereld, was na een lang duel net te sterk: 3-6, 4-6. “In het enkelspel heb ik deze week weer een goed niveau gehaald”, blikt Buis vlak voor haar thuisreis terug. “Het begint de laatste weken een eenzijdig verhaal te worden, maar het viel allemaal nét haar kant op. Mijn spelniveau was goed, daar kan ik verder mee. De dag komt dat ik de top-3 écht ga verslaan.”

10 juni: Gemengde gevoelens voor Marjolein na succesvol Roland Garros 

Marjolein heeft de eindstrijd bereikt op Roland Garros. In de dubbelfinale van het tweede Grand Slam van het jaar waren landgenotes Diede de Groot en Aniek van Koot te sterk voor Buis en haar Duitse partner Sabine Ellerbrock. In het enkelspel reikte de 31-jarige Beuningse tot de halve finale. Ondanks de goede resultaten kijkt de Nederlanse met gemengde gevoelens terug.

Roland Garros werd voor de rolstoeltennistop gekenmerkt door veel wind, gravelstormen over de baan en veel regenonderbrekingen. Mede daardoor werden de halve finales en finale in het dubbeltoernooi op dezelfde dag gespeeld. In de halve finale rekenden Buis en Ellerbrock af met het Zuid-Afrikaans/Franse duo Montjane en Famin (6-3, 6-4). “Het gravel zat tussen mijn tenen, in mijn oren en tussen mijn tanden”, blikt Buis terug. “Zeker in de halve finale in het dubbelspel waren de omstandigheden zwaar. Mooi dat Sabine en ik daar de overwinning gepakt hebben. In de finale waren Diede en Aniek gewoon te sterk (1-6, 1-6, red.); het zat er gewoon niet in.”

Marjolein – Roland GarrosOp de foto Marjolein Buis (midden) met haar coach Wouter Kropman (links) en dubbelpartner Sabine Ellerbrock (rechts) na de dubbelspelfinale.

Halve finale
In het enkelspel reikte Buis tot de halve finale. Daarin bewees ze tegen nummer 2 van de wereld Yui Kamiji opnieuw dat ze met de top mee kan. Na bijna twee uur tennis wist de Japanse de winst nipt binnen te slepen (4-6, 5-7). “Natuurlijk is het balen dat ik niet gewonnen heb”, erkent Buis. “Het was ontzettend close, de winst had er zeker in gezeten en het kwam maar op een paar puntjes aan. Ik heb weer laten zien dat ik het niveau heb, maar helaas heb ik niet gewonnen. Dat is balen.”

Wereldranglijst
Door haar halvefinaleplaats stijgt Buis komende maandag wel twee plaatsen op de wereldranglijst; van plaats 7 naar 5. Ook in het dubbelspel wint de Nederlandse een plaatsje en is ze vanaf maandag terug te vinden op plek 4. “Die stijging geeft enorm veel vertrouwen voor de start van het kwalificatiejaar voor Tokio 2020”, zegt ze. “Voor mij begint dat jaar komende week in Parijs, tijdens de Open de France. Tegelijkertijd: ik had op Roland Garros mijn laatste wedstrijd natuurlijk liever gewonnen. Als topsporter ga je altijd voor het hoogste.”

3 juni: Marjolein finaliste op sterk bezet toernooi in voorbereiding op Roland Garros 

Marjolein heeft op de Open d’Amiens de finale bereikt in het dubbelspel. In die eindstrijd verloor ze samen met landgenote Micha Spaanstra van Giulia Capocci en Yui Kamiji. Het Italiaans/Japanse koppel was nipt te sterk in een supertiebreak: 3-6, 6-4, 4-10.

In de finale hadden Buis en Spaanstra best wat games nodig om het spel van hun tegenstanders te doorgronden. In de tweede set had het Nederlandse duo dat goed onder de knie en dus moest een supertiebreak (in plaats van een derde set) de beslissing brengen. Daarin liepen de 31-jarige Beuningse en Spaanstra al snel achter de feiten aan. Na een 0-5 tussenstand was het moeilijk om nog terug te komen. Capocci en Kamiji wonnen uiteindelijk met 3-6, 6-4 en 4-10.

“Erg jammer”, erkent Buis. “Maar Micha en ik hebben hier in elk geval laten zien met de top mee te kunnen. Het was – buiten de World Team Cup om – bijna een jaar geleden dat we samen een toernooi speelden en wat dat betreft ben ik niet ontevreden over het resultaat.”

Enkelspel
Ook in het enkelspel toonde Buis, zelf nummer 7 op de wereldranglijst, opnieuw met de top mee te kunnen. In de kwartfinale wist ze het landgenote Aniek van Koot, nummer 3 op de ranglijst, drie sets knap lastig te maken. Helaas viel het kwartje, zoals Buis het zelf zegt, in de derde set steeds vaker richting Van Koot. Na een goed begin moest de Gelderse rolstoeltennisster dan ook haar meerdere erkennen in haar provinciegenoot: 6-3, 3-6, 4-6.

