Agile coaching

VX ELMO

Jouw favoriete nieuwe Scrum Team lid!

Onze Agile Coaches zijn gek op ELMO. Niet alleen omdat hij er zo leuk uitziet: hij maakt Scrum events effectiever. ELMO is de afkorting van ‘Enough, let’s move on’.

Wordt er in jouw team vaak nodeloos lang gediscussieerd? Of heb je een teamgenoot die erg veel tijd neemt om een punt te maken? Spreek dan met elkaar af om ELMO te gebruiken. Houd de pop in de buurt bij jullie meetings, zodat elk teamlid hem indien nodig subtiel tevoorschijn kan halen. Het voordeel van ELMO is dat hij grappig en ontwapenend is. En het is een non-verbale manier om een discussie te onderbreken. Laagdrempeliger dan iemand in de rede vallen.  Succesvolle Scrum teams worden blij van ELMO.

Elmo en de Daily Scrum

Heeft jouw team de neiging om bij de Daily Scrum meteen diep op de inhoud in te gaan? Gebruik ELMO dan om zaken te parkeren. Zo focus je bij de Daily beter op je voortgang richting het Sprint Doel.

Elmo en Refinement

Zeker als zaken nog niet duidelijk zijn, hebben we de neiging er lang bij stil te staan. Maar helpt dat altijd? Of praten we te veel in rondjes? ELMO houdt het team hier scherp op. Zodra ELMO tevoorschijn komt, nemen we 2 minuten om een conclusie te trekken óf een actiepunt te formuleren.

Elmo en de Sprint Retrospective

Komt ELMO altijd van pas? Bij de Retrospective is het belangrijk dat je als team goed stil staat bij hoe het gaat. ELMO hier inzetten kan als negatief effect hebben dat niet alles wordt uitgesproken. Misschien blijft Elmo bij de Retro beter even in de kast?

Ik weet van mezelf dat ik langdradig kan zijn. Toen een teamlid voorstelde om ELMO te gaan gebruiken was ik meteen vóór. Mijn collega’s durven me er nu met humor op te wijzen dat ik te lang aan het woord ben. En ik leer bondiger formuleren. Heb ik ELMO weleens tegen mijn hoofd gekregen? Jazeker!

Elmo en vergaderingen

Met een beetje geluk heeft jouw Scrum Team alleen Scrum Events en geen saaie vergaderingen. Heb je die toch, neem dan vooral ELMO gezellig mee. Wedden dat je collega’s ook direct fan van hem worden? Ze zullen hem vast vaker willen lenen!

 

Meer tips voor effectieve meetings?

Denk je dat ELMO niet voldoende is? Onze Agile coaches hebben nog veel meer tips en ideeën om meetings effectiever te maken. Neem contact op met Saskia Aalberts of Maarten Hoppen.

Meer weten over ELMO?

Saskia Aalberts

Agile Coach

Maarten Hoppen

Agile Coach
Maartje, vrouw, bril, lachen, VX Company

Maartje Backus

Accountmanager Software Development