Trainees – artikel

Traineeship

Begin september zijn drie afgestudeerden of bijna afgestudeerden gestart met het traineeship bij VX Company. Voor alle drie de trainees ziet het traineeship er anders uit. Dit komt doordat de één nog aan het afstuderen is, de ander al is afgestudeerd en een ieder een ander carrièreperspectief heeft.

Wie zijn onze trainees?

Een voorstel rondje.

Gabriel Ciobanu – rond@4x

Gabriel, 28 jaar.

Gabriel komt oorspronkelijk uit Roemenië en is daar afgestudeerd in Computer Science. Hij heeft daarna fulltime gewerkt en is begonnen met een Master opleiding in Roemenië. Gabriel was op zoek naar werk en door het traineeship kan hij leren en werken tegelijkertijd.

Nicky Joosen – rond@4x

Nicky, 27 jaar.

Nicky komt uit Almere en volgt de opleiding Software Development aan de Hogeschool Windesheim. Dit is een tweejarige (verkorte) HBO opleiding, die zich vooral focust op het programmeren van .NET.  In het traineeship verdiept hij zich in Java. Nicky hoeft voor zijn afstuderen geen scriptie te schrijven, hij moet laten zien in een projectbeschrijving dat hij heeft gewerkt aan het project en dat hij een gedeelte daarvan heeft gecodeerd.

Michiel Wesseling – rond@4x

Michiel, 24 jaar.

Michiel heeft Informatiekunde gestudeerd en is voor zijn Master Information Science aan de Universiteit van Amsterdam aan het afstuderen door dit traineeship. Lees meer over Michiel in zijn blog.

De route naar VX Company is voor elke trainee anders geweest. Zo hebben Nicky en Michiel afzonderlijk van elkaar kennis gemaakt met VX Company bij het Talentevent begin 2018. Daar hield VX Company een presentatie over Blockchain, wat hen beide aansprak. Later kregen ze een mail vanuit VX Company of zij geïnteresseerd waren in het traineeship en zo is het balletje gaan rollen. Nicky: ‘In juni hadden we een boottocht in Amsterdam en daar werd een presentatie gegeven over IOTA. Daarna was ik helemaal verkocht, omdat ik zelf sinds december in IOTA was gedoken en ik die richting op wil. Daardoor was het helemaal een goede klik’. Bij Gabriel ging het anders. Gabriel zag onze oproep op Indeed en heeft gesolliciteerd. ‘Mijn planning en doel waren om te gaan programmeren in Java. Bij VX Company krijg je de mogelijkheden om te groeien en te certificeren, daarom heb ik voor VX Company gekozen.’.

Hoe ziet het traineeship eruit?

In de eerste maand zijn de trainees vooral bezig geweest met verschillende trainingen zoals de Professional Scrum Product Owner en Professional Scrum Master training. Daarnaast zijn ze bezig geweest met het elkaar leren kennen, verkennen waar een ieder staat, het opzetten van het project en het Scrum board.

Gedurende het traineeship zijn de trainees bezig met een case waar ze kennis opdoen van werken met scrum en programmeren. Uit een zestal opdrachten hebben de trainees gekozen voor de case van VX-er Jelle Millenaar: ‘Verifiable claims by Blockchain technology’.

Het traineeship is voor elke trainee op maat ingericht, omdat een ieder andere leerdoelen heeft. De een moet zijn scriptie afronden, de ander heeft de focus op het traineeship of wil zich extra verdiepen in het vak programmeren. Op maandag en vrijdag werken ze aan hun scriptie, opdracht voor school of zijn ze kennis aan het opdoen. Op dinsdag, woensdag en donderdag wordt gewerkt aan de case die bij het traineeship hoort.

De case

Drie dagen in de week zijn de trainees bezig met de case. Ze moeten een cross platform mobiele applicatie (app) bouwen voor Android en IOS dat interacteert met Blockchain technologie. De ‘Blockchain’ technologie die gebruikt wordt is IOTA.

Met de te realiseren app wordt de digitale identiteit van een persoon vastgelegd. Via de app kan de persoon zijn persoonlijke zaken regelen via één platform. Door één platform te gebruiken hoef je niet jouw persoonsgegevens bij verschillende instanties achter te laten. Je hoeft dus ook niet verschillende wachtwoorden te bedenken en in te voeren om te zorgen dat de persoonlijke zaken beveiligd zijn. Michiel: ‘Documenten zoals bijvoorbeeld een diploma, worden opgeslagen op je mobiel. Dit diploma kun je dan doorsturen naar een bedrijf wanneer dit nodig is. Eén van de voordelen van deze  applicatie is dat je een selectie kunt maken van wat er doorgestuurd wordt van je diploma, zodat je alleen de informatie deelt wat het bedrijf nodig heeft. Normaal gesproken als je je diploma stuurt weet het bedrijf alles over jou. Nu kun je bijvoorbeeld je geboortedatum achterwege laten. Een ander voordeel van de app is dat een via de app doorgestuurd diploma snel geverifieerd kan worden. Via mail is dit een tijdrovend proces, met de Blockchain technologie gaat verificatie snel. Dus ik stuur mijn diploma naar jou en via IOTA (de Blockchain) weet jij of mijn diploma echt is.’