“Ik voel dat ik steeds dichter bij een overwinning kom tegen de topspeelsters”, blikt Buis terug. “De beslissende punten vallen nu nog vaak hun kant op, tegen Aniek had ik ook in de derde set kansen. Maar ik speelde toen net te wisselvallig en bij haar ging het steeds beter. Helaas, maar mijn kansen gaan zeker komen.”

19 mei: Wereldtitel voor Marjolein met Nederlands team 

Marjolein Buis heeft met het Nederlands vrouwenteam de wereldtitel veroverd in Israël. In de finale van de World Team Cup was Nederland met 2-1 te sterk voor Japan. Buis bezorgde Oranje samen met Diede de Groot het beslissende punt in het dubbelspel.

In de World Team Cup bestaat elke wedstrijd uit twee enkelspelwedstrijden en een dubbelspel. Met 1-1 als tussenstand, moest het dubbelspel in de finale de beslissing brengen. Daarin nam Marjolein, voormalig nummer 1 van de wereld in het dubbelspel, het samen met de huidige nummer 1, Diede de Groot, op tegen de Japanse Monoko Ohtami en Yui Kamiji. Pas na ruim 3 uur zinderend toptennis viel de beslissing toen de Nederlandse vrouwen hun tweede matchpoint in de beslissende supertiebreak benutten: 6-7, 6-4, 10-8.

Supertrots
Een blije Buis vertelt: “Het was ongelofelijk spannend, we waren zó aan elkaar gewaagd. Ik ben echt supertrots op deze prestatie!” In aanloop naar de finale nam de 31-jarige Beuningse een enkelspelwedstrijd en twee dubbels voor haar rekening. Ook die drie wist ze te winnen. Het is voor Buis haar zesde wereldtitel in het landentoernooi.

Teamprestatie
Voor de Nederlandse vrouwen is het de 31e titel op het officieuze WK voor landenteams sinds de eerste editie in 1986. Met De Groot (nummer 1 van de wereld), Aniek van Koot (3), Buis (7) en Micha Spaanstra (11) gold Oranje ook dit jaar als grote favoriet. “Maar dan moet je het nog wel waarmaken”, lacht Buis. “De sfeer in het team heeft ons echt geholpen om dit toernooi zo succesvol af te sluiten. Iedereen heeft bijgedragen aan deze titel.”

Marjolein – World Team Cup

30 april: Marjolein sluit Azië-trip af met dubbeltitel in Super Series

Marjolein heeft de Japan Open gewonnen. In het dubbelspel was de 31-jarige Beuningse de sterkste samen met de Amerikaanse Dana Mathewson. Het toernooi in het Japanse Iizuka hoort bij de prestigieuze Super Series; de sterkst bezette toernooien na de vier Grand Slams.

In de finale wonnen Buis en Mathewson van het als eerste geplaatste Nederlandse koppel Diede de Groot en Aniek van Koot (7-5, 3-6, 6-2). In een spannende, kwalitatief hoogstaande eindstrijd speelde het Nederlands/Amerikaanse duo dwingend en ze wisten hun tactiek steeds goed aan te passen aan het spel van hun tegenstanders.

“Het is pas het tweede toernooi dat Dana en ik samen spelen”, glunderde Buis na afloop. “Om dan meteen een Superseriestoernooi te winnen, is fantastisch. We speelden goed en wisten Diede en Aniek onze wil op te leggen. Dat we hier nu van het als eerste geplaatste koppel winnen, maakt het extra mooi.”

Marjolein – Japan Open
Foto: Japan Open

Kwartfinale
In het enkelspel strandde Buis in de kwartfinale. Ze verloor daarin van de als derde geplaatste Van Koot. “Ondanks het verlies biedt die wedstrijd perspectief voor de toekomst”, blikt Buis terug. “Ik ben tevreden met hoe ik gespeeld heb, Aniek was in dit duel gewoon de beste. Maar ik kan mezelf in elk geval niks verwijten.”

World Team Cup
Na drie succesvolle weken in Azië reist Marjolein nu met twee titels en drie finaleplaatsen naar huis. Na anderhalve week trainen is de World Team Cup het volgende toernooi dat ze gaat spelen. Afgelopen week maakte bondscoach Dennis Sporrel zijn selectie bekend; Marjolein jaagt in Israël (13-18 mei) samen met De Groot, Van Koot en Michaela Spaanstra op de wereldtitel in het landentoernooi.

23 april 2019: Belangrijke toernooizege voor Marjolein in Seoul

Marjolein Buis heeft afgelopen weekend de Korea Open gewonnen. In de finale in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul was ze in drie sets te sterk voor KG Montjane (Zuid-Afrika): 4-6, 6-0, 7-6. In het dubbelspel moest de 31-jarige Beuningse genoegen nemen met het zilver.

