Winkle vergroot haar kwaliteit en capaciteit met 30% door Kanban werkmethode

Door Maartje Backus In Agile

Tot 2013 hield het internationaal marktonderzoekbureau Winkle de planning van haar projecten bij in een Excel document. Naarmate het aantal projecten toenam, bleek het moeilijker om de planning te bewaken. Winkle startte negen maanden geleden met het werken volgens de Kanban methode. Maarten Hoppen, Kanban coach bij VX Company, hielp haar hierbij en begeleidde de organisatie en haar werknemers bij de transitie. Negen maanden later blijkt de transitie naar een Kanban organisatie een groot succes. De werkmethode heeft sterk bijgedragen aan de kwaliteit van het werk voor haar klanten en de snelheid en flexibiliteit van de organisatie. Daarbij komt dat Winkle ten minste 30% meer werk kan verrichten, zonder extra mensen toe te voegen aan haar team.

Moeite om planning te bewaken

Tot 2013 werd de planning van projecten bij Winkle verricht door één projectmedewerker. Omdat het aantal projecten sterk toenam, werd een tweede projectmedewerker aangetrokken en later een derde en een vierde. Er werden grote Excel bestanden gemaakt en diverse software tools uitgeprobeerd. Toch bleek het moeilijk om de planning te bewaken.

kanban-bord

Ervaring tijdens de eerste drie weken

Al tijdens de eerste stand-up van Winkle werden kleine successen geboekt. Marianne Lanting: “Dat bleek alleen al uit het feit dat mensen meer communiceerden en open waren over hun activiteiten. De planning van het werk was plotseling transparant voor iedereen. Maar natuurlijk was er ook chaos. De eerste stand-up duurde één uur en was niet efficiënt. Wat ons door die fase heen hielp? Twee medewerkers adopteerden de Kanban methode en zorgden ervoor dat feedback van het team werd geadresseerd. Wijzigingen werden aangebracht op het Kanban bord, in de Kanban kaarten en tijdens de stand-ups. Daarmee is de kwaliteit van het proces snel verbeterd.”

Capaciteit met ten minste 30% vergroot door Kanban

“Nu, slechts negen maanden later, kunnen we alleen maar zeggen dat Kanban een groot succes blijkt voor Winkle. Voor ons heeft de werkmethode het verschil gemaakt tussen winst en verlies. Daarnaast heeft het ook positief bijgedragen aan de werkdruk van het team en de kwaliteit voor onze klanten.

We hebben onze capaciteit met ten minste 30% vergroot, zonder mensen toe te voegen aan het team. Heel anders dan andere werkprocessen, kost het implementeren van Kanban weinig tijd. Het proces verliep na amper twee maanden erg vlot. Het team werd al snel zo enthousiast, dat zij nu de stand-up zelf leidt, extra stand-ups organiseert en zelf begint over ‘replenishment’. Ons sales team heeft nu op ieder moment van de dag een zeer nauwkeurige update van de beschikbare capaciteit. Daarnaast is het teamwork enorm toegenomen. De complexiteit in ons proces was plotseling gemakkelijk te hanteren en gaf plezier in plaats van last. We hebben nauwelijks overdrachten meer en er worden minder fouten gemaakt”, aldus Marianne Lanting.

 

Meer informatie

Maartje Backus new@4x

Maartje Backus

Accountmanager

+31 6 15 02 42 65 Stuur Maartje een e-mail