terug naar overzicht

13/02/19

Insight insight

Sponsoring

Michel Flens

+31 35 539 09 09


13/02/19

Van Baarn naar Tokio: Concurrentie en hoe je daarop in te stellen

Marjolein Buis – in januari nog dubbelfinaliste op de Australian Open! – heeft een blog geschreven over ‘concurrentie’. In haar blog ‘Concurrentie en hoe je daarop in te stellen’ benoemt ze bekende en geheel nieuwe concurrenten en dat je je daarop op verschillende manieren moet instellen.

u0022Bij de bekende ken je hun sterke en zwakke punten en is het gemakkelijker te weten hoe ze te bestrijden. Voor nieuwe, die plots opduiken, is dat lastigeru0022

Concurrentie en hoe je daarop in te stellen

u003cstrongu003eGeschreven door Marjolein Buisu003c/strongu003ernWanneer je zoals ik topsporter bent, is je concurrentie erg zichtbaar. Op elk toernooi waar ik kom, zie ik mezelf omringd door andere dames uit de top-10. En de speelsters die in de toekomst een bedreiging voor me kunnen vormen, zie ik doorgaans al jarenlang opkomen. Ze duiken niet zomaar op vanuit het niets. Bijna nooit dan, want die uitspraak gaat niet op voor de dames uit China. Zij begaven zich nog niet op de tour en hadden jarenlange intensieve training achter de rug, toen ik ze vier jaar geleden voor het eerst tegenkwam tijdens een toernooi. Toen hadden ze al lang niet meer het niveau van een beginner. Na de Paralympische Spelen van 2016 “verdwenen” ze. Onlangs stond ik weer tegenover ze, voor het eerst nadat ik ze een lange tijd niet had gezien. In die periode was een van de dames flink vooruit gegaan in niveau en voor het eerst won ze van me. Auw. Ik heb er dus een sterke concurrent bij.rnrnDe andere sterke dames ken ik erg goed. We komen elkaar vaak tegen op de tour en trainen dan ook met elkaar. Met mijn concurrentes uit Nederland train ik zelfs wekelijks. Daardoor ken ik hun sterke en zwakke punten door en door, maar zij helaas die van mij ook.rnrnMijzelf instellen op mijn concurrentie doe ik op meerdere manieren. Ik bedenk tijdens trainingsperiodes met mijn coach wat het beste spelplan is tegen de verschillende dames en train daar specifiek op. Is tijdens een toernooi mijn tegenstander van de volgende dag bekend, dan maak ik met mijn coach een plan hoe ik tegen haar wil gaan spelen. Ik probeer altijd wat te zien van de wedstrijd waar mijn volgende tegenstander uit voortkomt en ga verder af op de kennis die ik al van haar had. Tijdens de wedstrijd bedenk ik hoe ik te werk moet gaan om de volgende rally te winnen en zo punt voor punt de wedstrijd naar me toe te trekken.rnrnIk ga uit van mijn eigen sterke punten. Wat is mijn beste slag, welke handigheden heb ik in huis, hoe kan ik de tegenstander pijn doen? Daarnaast kijk ik naar de kwaliteiten van mijn tegenstander. Heeft ze een sterk wapen in huis, dat ik moet vermijden? Heeft ze zwakke punten waarop ik haar kan pakken met een van mijn eigen wapens? Bij het aangaan van de strijd is het belangrijk wat ik zelf kan doen. Tegen sommige dames zou het bijvoorbeeld heel fijn zijn als ik net als zij een heel harde forehand kon slaan, maar aangezien ik die niet in huis heb, moet ik niet gaan forceren en het toch proberen en daarbij fouten maken. Ik moet tijdens een wedstrijd doen waar ik goed in ben en niet proberen na te jagen wat goed zou zijn, maar wat ik eigenlijk niet beheers. Mijn slagen proberen te verbeteren doe ik tijdens de training, niet tijdens een toernooi.rnrnIk hou van concurrentie. Het houdt me scherp en het houdt de sport uitdagend. Maar wanneer ik voor het eerst verlies van een speelster van wie ik voorheen altijd won, vind ik dat wel erg vervelend. En dan ga ik er mijn best voor doen om de nederlaag zich niet te laten herhalen. Analyseren en trainen, dat is wat ik doe.

Delen