In de eerste set nam Montjane, die één plek hoger op de wereldranglijst staat dan Buis, een voorsprong. De Beuningse liet veel kansen onbenut. In de tweede set waren de rollen omgekeerd en ging elke game naar de huidige nummer 7 van de wereld. In de derde set kreeg de Zuid-Afrikaanse matchpoints op 5-4. Deze kans wist Buis weg te slaan en in de tiebreak benutte ze zelf direct haar eerste matchpoint. “Ik was enorm opgelucht”, glunderde de winnares na afloop. “Ik was in de derde set enorm zenuwachtig. Zelfs na de wedstrijd duurde het even voor mijn handen niet meer trilden.”

Zware loting
Voor Marjolein is de overwinning in Seoul haar eerste toernooizege in het enkelspel in ruim een halfjaar.

“Ik heb het hier zeker niet cadeau gekregen”, sprak ze met gevoel voor understatement. “Ik had een zware loting, moest vier keer flink aan de bak. In drie wedstrijden moest ik me na een verloren eerste set terug knokken. En ik ben ook supertrots dat ik hier gewonnen heb van twee speelsters die boven me staan op de wereldranglijst.” Montjane staat zesde en de Duitse Ellerbrock is de huidige nummer 4 van de wereld. Buis versloeg haar in de halve finale.

Roland Garros
Marjolein is met de resultaten in Zuid-Korea nu officieel gekwalificeerd voor Roland Garros, het tweede grandslamtoernooi van het jaar. “De punten die ik hoopte te halen voor de wereldranglijst, heb ik in de afgelopen twee weken gehaald. Dat is dus nu al een geweldig resultaat van deze Azië-trip. Deze week speelt ze nog de Japan Open.

Marjolein – Korea Open

16 april 2019: Rolstoeltennisster Marjolein bereikt dubbelfinale in Zuid-Korea 

In Daegu, Zuid-Korea, heeft Marjolein de finale van de Daegu Open bereikt. Met haar Japanse dubbelpartner Manami Tanaka verloor ze de eindstrijd van het Britse koppel Jordanne Whiley en Lucy Shuker. Na twee spannende sets trokken Buis en Tanaka aan het kortste eind in de beslissende supertiebreak: 3-6, 6-3, 1-10.

“Whiley en Shuker zijn geduchte tegenstanders”, erkent Buis. “Niet voor niets wonnen ze brons op de Paralympische Spelen in 2012 en 2016. Manami en ik zijn veel minder op elkaar ingespeeld.” Het was voor Buis en Tanaka het tweede toernooi dat ze ooit samen speelden. Vorig jaar wonnen ze het Bath Indoor Tournament in Engeland. Buis: “Ik ben niet blij met het niveau dat we haalden de finale. Toen we de tweede set wonnen, had ik het idee dat we door konden drukken. Jammer dat we die supertiebreak vervolgens niet konden pakken.”

In het enkelspel werd Buis ook gestuit door Whiley. In de kwartfinale won de Britse in drie sets: 6-2, 2-6, 4-6. “Onze wedstrijd had de finale moeten zijn”, vindt Buis. “Ik ben de enige die het haar moeilijk heeft kunnen maken. We waren erg aan elkaar gewaagd. Helaas kon ik mijn goede spel in de eerste set niet twee sets continu volhouden. Ik gaf het zelf uit handen.”

Marjolein – Daegu Open

25 maart 2019: Marjolein bereikt halve finales tijdens Cajun Classic

Marjolein heeft in het Amerikaanse Baton Rouge twee keer de halve finale gehaald op de Cajun Classic. Tijdens dit Superseriestoernooi reikte de 31-jarige Beuningse zowel in enkel- als dubbelspel tot de laatste vier. Een mooi resultaat, blikt ze tevreden terug: “Ik heb een goed niveau gehaald én het kan nog beter.

Na twee overtuigende overwinningen stuitte Buis in de halve finale van het enkelspel op landgenote Diede de Groot. In een spannende wedstrijd, die ruim twee uur duurde, was de nummer 1 van de wereldranglijst nipt beter: 6-7, 2-6. “Bij vlagen heb ik de wedstrijd gedicteerd, zeker in de eerste set”, zegt Buis. “Daarin legde ik het net af in de tiebreak. In de tweede set kreeg ik zeker kansen, maar wist ik die niet te benutten. En als je de kansen zelf niet pakt, doet Diede dat wel.”

Dubbelspel
In het dubbelspel kwam de Gelderse rolstoeltennisster in actie met de Thaise Sakhorn Khanthasit. ‘Een gelegenheidskoppel’, erkent Buis. De twee schreven zich pas ter plekke samen in, omdat Buis’ oorspronkelijke dubbelpartner op het laatste moment afmeldde voor het toernooi. Buis en Khanthasit haalden de halve finale, wisten het als eerste geplaatste koppel De Groot en Aniek van Koot lang onder druk te houden, maar gingen uiteindelijk nipt ten onder: 6-7, 4-6.

