terug naar overzicht

17/02/22

Insight insight

Testen Werken bij VX Company

Conny van Dijk

+31 35 539 09 09


17/02/22

Werken bij VX Company: Senior Test Specialist

Hoe ben je bij VX Company terecht gekomen en waarom heb je toentertijd voor hen gekozen?

“Voordat ik bij VX Company kwam werken zat ik bij een mooi project van mijn vorige werkgever. Ondanks het mooie project miste ik vrijheid in mijn werk. Ik ging niet actief op zoek, maar stond wel open voor een andere werkgever. Toen ik dit met een collega van mij deelde, vertelde hij dat hij mij in contact kon brengen met een vriend van hem die als Technisch Manager bij VX Company werkte. Niet wetende dat dit bedrijf wél die vrijheid zou bieden waar ik naar op zoek was, ging ik het gesprek aan met de Technisch Manager. We spraken af om te ontdekken of we een match konden zijn. Hierna volgde al snel een tweede gesprek met nog een aantal andere collega’s erbij. En de rest is geschiedenis, want ik zit hier na 11 jaar nog steeds op mijn plek. Wat ik niet eerder kreeg van vorige werkgevers vond ik direct bij VX Company. Ik ben hier geen nummer en ik ken mijn collega’s goed. Ik hoef me niet af te vragen wie mijn HR Manager of Accountmanager ook alweer is, wat wel vaak zo is bij grote organisaties. Weten wie mijn collega’s zijn, waar ze goed in zijn en hoe we elkaar kunnen helpen; die stabiliteit zocht ik. Toen ik net begon bestond de testafdeling uit zo’n 25 collega’s. Als team mochten we zelf bepalen welk doel we wilden behalen en wat daarvoor onze aanpak zou zijn. Die vrijheid was precies wat ik miste bij mijn voorgaande werkgevers. Geen beperkingen in je groei maar juist gestimuleerd worden om jezelf te blijven ontwikkelen, daarom kies ik nog steeds elke dag voor VX Company.”

Toen iedereen voor het eerst hoorde dat er thuisgewerkt moest worden, hoe ging VX Company daar toen mee om?

“Toen de lockdown bekend werd gemaakt was ik aan het werk op ons kantoor in Baarn. Ik kan me het moment nog goed herinneren dat we hoorden dat thuiswerken verplicht werd. De boodschap vanuit VX Company was helder: neem mee wat je nodig hebt om thuis goed je werk te kunnen doen. Voor mij betekende dat een extra monitor, voor anderen een bureaustoel en bureau. Ik merkte dat VX Company de overgang van kantoor naar thuiswerken zo makkelijk mogelijk wilde maken. Toen bekend werd dat de lockdown langer dan twee maanden ging duren kreeg iedere collega een budget om het thuiskantoor te optimaliseren. Van bureau tot bureaustoel, van monitor tot kabels. Niks was te gek. Daarnaast deden en doen nog steeds erg hun best om online de banden tussen collega’s te blijven stimuleren. Het is natuurlijk niet te vergelijken met elkaar fysiek zien, maar met de feestdagen krijgen we altijd een pakket thuisgestuurd om op afstand toch die samenhorigheid te hebben. Verder staat mijn ontwikkeling, ondanks de maatregelen, ook niet stil. Cursussen en trainingen worden gewoon online gegeven en er is ook voldoende ruimte om met mijn collega’s te sparren. Los van dat we elkaar minder fysiek zien, is er binnen VX Company weinig veranderd. Dat vind ik knap als je dat als werkgever kunt in deze tijden.”

Heb je wel eens tijdens je loopbaan te maken gehad met een project waar je je minder op je gemak voelde of wat niet bij je paste? Hoe ging VX Company daar toen mee om, hoe hielpen ze jou?

“In de afgelopen 11 jaar dat ik hier werkzaam ben, heb ik maar één keer gehad dat ik een opdracht had waar ik me niet op mijn plek voelde. Door de open cultuur van VX Company had ik geen moeite om dit uit te spreken naar mijn HR Manager. Het is geen probleem als je het niet naar je zin hebt bij een project. Dat kan bij iedereen gebeuren. De opdrachtgever zat erg vast in eigen kaders waardoor ze niet open stonden voor mijn visie. Voor mij is het belangrijk dat mensen mij vertrouwen op mijn kennis en kunde. Binnen VX Company laten we elkaar doen waar we goed in zijn en we weten ook wie we waarvoor kunnen inschakelen. Als je dan bij een opdrachtgever komt die voor jou bepaalt hoe je je werk moet doen, dan werkt dat niet. Na het gesprek met mijn HR Manager ging ik nog op vakantie en wat mij echt positief verraste was dat ik na mijn vakantie direct aan de slag kon bij een andere opdrachtgever. Ze laten je echt niet onnodig ergens werken als je het niet naar je zin hebt. Alleen is het wel belangrijk om zelf je grenzen aan te geven, want dat kan een ander niet voor je doen.”

Is er iets nieuws dat je wilt leren binnen je carrière bij VX Company en zo ja, hoe ondersteunt het bedrijf je daarbij?

“De IT-wereld is continu in beweging. Wil je je werk goed doen, dan moet je hier dicht opzitten. Je moet op de hoogte zijn van ontwikkelingen en daar actief op inspelen. Dat is een continu proces. Binnen mijn functie als Tester werk ik vaak handmatig. Dat is waar mijn uitdaging ligt: het testen meer automatiseren. Daar komt een nieuwe techniek bij kijken. Elke tester vraagt zich af: in welk besturingssysteem is het gemaakt, hoe is het gemaakt en hoe kan ik dat automatiseren? Bij mijn een-na-laatste project waar ik aan heb gewerkt heb ik dit kunnen onderzoeken en uitvoeren. Voor mij was het een compleet nieuw besturingssysteem en ontwikkelprogramma. Dat was niet alleen erg leerzaam maar ook bruikbaar om mee te nemen naar mijn nieuwe project. Op dit moment ben ik met het team aan het bespreken wat we willen automatiseren en hoe we dat willen gaan doen. VX Company zet medewerkers in hun eigen kracht en dat zie je terug in hoe je betrokken wordt bij een project. Ik floreer het beste in mijn functie als ik mee mag denken over ‘hoe we het gaan doen’ en dat kan ik hier. Bij projecten van vorige werkgevers heb ik gemerkt hoe het is als je niet vanaf het begin wordt betrokken en al je werkzaamheden zijn afgekaderd. Ik mis dan de passie en drive om een project tot een succes te maken. Dat gevoel heb ik nog nooit bij VX Company gehad. Hier krijg ik alle ruimte om mijn eigen carrièrepad te bepalen en hoe ik dat wil bereiken.”

Delen