terug naar overzicht

29/10/18

Insight insight

Werken bij VX Company
logo vx, vx company

VX Company

+31 35 539 09 09


29/10/18

Tussen twee opdrachten

Vanaf halverwege juli heb ik mijn testopdracht bij Vialis overgedragen aan mijn collega en zit ik tussen twee opdrachten. Na een tijd bij een klant te hebben gezeten begin je te voelen dat het tijd is voor iets anders en maak je plaats voor een collega. Dat hoort bij het werk. En wat doe je dan? Je volgt wat cursussen, past je CV waar nodig aan en gaat op gesprek bij potentiële nieuwe opdrachtgevers.

Agile en Scrum

In mijn opleiding kwam ik er al snel achter dat ik een affiniteit had met Agile. Toen ik eenmaal bij VX begon, kwam ik erachter dat je daar je werk van kan maken! Tijdens mijn vorige opdrachten had ik al veel tijd gestoken in Agile en Scrum. Zo heb ik training gevolgd op het gebied van PSM, PSPO en Kanban. Maar om ergens een opdracht te krijgen als Scrum Master moet je eerst veel ervaring hebben opgedaan als Scrum Master. En daar heb je eerst een opdracht voor nodig. Een typisch kip-en-ei-verhaal dus.

Trainee-team

Toen ik met Gert-Jan aan het praten was vertelde hij over het trainee-team en vroeg of ik het leuk zou vinden als hij me even voor zou stellen. Ze wilden net op dat moment naar Gert-Jan stappen met het verzoek om een Scrum Master te vinden voor hun team. Iemand die ze kon begeleiden in het Scrum-proces en ervaring van de praktijk meebrengt. Dit was mijn kans, hier kon ik geen nee tegen zeggen!

Scrum Master zijn

Inmiddels weet ik al best wel wat over Agile, maar het is iets anders dan Scrum Master zijn. Wat moet ik de hele dag doen? Hoe ga ik de vragen van het team beantwoorden als ik ook nog niet alles weet? Hoe geef ik de Scrum Events de juiste invulling waardoor het team er het meeste profijt van heeft? Samen een Scrum Bord maken en meetings plannen zijn vanzelfsprekende zaken, maar wat doe je verder? Al snel begonnen er vragen te komen vanuit het team: “Hoe kan ik dit het beste aanpakken?”, “Hoe moet dit volgens de regels?” of “Hoe werkt dat eigenlijk?”. Op dit soort momenten gebruik ik zoveel mogelijk de kennis en ervaringen die ik heb opgedaan. Vaak reageer ik dan met “Wat denken jullie?”. Het gebeurt dan regelmatig dat het team met ideeën komt die niet alleen kloppen met het Agile-gedachtengoed, maar vooral ook werken voor het team. Het is soms lastig om niet de leiding over te nemen, wanneer je zelf ideeën hebt voor een oplossing. Af en toe sturen is prima, maar je bent als Scrum Master bezig het team zelfsturend te maken. Zoals een collega ‘Agilist’ mij vertelde “Het is masseren en kneden.” Daarnaast ben ik veelal bezig, in deze beginfase om het Agile-gedachtengoed bij te brengen. Het is niet erg als je niet alle exacte uren voor ieder Scrum-event weet, het gaat erom dat je snapt wat je doet en waarom je het doet. Voor de rest is het een gezonde dosis coachen. Checken hoe het gaat, of mensen zich prettig voelen en oprecht geïnteresseerd zijn in mensen en hun welzijn.

Terug naar testen

Inmiddels worden er alweer nieuwe potentiële opdrachten aangeboden aan mij en ziet het er naar uit dat ik binnenkort weer ga testen. Ik kan inmiddels in kennismakingsgesprekken makkelijk terugvallen op de ervaring die ik bij vorige opdrachten heb opgedaan. Ik vertel over hoe ik dingen aanpakte, maar ook hoe ik tegen bepaalde zaken aankijk. In deze gesprekken praat ik ook met trots over waar ik nu mee bezig ben. Dit is mijn passie en mijn ambitie en binnen VX Company heb ik de ruimte gekregen om me verder hierin te ontwikkelen. Ik durf door deze ervaring makkelijker naar voren te stappen en Scrum-Master-taken op te pakken, waardoor ik ook bij opdrachten mij verder kan ontwikkelen. Hoeveel ik ook geleerd heb in mijn vorige opdrachten heb ik net zoveel geleerd in mijn tijd tussen twee opdrachten.

Delen