“Ook in het dubbelspel heb ik een goed niveau gehaald”, vertelt Buis. “Natuurlijk zou een finaleplaats mooi zijn geweest, maar mijn spel was goed en ik heb samen met mijn coach Wouter Kropman toch nog wat puntjes gevonden waar het beter kan, zodat ik het mijn tegenstanders nog moeilijker kan gaan maken.”

Marjolein – Canjun Classic
Foto: Pat Beard

19 maart 2019: Dubbeltitel voor rolstoeltennisster Marjolein in Georgia

Marjolein is haar Amerikaanse tour begonnen met winst in het dubbelspel op de Georgia Open Wheelchair Champs. In de finale was ze met haar Duitse dubbelpartner Katharina Kruger te sterk voor het Amerikaans/Franse duo Shelby Baron en Charlotte Famin.

Buis en Kruger waren in het Amerikaanse Rome als tweede geplaatst. Baron en Famin rekenden op weg naar de eindstrijd verrassend af met het als eerste geplaatste Nederlandse duo Diede de Groot en Aniek van Koot. In de finale waren ze echter geen partij voor de 31-jarige Buis en twee jaar jongere Kruger: 6-1, 6-3.

In alle wedstrijden die Buis en Kruger speelden, verloren ze niet meer dan vier games “Ik ben heel blij met hoe we samen gespeeld hebben, dit is een lekkere afsluiter van dit toernooi”, blikt de Nederlandse terug. “Na de blessure die ik opliep in Engeland, heb ik hier weer vertrouwen in mijn lichaam gekregen. Ik stond nagenoeg fit aan de start en vooral het spelen van twee wedstrijden op dezelfde dag was een goede test. En dat heb ik goed doorstaan.”

Enkelspel
In het enkelspel reikte Buis tot de halve finale. Daarin was Diede de Groot, nummer 1 van de wereld, te sterk: 1-6, 3-6. “Vooral in de eerste set haalde ik niet mijn niveau”, zegt Buis teleurgesteld. “Dat was echt ondermaats. In de tweede set ging het beter, kon ik redelijk in de buurt blijven bij Diede. Gelukkig heb ik in de wedstrijden voor de halve finale goede dingen laten zien, een goed niveau weten te halen. Dat geeft me ook vertrouwen voor het komende toernooi: de Cajun Classic in Baton Rouge.”

Marjolein – Georgia

25 februari 2019: Marjolein vroegtijdig uitgeschakeld tijdens Bolton Indoor

Marjolein is tijdens het Bolton Indoor in het Engelse Bolton uitgeschakeld in de kwartfinale. Een handicapgerelateerde blessure zat haar dwars. In het dubbelspel moest ze zich door deze blessure afmelden voor de halve finales.

“Ik kreeg tijdens de kwartfinale in het enkelspel last van zenuwpijn in mijn rechterbeen”, legt Buis uit. “Het is geen sportblessure, heeft niks te maken met de tennisarm die ik vorig jaar had. Deze zenuwpijn heeft echt te maken met mijn handicap.” Buis heeft het Ehler-Danlos Syndroom, met het gevolg de banden en pezen die haar gewrichten bij elkaar houden, te slap zijn.

De 31-jarige Beuningse maakt zich geen zorgen over de komende weken: “Het is niks ernstigs. Een paar jaar terug heb ik hier ook last van gehad, toen was het met een paar dagen rust helemaal over. Daarna ga ik me gewoon voorbereiden op de toernooien in de Verenigde Staten in maart.”

Kwartfinale
Na een overtuigende overwinning in de tweede ronde (Buis hoefde in de eerste ronde niet in actie te komen, red.) begon Buis goed aan haar kwartfinale tegen landgenote Micha Spaanstra. “Zij speelde goed. Vanaf het moment dat ik last kreeg van die zenuwpijn, ben ik blijven knokken, maar was het niet genoeg om het haar nog echt lastig te maken.” Buis verloor in drie sets: 6-4, 3-6, 2-6.

Wij blijven Marjolein volgen en steunen in haar weg naar Tokio!

31 januari 2019: Marjolein nipt onderuit in zinderende dubbelfinale Australian Open
Marjolein Buis is er met Sabine Ellerbrock niet in geslaagd de Australian Open te winnen. In een ongekend spannende finale legde het Nederlands/Duitse koppel het nipt af tegen Diede de Groot en Aniek van Koot: 7-5, 6-7 (4), 8-10.