‘We krijgen de tijd en ruimte waarin we ons zelf kunnen ontwikkelen, dat vinden we het belangrijkste. Daarnaast is de sfeer goed en hebben we het erg naar ons zin’ aldus de trainees.

Hoe werkt de applicatie met Blockchain?

Michiel vertelt: ‘De gebruiker/consument heeft zijn persoonlijke gegevens (bijvoorbeeld, diploma, medische gegevens, paspoort, rijbewijs, etc.) op een mobile device staan. De gegevens kunnen aan derden ter beschikking gesteld worden en de gebruiker/consument bepaalt zelf welke gegevens ter beschikking gesteld worden. De ontvanger (overheid, bedrijf,…) ziet bij de ontvangst van de gegevens of deze correct zijn. De validatie van de gegevens vindt plaats door de digitale handtekening en de hash van de gegevens, die op de Blockchain geplaatst waren, te controleren en vergelijken met de ontvangen gegevens. Hierbij komen er dus geen persoonlijke gegevens op de Blockchain. Als de gegevens niet afkomstig zijn van de uitgevende instantie (universiteit, overheid) of als er geknoeid is met de gegevens, dan komt de hash niet overeen met de hash die op de Blockchain is geplaatst en worden de gegevens als incorrect bestempeld.’.

De techniek

Bij het bouwen van een mobiele applicatie komt veel techniek kijken. De trainees werken met Git, een product om te zorgen dat de applicatie voor iedereen bereikbaar is en dat iedereen kan zien welke aanpassingen in de applicatie zijn doorgevoerd. Het gebruikte framework is Ionic in combinatie met Cordova. Met Typescript, SCSS en HTML wordt ontwikkeld. Het communiceren met IOTA moet nog gebouwd worden, Nicky gaat dit binnenkort bouwen. Nicky: ‘Op dit moment hebben we alleen de app gemaakt, nog niet de communicatie met IOTA en Blockchain. De basis ligt er wel en in de aankomende sprints zal dit gekoppeld worden.’

Michiel vult aan over de techniek: ‘Je hebt hartstikke veel verschillende crypto currencies en distributed ledgers, wij hebben gekozen voor IOTA. Het voordeel van IOTA is dat het verifiëren van claims (bewijsstukken) gratis gemaakt kan worden. Hierdoor is het minder omslachtig, de payments van crypto currency is gratis.

De invulling

Elke trainee vindt iets anders leuk aan de opdracht. Gabriel: ‘Ik vind het interessant om alles te weten over elke stap: vanaf scratch totdat het helemaal af is. Bij deze opdracht kan ik dat ervaren. Maar vooral de innovatieve kant wordt belicht, het werken met nieuwe technologieën, de uitdagingen die daarbij komen kijken en onderzoek doen naar de mogelijkheden. ‘.

Tijdens het traineeship lopen de trainees tegen verschillende uitdagingen aan. Voor Michiel is dat keuzes maken. ‘Je moet keuzes maken waarin je wilt groeien.’ Voor Gabriël ligt de uitdaging ergens anders, hij wil zich ontwikkelen in Java. Alleen Java komt niet voor tijdens de opdracht, dus volgt hij twee dagen per week cursussen van Udemy om zijn Java kennis te verrijken.

Begeleiding VX Company

De trainees worden gedurende het traineeship door verschillende personen vanuit de organisatie begeleid.  Jelle Millenaar is het vaste aanspreekpunt voor de trainees, hij heeft de case bedacht en werkt ook mee aan de case als Blockchain Consultant. Daarnaast is de People Manager een vast aanspreekpunt voor alle vragen buiten de techniek om, dus voor leerdoelen, hoe het gaat etc. Maar de trainees kunnen ook zo binnen lopen bij het management met vragen.

Stel mij een vraag

Wil je meer weten over ons Traineeship? Bel mij of stel een vraag via het formulier.

Diane Etman

Diane Etman

Human Resources Manager

+31 35 539 09 39 Stuur Diane een e-mail

Voornaam invullen

Achternaam invullen

Organisatie invullen

Alleen cijfers invullen

E-mailadres invullen

Stel een vraag

Ja, ik blijf graag op de hoogte van VX Company

Met het verzenden van dit formulier begrijp ik dat mijn gegevens worden verwerkt door VX Company
zoals hierboven aangegeven en beschreven in de Privacy Statement *

Dit veld is verplicht