menu
sluiten
terug naar overzicht

Agile Portfolio Management

2 trainingsdagen
€1.350
Baarn

Waarom de Agile Portfolio Management?
Agile Portfolio Management is een van de hoekstenen van Business Agility. Portfolio Kanban speelt een cruciale rol bij het in balans houden van de vraag met aanbod op het hoogste niveau van de organisatie, om Enterprise Flow te creëren. Het speelt een prominente rol in Agile Scaling raamwerken zoals SAFe, LeSS en Nexus. Het merendeel van de huidige richtlijnen voor Agile Portfolio Management gaat echter niet veel verder dan visualisatie en een mechanisme voor selectie of prioritering of een grof begrip van het beperken van de hoeveelheid lopende initiatieven.

Visualisatie, conversatie en prioritering schieten te kort in het aanpakken van de echte uitdagingen waarmee een Agile bedrijf te maken heeft. Volatiliteit, onzekerheid, complexiteit en ambiguïteit (VUCA) impliceren dat we op portefeuilleniveau moeten omgaan met een geheel nieuwe reeks uitdagingen: de vraag is niet stabiel (vraagfluctuatie of oscillatie), de vraag is complex (tegenstrijdige vraag), het aanbod is complex (heterogene capaciteiten) en niet alle vraag kan worden beoordeeld op basis van dezelfde normen (onvergelijkbare vraag). De huidige begeleiding is niet voldoende voor deze uitdagingen en kan, zoals duidelijk zal worden, in feite hun eigen problemen veroorzaken.

De training volgt een format van ervaringsgericht leren. Deelnemers zullen leren hoe Agile Portfolio Management uitdagingen kunnen worden aangepakt door middel van specifiek ontworpen simulaties. Door deze simulaties ervaren ze de effecten van capaciteitsbeperkingen, liquiditeitsproblemen en de uitdagingen die zich voordoen wanneer behoeften van verschillende klanten met tegenstrijdige prioriteiten moeten worden gekoppeld aan een heterogene capaciteit. We zullen het begin van een marktplaats op basis van tokens bespreken als een oplossingsrichting om deze uitdagingen aan te gaan. We analyseren de feedbackloops en vertragingen die de bron zijn van oscillatie in de vraag en laten zien hoe oscillatie kan worden omgezet in een (meer) gestage end-to-end flow. Door voort te bouwen op ervaringen met het implementeren van Upstream Kanban gebruiken we systeemdynamiek om inzicht en begeleiding te bieden bij het creëren van een Enterprise Flow. Ten slotte bespreken we de rol van triage in een portfolio met gemengde onzekerheid, waarbij niet alle vraag volgens dezelfde normen kan worden beoordeeld.

Wat leer je tijdens deze training?

 • Inleiding tot Business Agility (foundations)
 • Evenwicht tussen vraag en aanbod (value streams)
 • Fluctuerende vraag (supply chains)
 • Onvergelijkbare vraag (knowledge discovery)
 • Agile portfolio management

Leerdoelen

 • Een Agile Portfolio maken
 • Samenwerken op portfolioniveau
 • Stroomopwaarts werken op portefeuilleniveau
 • De “onomstotelijke” vraag beheren
 • Initiatieven met meerdere teams beheren
 • Agility introduceren met Okaloa Flowlab via Agile Portfolio Management

Voor wie is deze training?
Product-, programma- en portfoliomanagers. Producteigenaren en managers voor onderhoudsverzoeken en Agile Coaches en (aspirant) facilitators van Okaloa Flowlab

Gasttrainer Patrick Steyaert

Patrick Steyaert van Okaloa, een van de belangrijkste Lean Agile Coaches met uitgebreide ervaring in het beoefenen van Kanban, zal de trainer zijn. Patrick ontving in 2015 een Brickell Key Award als een erkenning voor zijn bijdragen aan de Kanban-gemeenschap. Patrick is een van de eerste, en enige Belgische, Lean Kanban University geaccrediteerde trainers. Hij is ook een regelmatige spreker op Kanban en Agile conferenties.

Na het volgen van deze training ontvang je een certificaat van deelname.

Nader overeen te komen

Op dit moment staan er geen data ingepland voor deze training. Heb je toch interesse om deze training te volgen of wil je de mogelijkheden horen? Neem dan contact op met Maartje Backus.

Training op maat, online of op locatie? Of heb je in-company een offerte nodig?
Wil je graag dat we naar jou toekomen? Heb je specifieke wensen ten aanzien van onze trainingen? Geen probleem! We stemmen onze training graag af op jouw behoefte.

Kosten voor deelname aan deze training bedragen €1.350 per persoon (excl. btw). Dit is inclusief trainingsmateriaal, lunch, versnaperingen, drankjes en certificering.

Direct inschrijven voor deze training

"*" indicates required fields

newsbrief
Privacy statement

Delen

meer weten over deze training?

Maartje, vrouw, bril, lachen, VX Company
Neem contact op met Maartje Backus