Als er één rolstoeltenniswedstrijd in Melbourne een gelijkspel verdiend had, dan was het wel de vrouwendubbelfinale. Een blik op de statistieken vertelt het hele verhaal: Buis en Ellerbrock wonnen meer punten (84 om 79, red.), maar De Groot en Van Koot wonnen meer belangrijke punten. En dus stapte het als eerste geplaatste koppel als winnaars van de baan.

Voor Buis blijft de teller nu op vijf grandslamtitels in het dubbelspel staan.

 “Het was zo’n ongelofelijk spannende wedstrijd; echt een dubbeltje op zijn kant”, verzucht de 31-jarige Beuningse na afloop van de finale in Australië. “Voor het eerst in lange tijd speelde ik weer met Sabine Ellerbrock en dat ging erg goed. In de halve finale sleepten we er een knappe zege uit en in de finale verloren we nipt in de supertiebreak. Heel jammer, ik baal er echt van.”

Enkelspel
In het enkelspel bereikte Buis voor het eerst sinds de US Open van 2017 weer de halve finale op een Grand Slam. Ze boekte op weg daarnaartoe een knappe zege op dubbelpartner Ellerbrock, die 4 plaatsen hoger op de ranglijst staat. Mede door die overwinning stijgt Buis een plaatsje op de wereldranglijst: van 8 naar 7.

“Dat is een belangrijke stap; die 7e plaats geeft rechtstreeks toegang tot de grandslamtoernooien. In de halve finale heb ik het de latere kampioene Diede de Groot ook knap lastig gemaakt”, blikt Buis terug. “Die twee wedstrijden geven veel vertrouwen; ik weet waar ik de komende weken aan moet gaan werken.”

Marjolein reist nu naar huis en traint de komende drie weken in eigen land. Haar volgende toernooi speelt ze in het Engelse Bolton, van 19 tot en met 23 februari.

Marjolein – Australian Open@4x
Op de foto Sabine Ellerbrock (2e van links) en Marjolein Buis (3e van links) met hun coaches. Rechts de coach van Buis; Wouter Kropman.

21 januari 2019: Halve finale eindstation voor Buis in voorbereiding Australian Open
Marjolein Buis is in de halve finales van de Melbourne Open uitgeschakeld. Samen met haar Duitse dubbelpartner Katharina Kruger verloor ze in Craigieburn, een voorstad van Melbourne, van het sterke Chinese duo Zhu/Huang (5-7, 3-6).

Buis en Kruger begonnen sterk aan de halve finale, bouwden een voorsprong op in de eerste set en kregen zelfs kansen de set binnen te halen. Zhu en Huang knokten zich echter sterk terug en pakten alsnog de winst in de set.

“De kansen die we kregen, hadden we echt moeten benutten”, erkent Buis. “We weten dat Zhu en Huang een sterk koppel zijn, dus moeten we ze eigenlijk niet de kans geven terug te komen. In de tweede set waren ze gewoon sterker en wonnen ze terecht.”

In het enkelspel was de kwartfinale het eindstation voor Buis. Na een simpele overwinning tegen de Australische nummer 82 van de wereld, Janine Watson (6-0, 6-1), stuitte de 31-jarige Beuningse op Yui Kamiji, de nummer 2 van de wereld uit Japan. Buis, zelf nummer 8 op de ranglijst, kon aanvankelijk beter omgaan met de harde wind, maar toen die ging liggen, nam Kamiji het initiatief over. “En ik kon de wedstrijd vervolgens niet meer keren”, verzucht de Nederlandse. “Yui stond goed te spelen en was gewoon de betere.” Na ruim anderhalf uur tennis ging de Japanse dan ook als winnares van de baan: 6-3, 6-2.

Marjolein reist deze week naar ‘downtown Melbourne’, waar ze de Australion Open speelt. We blijven haar volgen en supporten!

Marjolein – Melbourne Open

14 januari 2019: Marjolein Buis begint 2019 met dubbeltitel in Australië
Marjolein heeft de dubbeltitel veroverd tijdens de Bendigo Wheelchair Tennis Open. In de finale was ze met de Japanse Yui Kamiji duidelijk te sterk voor de Britse Lucy Shuker en Manami Tanaka uit Japan: 6-1, 6-1.

Buis en Kamiji wonnen het SuperSeries-toernooi in Bendigo overtuigend. In drie wedstrijden stond het Nederlands/Japanse duo slechts zes games af. Door de extreme temperaturen in de Australische stad werd de eindstrijd na de eerste set onderbroken voor een zogenaamde ‘hittepauze’, maar dat haalde het als eerste geplaatste koppel niet uit hun ritme. “We hebben heel fijn gespeeld” erkende Buis.

“Ik voel me erg op mijn plek in het dubbelspel, daarin komt mijn spel ook het best tot zijn recht.”

