terug naar overzicht

Yuri Burger

+31 6 11 75 16 83


25/10/21

Hybride is het sleutelwoord

We maken ons op voor het nieuwe normaal. Ik merk dit zelf ook: bij het aanmaken van meetings twijfel ik steeds vaker. De afgelopen 1,5 jaar was het simpel, alles ging via Zoom, Google Meet of Microsoft Teams. Maar het is nu toch anders… we gaan af en toe weer graag naar kantoor. Al is het maar voor de gezelligheid, de koffieautomaat-praatjes en de wandelgangen. Tegelijkertijd zijn we ons bewust van het mogelijk breekbare evenwicht. Als we weer 100% op kantoor gaan werken, lopen we zeker nu nog, meer risico. En is dat het dan wel waard? Daarbij hebben we aan den lijve ondervonden welke voordelen er zitten aan massaal thuiswerken: minder filerijden, vaak betere resultaten, minder stress, nog betere “work-life balance”. Dus hybride lijkt op dit moment de perfecte mix. Maar hoe pas je dat goed toe? Wat zijn de uitdagingen en hoe ga je als organisatie er mee om?

Ik denk, dat niemand nog alle antwoorden heeft en ook dat elke organisatie verschillend is. Soms moet je gewoon ook dingen uitproberen en profiteren van de ideeën en ervaringen van anderen. Dus deel ik graag wat wij al gedaan hebben of waar we binnen VX Company op dit moment aan denken. En wat voor de één wel werkte en wat niet….want niet alles was direct een succes.

De online social met “doe het zelf” pakket

Dit werkt eigenlijk nog best aardig: een BBQ of borrel waarbij iedereen vooraf een pakket thuisgestuurd krijgt. Alleen merken wij vooral, dat het na 1 of 2 keer wel klaar is. De feedback is dan toch vooral, dat het leuk is maar surrogaat aan voelt. Het doet te veel onder voor het “echte werk”.rnrnWat werkt er dan wel goed?

De 100% online meeting

Online meetings, mits goed georganiseerd. Wij hebben bij VX Company het geluk dat we een heel aantal ervaren Agile collega’s hebben. Zij zijn uiterst bedreven in het bedenken en faciliteren van allerlei vormen van samenwerking, dus ook online. Ik vraag ze daarom graag te helpen bij het ontwerpen en uitvoeren van de meetings als coördinator of als moderator in zogeheten “break out rooms” of chat streams.

De doelgerichte of specifieke meeting

Specifieke meetings waarvoor goede tooling beschikbaar is werken vaak ook goed online. Denk bijvoorbeeld aan een “stakeholder mapping” of “event storming” sessie. Door gebruik te maken van tools als Miro of Mural zijn deze prima online of hybride te doen en minstens zo productief als hun 100% fysieke tegenhanger.

Gemixed studieaanbod

Als IT organisatie ben je een lerende organisatie. Bijna alle professionals zijn bezig met het (door)ontwikkelen van technieken en vaardigheden. Om dit te ondersteunen maken wij gebruik van een zelf-ontwikkeld studieaanbod en sinds deze maand hebben we een mooie mix van fysieke en remote trainingen of workshops. In onze eigen studiegids geven we dit ook heel duidelijk aan, waardoor het voor collega’s makkelijk gemaakt wordt hierop te kunnen filteren en selecteren.

Pair Programming

Pair Programming is iets wat we voor deze hele corona-periode ook al deden, maar wat juist in deze tijd met al het thuiswerken extra nuttig blijkt te zijn. Het is een techniek waarbij twee ontwikkelaars een scherm delen: de één typt de code (in Pair Programming is dat de “driver”) terwijl de ander meekijkt en meedenkt (de “navigator”).  Dit is met moderne tools als Microsoft Teams natuurlijk prima te organiseren en er zijn zelfs IDE’s (bijvoorbeeld Jetbrains IntelliJ of Microsoft Visual Studio) die hier live editing tools voor ingebouwd hebben. Zo maakt het voor ontwikkelaars niet uit of ze thuis, op kantoor of hybride aan de slag gaan. En het is ook een prima manier om het contact met je teamgenoten te onderhouden!rnrnHet is en blijft een boeiende tijd. De één wil niet meer terug naar 5 dagen op kantoor terwijl de ander niet kan wachten weer lekker samen met collega’s bij elkaar te zitten. Door met beide uitersten (en alles wat daartussen zit) rekening te houden, kun je een veilige en prettige werkomgeving organiseren. Het zal zeker niet allemaal in één keer perfect lopen, maar dat is een kwestie van blijven leren en verbeteren. Wij zijn natuurlijk een IT bedrijf en prijzen ons gelukkig, dat we niet alleen toegang tot de noodzakelijke tools hebben, maar ook de juiste mensen in dienst hebben om hier een succes van te maken. Net als in de vorige post past hier wat mij betreft een track bij, dit keer wat steviger: “With You” van Linkin Park, van het album….Hybrid Theory!

Delen