terug naar overzicht

06/07/21

Kennis hebben is mooi, kennis delen is beter!

Sinds april 2021 ben ik werkzaam bij VX Company als Data Analytics Consultant bij de unit Data Integration u0026 Analytics (DIA). Ondanks alle beperkingen door corona ben ik hartelijk verwelkomd in het team. Vooralsnog voornamelijk digitaal, maar daar zijn wij tot nu toe denk ik, allemaal aan gewend. Uiteraard is het een gekke tijd om te wisselen van werkgever, maar persoonlijk ben ik dankbaar dat ik de mogelijkheid heb gekregen om direct na mijn PhD te beginnen met deze leuke baan.

De eerste maanden stonden voor mij in het teken van werken aan mijn technische vaardigheden. Vooral onderwerpen zoals SQL, DAX en Power BI. Gelukkig staat er in de huidige tijd een enorme bron van kennis online, zo kon ik makkelijk vanuit huis aan de slag. De nieuw opgedane kennis kan ik gelijk toepassen door mee te denken bij interne projecten van VX Company! Mijn collega’s nemen mij hierin mee, staan altijd open voor vragen en waarderen elke input die van mijn kant komt.

Nu vraag je je waarschijnlijk af, waarom deze blogtitel?

De DIA-unit heeft namelijk iets tofs: kennisdelingssessies. Het doel is kennis binnen de unit te verbreden. Iedere collega binnen de unit mag ideeën doorgeven. Dit kan zijn omdat hij/zij kennis wil delen of zelf behoefte heeft aan kennis over een bepaald onderwerp. Als een collega bij een klant een bepaald onderwerp of probleem tegenkomt, is dit perfect om die casus of kennis te delen. Hoe ziet een kennisdelingssessie eruit? Binnen 1.5 uur wordt er theoretische achtergrond en een demo gegeven, gevolgd door een hands-on sessie in kleinere teams. In de meest recente reeks hebben wij verschillende Microsoft Azure services behandeld, zoals DevOps, Data Lake, Data Factory, SQL DB, Synapse en veel meer.

Kennisdelingssessies

Naast de onlinecursussen heb ik dus ook de kennisdelingssessies bijgewoond. De theoretische achtergrond was voor mij makkelijk te volgen omdat in de sessies vooral de koppeling met de praktijk werd gelegd. Door gezamenlijk opdrachten te maken tijdens de hands-on sessies kon je onderling onduidelijkheden die pas opvielen toen je ermee aan de slag wilde gaan, samen oplossen. Omdat de kleine teams zo opgezet waren dat er mensen met verschillende achtergrond samen werkten, konden mijn vragen vaak binnen het hands-on deel worden beantwoord. Wat ik vooral interessant vond, was dat de teams vaak tegen verschillende dingen aan liepen, afhankelijk van hoeveel kennis zij in dit onderwerp van tevoren hadden. Het delen van obstakels met alle andere deelnemers en het bespreken van de oplossingen in de grote groep vond ik extreem waardevol.rnrnIn het begin was het wel vrij veel specifieke informatie, aangezien ik net was begonnen met het ontwikkelen van de basis skills. Toch hielp het mij om de basiskennis in kaart te brengen en daaruit connecties te leggen. Na het volgen van een hele reeks aan kennisdelingssessies kan ik zeggen dat ik door de sessies werd gestimuleerd het allemaal een plek te geven in het grotere plaatje. Het helpt enorm om informatie een keer gezien en gehoord te hebben, ondanks dat het nog vreemd voor je is.  Dan kan je in een later stadium het veel beter opnemen, gebruiken en inzetten.rnrnIk kijk er naar uit deze nieuw opgedane kennis straks bij een klant toe te passen en, in de toekomst, mijn eigen kennis weer met nieuwe collega’s te delen!

Delen