Marjolein – Bendigo Wheelchair Tennis Open

Kwartfinale
In het enkelspel eindigde het toernooi voor Buis in de kwartfinale. Na een knappe overwinning in de eerste ronde tegen de Chinese Zhenzhen Zhu moest ze haar meerdere erkennen in Zhu’s landgenote Hui Min Huang. “Een goede overwinning en een nederlaag tegen een speelster die gewoon beter was.”, blikt Buis terug. “Het was een zware loting. Zhu en Huang horen in de top-10 thuis, maar omdat ze weinig internationale toernooien spelen, staan ze allebei veel lager op de wereldranglijst dan hun spel zou rechtvaardigen.” (Zhu staat op plaats 18, Huang op plaats 31, red.).

Melbourne
Buis speelt deze week in Craigieburn, een voorstad van Melbourne, de Melbourne Open. In het dubbelspel speelt de Nederlandse met de Duitse Katharina Kruger. De Melbourne Open geldt voor de topspelers als laatste voorbereiding op de Australian Open, die volgende week beginnen. Op het eerste grandslamtoernooi van het jaar dubbelt Buis ook met een Duitse; Sabine Ellerbrock.

17 december 2018: Marjolein Buis sluit seizoen af met nationale dubbeltitel
Marjolein heeft met dubbelpartner Diede de Groot de Nederlandse titel in het dubbelspel gewonnen. In de finale van het NK in Alphen aan den Rijn waren ze in een beslissende supertiebreak te sterk voor Aniek van Koot en Micha Spaanstra (3-6, 6-2, 10-6).

Buis en De Groot waren op de NK als eerste geplaatst. Na een simpele overwinning in de halve finale troffen ze zoals verwacht de als tweede geplaatste Van Koot en Spaanstra. “Het was een goede finale”, blikt Buis terug. “Het ging gelijk op. Mooi dat het ons in de supertiebreak lukt om de laatste vier punten op rij te winnen.”

“Ik ben heel blij met deze titel. Na de wereldtitel nu ook de nationale titel in het dubbelspel; dat is een prachtige afsluiting van dit tennisjaar.”

2 december 2018: Singles Masters
Marjolein Buis is in de groepsfase uitgeschakeld op de NEC Wheelchair Tennis Masters. In een rechtstreeks duel was landgenote Aniek van Koot te sterk (4-6, 3-6), waardoor zij zich kwalificeert voor de laatste vier van het officieuze WK en Buis niet.

Buis won eerder in de groepsfase van de Zuid-Afrikaanse KG Montjane (6-0, 6-4) en verloor in een zinderend gevecht van Yui Kamiji uit Japan (4-6, 6-2, 6-3). Omdat Van Koot soortgelijke cijfers wist te overleggen, was hun onderlinge duel beslissend voor een plaats in de halve finale. Buis begon sterk op de USTA National Campus in Orlando, maar Van Koot kwam sterk terug.

“Ik won de eerste twee games en had kansen om verder uit te lopen”, blikt Buis terug. “Helaas namen de zenuwen de overhand en kon ik mijn niveau niet vasthouden.Aniek kwam sterk terug en liep in de tweede set uit naar 5-1. Ik kwam nog wel terug naar 5-3, maar daar bleef het bij. Het was te laat voor een comeback.”

Met één overwinning eindigt Buis nu als derde in de groep. “Dat is beter dan volgens de plaatsing de verwachting was, maar natuurlijk had ik een beter resultaat gewild”, zegt ze. De 30-jarige Nederlandse kwalificeerde zich als 7e voor de Masters. “Zowel tegen Kamiji, nummer 2 van de wereld, als tegen Van Koot, nummer 3, heb ik laten zien dat ik het in me heb om van ze te winnen. Dat is een opsteker richting volgend seizoen.”+

Marjolein Buis – Singles Masters

19 november 2018: Marjolein sluit dubbelseizoen af met officieuze wereldtitel
Marjolein heeft samen met landgenote Aniek van Koot de UNIQLO Doubles Masters gewonnen. In de finale van het officieuze WK dubbelspel won het Nederlandse duo met 6-3, 6-1 van Louise Hunt (Groot-Brittannië) en Dana Mathewson (Verenigde Staten).

Buis en Van Koot speelden hun eerste groepsduel dit toernooi ook al tegen Hunt en Mathewson. Toen werd er verloren. “We begonnen niet goed aan dit toernooi, we speelden niet ons beste tennis”, erkent Buis. “Door die nederlaag werden we tweede in de poule en speelden we in de halve finale al tegen De Groot en Shuker, de favorieten voor de titel. Maar goed: als je een toernooi wilt winnen, moet je van iedereen kunnen winnen.”

Ze vervolgt: “We hebben vier wedstrijden gespeeld dit toernooi, steeds goed geanalyseerd wat er fout ging en elke volgende wedstrijd ging het beter. We groeiden in het toernooi met een fantastisch eindresultaat.”

Lees hier het hele wedstrijdverslag van Marjolein.

