Ga ernaast zitten, dan zit je altijd goed

Door Hylke Peek In BI & Advanced Analytics

Voor veel data analyse consultants een bekende situatie: je werkt aan een project bij de klant waarbij ook een business analist betrokken is die jouw hulp goed kan gebruiken. Jij, als consultant, kan hem/haar van de juiste data voorzien zodat de analist meer inzicht krijgt in de business. Meestal heb je een globaal idee van wat de informatiebehoefte is en ga je op basis hiervan aan de slag.

Echter kreeg ik onlangs geen globale, maar een concrete vraag van een business analist. De vraagstukken waren al helemaal uitgedacht, de klant wist al hoe de voortgang gemonitord kon worden en welke KPI’s dit konden meten. Het was zelfs grotendeels al bekend welke data ik nodig had uit de systemen. Completer kon het plaatje bijna niet worden; op het eerste gezicht een perfecte start!

Met de uitgebreide kennis die je als consultant hebt van de data en de business analist met domeinkennis ben je vaak goed voorbereid op een opdracht. Dit lijkt helemaal het geval wanneer de informatie die je ontvangt al zeer concreet en compleet is. De valkuil is dat je meteen aan de slag gaat om van A tot Z alles uit te werken om een paar dagen later terug te komen met (volgens jou) dé oplossing voor het vraagstuk. Helaas, zelfs in dit geval bleek dat er ondanks de goede voorbereidingen toch nog verschillen in interpretaties rond de werking van bedrijfsprocessen en uitzonderingen waren die we samen niet hadden voorzien.

De moraal van dit verhaal: neem als data analyse consultant het initiatief om met de business analist  of product owner het ontwerp niet alleen vooraf maar ook tussentijds af te stemmen. Maak een plaatje van het proces, stel (VEEL!) vragen, bijvoorbeeld over mogelijke afwijkingen in de data en hoe daarmee om te gaan en kijk mee met de business analist hoe hij of zij de output wil kunnen gebruiken. Ga náást de business analist zitten en verplaats je in zijn/haar rol. Hierdoor zijn de lijnen kort, valideer je aannames op het juiste moment en kom je uitzonderingen sneller op het spoor. Met de data bij de hand kun je samen sneller zien of de verwerking ervan past in het proces.

Extra voordelen van deze aanpak zijn dat je samen verantwoordelijkheid neemt voor het maken van de best passende oplossing en dat je van elkaar kunt leren. Samenwerken in optima forma. En daarbij: niet alleen nuttig, maar ook erg leuk!

Meer informatie

Hylke Peek 592×592 2@4x

Hylke Peek

Stuur een e-mail

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Dit veld is verplicht.

Vul een geldig e-mailadres in.

Dit veld is verplicht.