terug naar overzicht

23/03/20

Insight insight

Sponsoring

Michel Flens

+31 35 539 09 09


23/03/20

Van Baarn naar Tokio: Voeding, goed voor jezelf zorgen om te kunnen presteren

Tokio 2020 komt steeds dichterbij voor Marjolein Buis, maar gaan de Olympische Spelen nog wel door? Dat is in deze tijd nog maar de vraag. 

“Marjolein schrijft in haar blog deze keer over goed naar je lichaam ‘luisteren’, gezond eten en na/naast inspanning ook voldoende rust nemen. In deze corona-crisis valt deze blog in een bijzondere context. Sporten staat even onder druk, in ieder geval wanneer je binnen sport. Voeding eveneens enigszins door hamstergedrag in supermarkten en andere winkels. En rust nemen, zeker mentaal, is ook lastiger onder de huidige onzekere en stressvolle maatschappelijke en bedrijfsmatige omstandigheden. Desalniettemin blijven het goede do’s and don’ts en reminders voor ons dagelijks leven, goed te vertalen vanuit de topsport naar onze eigen praktijk.”

Voeding, goed voor jezelf zorgen om te kunnen presteren

u003cstrongu003eGeschreven door Marjolein Buisu003c/strongu003ernOm goed te kunnen presteren is het van belang dat mijn fitheid optimaal is. Dat geldt zowel voor fysieke als mentale fitheid. Daarom is het belangrijk dat ik op beide vlakken goed voor mezelf zorg. Ik ga in deze blog in op wat bijdraagt aan mijn fysieke fitheid.rnrnIedereen weet wel dat je van sporten fit(ter) wordt. Door goede trainingsschema’s neemt mijn uithoudingsvermogen en kracht toe en verkleint de kans op blessures. Trainen is goed, maar overtrainen niet. Daarom is het belangrijk om in de gaten te houden dat ik wel veel, maar niet te veel train, want als je te veel traint maak je je lichaam kapot in plaats van sterker. Wat ik fysiek aan kan hangt onder andere af van de aan- of afwezigheid van blessures, hoe goed ik geslapen heb en hoeveel spierpijn ik heb. Om alle trainingsarbeid te kunnen verrichten is het belangrijk om mijn lichaam goed te verzorgen. Dat doe ik onder andere door twee tot drie keer per week naar een fysiotherapeut te gaan die me van eventuele pijnpunten af probeert te helpen. Rustmomenten zijn ook heel belangrijk, want tijdens rust herstelt je lichaam van inspanning. Voeding speelt daarbij ook een grote rol. Met de juiste voeding herstelt een lichaam sneller dan met ontoereikende voeding. Ook is goede voeding onmisbaar om voluit te kunnen trainen. Zonder voldoende brandstof loopt een motor niet. Ik heb veel verstand van voeding en weet hoe mijn ideale voeding eruit ziet. Maar ik ben geen heilig boontje, ik vind cacaoboontjes in de vorm van chocolade veel te lekker ?. Ik volg geen 100% gezond sportdieet, want ik vind het fijn om ook af en toe te genieten van een bakje popcorn of wat snoepjes in de auto. Zolang ik genoeg gezonde dingen eet die me de juiste brandstoffen geven voor trainingen en herstel is er echt wel ruimte voor zo nu en dan iets lekkers. En dat is maar goed ook, voor zo’n snoepkont als ik!

Delen