Komende vrijdag reist Buis naar Orlando (Verenigde Staten) voor de NEC Wheelchair Masters, het officieuze WK enkelspel. Daar strijden de acht beste rolstoeltennissters van dit seizoen om de titel.

Doubles Masters – Bemmel
Foto: Robin Wubben/ParaWatcher

12 november 2018: Winst Bath Indoor Open met Japanse Mamami Tanaka
Marjolein heeft de dubbeltitel gewonnen tijdens het Bath Indoor Wheelchair Tennis Tournament. De 30-jarige Beuningse was met haar Japanse partner Mamami Tanaka in de finale met 6-2, 6-3 te sterk voor het Duits/Britse koppel Katharina Kruger en Lucy Shuker.

“Na twee overtuigende wedstrijden mogen we dit zeker een succes noemen”, lacht Buis. “We speelden goed samen, haalden een hoog niveau en natuurlijk ben ik blij met deze titel. Het is ook een mooie opsteker richting komende week: de Doubles Masters in Bemmel.”

In het enkelspel versperde Giulia Capocci Buis de weg naar de finale. De Italiaanse staat één plekje hoger op de wereldranglijst dan de Nederlandse. “Dat het een gelijke strijd zou worden, was dus logisch”, erkent Buis. “De belangrijke punten vielen net in haar voordeel uit.”

16 oktober 2018: Plek #7 is terug en daarmee extra vertrouwen!
De afgelopen maanden heeft Marjolein hard gevochten om toernooien te winnen en haar tennisarm te laten herstellen. Door een aantal sterke toernooien te hebben gespeeld is ze terug geklommen naar plek nummer 7 (enkel) op de wereldranglijst, en staat ze op dit moment op nummer 3 in het dubbelspel. Marjolein heeft veel mooie dingen bereikt en is in onze ogen zeer gegroeid sinds de eerste keer dat wij met elkaar kennismaakten.

In november speelt Marjolein de laatste twee toernooien van dit jaar: “Ik sta met veel plezier op de baan en heb vertrouwen in de rest van dit jaar.”

Wil je Marjolein in Nederland ‘aan het werk’ zien? Dat kan! In november zijn de UNIQLO Wheelchair Doubles Masters in Sporthal De Schaapskooi in Bemmel. Samen met Aniek van Koot wil ze de wereldtitel van vorig jaar met succes verdedigen.

1 oktober 2018: French Riviera Open
Marjolein heeft de French Riviera Open gewonnen. In de finale in het nabij Cannes gelegen Biot-Sophia-Antipolis moest Dana Mathewson (nr 12 van de wereld) bij een stand van 3-6, 7-5, 3-2 opgeven met een blessure. Het is voor Buis (nr 7 van de wereld) haar eerste toernooizege in het enkelspel in 2018.

“Het is nooit leuk om op zo’n manier te winnen”, blikt ze terug. “Het is wel de beste comeback uit mijn carrière, daar ben ik enorm trots op. De eerste anderhalve set stond ik niet goed te spelen, op wilskracht heb ik me teruggevochten.”

In het dubbelspel verloor Marjolein met de Duitse Katharina Kruger de finale van Mathewson en de Française Charlotte Famin (6-7, 4-6). Buis traint de komende weken in Nederland, in aanloop naar het Bath Indoor Wheelchair Tennis Tournament (in Engeland, 6-10 november) en de Doubles Masters in eigen land, in Bemmel (14-18 november).

Lees hier Marjolein haar hele verslag.

French Riviera Open@4x

24 september 2018: Sardinia Open
Vorige week begon voor Marjolein de Sardinia Open, een belangrijk toernooi waarbij zij kans maakte om terug te treden in de top 8… en met succes! Marjolein stond afgelopen zondag in zowel de enkel als dubbel finale, waardoor ze haar plek in de top 8 weer heeft veroverd.

“Helaas heb ik in beide finales aan het kortste eind getrokken. Tegen Capocci ging ik met 3-6 4-6 ten onder. In de dubbel ging de winst wat dikker naar de tegenstanders: 3-6 1-6. Niet de afloop waar ik op hoopte, maar ik ben wel heel blij met de finaleplaatsen en ben er ook trots op dat ik in de finale stond, na het blessureleed van dit seizoen.”

Lees hier meer over hoe de wedstrijden van Marjolein zijn gegaan tijdens dit toernooi.
Aankomende week reist Marjolein vanuit Sardinië direct door naar Nice, waar ze van 25 t/m 29 de French Riviera Open speelt.

Sardinia Open@4x

10 september 2018: US Open
Marjolein is er op de US Open helaas niet in geslaagd haar dubbeltitel van vorig jaar te prolongeren. Samen met landgenote Aniek van Koot verloor ze de finale van het laatste grandslamtoernooi van het jaar. Diede de Groot (Nederland) en Yui Kamiji (Japan) waren in twee sets te sterk: 3-6, 4-6.

Marjolein: “Ik heb ontzettend lekker gespeeld; het was misschien wel mijn beste wedstrijd in het laatste halfjaar. Het had beide kanten op kunnen gaan, zeker in de tweede set hebben we kansen gehad. We kwamen 4-1 voor, hadden kansen op 5-1, maar in een paar lange en spannende games viel het kwartje steeds hun kant op. Erg jammer. Ik had mijn titel van vorig jaar graag met succes verdedigd.”

Door de nederlaag tegen Kamiji zakt Buis op de nieuwe wereldranglijst van plaats 5 naar plaats 9. “Komende week ben ik thuis, daarna speel ik twee toernooien in Italië en Frankrijk. Daar wil ik genoeg punten verdienen om weer bij de beste acht speelsters ter wereld te horen.”

Op naar het volgende toernooi! We blijven haar volgen en hebben het volle vertrouwen in haar inzet en kunnen.

US Open@4x
Marjolein met coach Wouter Kropman

3 september 2018: USTA Open
Van 27 augustus – 2 september speelde Marjolein op de USTA Open in St. Louis, Missouri, Verenigde Staten. Vrijdag speelde Marjolein samen met landgenote Aniek van Koot een succesvolle halve finale dubbelspel tegen Famin en Tanaka. Ze wonnen deze partij met 4-6 6-1 6-1. Op zaterdag was het tijd voor de grote finale. Deze werd gespeeld tegen de Zuid-Afrikaanse Kgothatso Montjane en Momoki Ohtani uit Japan. De finale begon en eindigde voorspoedig: Marjolein en Aniek wonnen het dubbelspel met 6-1 2-6 6-1!

Marjolein: “Deze winst is een heel mooi resultaat op zich en geeft daarnaast vertrouwen voor de US Open volgende week, waar Aniek en ik ook een koppel zullen vormen.”

Het toernooi in St. Louis geldt als belangrijke opmaat naar de US Open, het laatste grandslamtoernooi van het rolstoeltennisjaar. De USTA Wheelchair Championships zijn onderdeel van de Super Series; het tweede niveau in het rolstoeltennis na de vier Grand Slams.

23 augustus 2018: Fandag
Gisteren waren wij als sponsor aanwezig bij de fandag van Marjolein. Nadat we warm onthaald werden door Marjolein en even bijgepraat hadden kon de middag beginnen. Vader Buis sprak de aanwezigen trots toe over zijn dochter. Marjolein vertelde over de reden waarom zij in een rolstoel zit en over haar weg naar Tokio. Daarna was het tijd om het veld te betreden! Marjolein demonstreerde hoe het is om in een rolstoel te tennissen en daarna was het aan de fans om het zelf te proberen. Het was een zeer geslaagde middag met ijs, hapjes, drankjes en mooi tennisspel!

Wij zijn ontzettend trots dat wij onderdeel van dit avontuur mogen zijn. Marjolein vecht hard voor wat zij wil bereiken en wij zijn vereerd dat wij haar daar bij kunnen helpen.

Marjolein Buis – fandag@4xMarjolein Buis & Bert Grevelink (CTO VX Company) © Carmen Meijer

20 augustus 2018
Van 25 – 29 juli speelde Marjolein op de Belgian open, waar ze de de halve finale heeft gehaald. Ze verloor in het Belgische Jambes in de halve eindstrijd van de Duitse Sabine Ellerbrock (3-6, 2-6). De Duitse is nummer 4 van de wereldranglijst, Buis staat zelf één plaatsje lager. In het dubbelspel bereikte Buis met landgenote Aniek van Koot de finale. Helaas werd deze wedstrijd niet gespeeld, doordat Van Koot zich terug moest trekken met een blessure.

Naast strijden op toernooien doet Marjolein ook dingen voor haar fans en sponsors. Zo organiseert zij op woensdag 22 augustus a.s. een fandag. Van 16.00 uur – 18.30 uur vertelt ze over de weg die ze al heeft afgelegd voor Tokio 2020, laat ze zien hoe het is om te rolstoeltennissen (probeer het vooral zelf ook even!) en geniet je van een hapje en drankje. De fandag zal plaatsvinden bij Rapiditas aan de d’Almarasweg 24 in Nijmegen. Bij slecht weer zal het worden verplaatst naar een zaal in Bemmel. Geïnteresseerd? Meld je dan even aan via het contactformulier op haar website.

Marjolein zet zich, naast haar tenniscarrière, ook in voor haar sponsoren. Zo schrijft ze voor ons blogs die ingaan op aspecten van het tennis die te vergelijken zijn met aspecten binnen de IT wereld. Hier lees je haar eerste blog ‘Focus op je doel’, waar CEO Michel Flens op inspeelt vanuit VX. Blijf onze website en LinkedIn in de gaten houden voor haar volgende blog: Prioritering.

Meer informatie