vx company
menu
sluiten
terug naar overzicht

05/02/18

Insight insight

Microsoft Samenwerken
rene kalf, vx company

René Kalf

+31 6 22 98 68 96


05/02/18

Communication Sites in Office 365. Wat kan ik er mee?

Microsoft is Office 365 aan het voorzien van een nieuw jasje, de zogenoemde ‘Modern Experience’. Het begon met nieuwe weergaven in lijsten en bibliotheken, dit werd vervolgens uitgebreid met moderne pagina’s en sinds een paar maanden Communication Sites. Maar wat kan je er eigenlijk mee?

De afgelopen twee jaar heeft Microsoft veel nieuwe producten toegevoegd aan Office 365. De clouddienst van Microsoft is met onder andere Stream, Microsoft Groups, Teams, PowerApps, Planner en Flow flink aangevuld. Maar rondom de ‘klassieke’ SharePoint sites bleef het een lange tijd vrij stil. Totdat Microsoft aandacht ging besteden aan de weergaven van lijsten, bibliotheken, pagina’s en zelfs sites. Een goede stap als je het mij vraagt! Inmiddels worden de eerste projecten met deze nieuwe sites, Communication Sites, opgestart, dus werd het naar mijn idee tijd om hier ook iets over te bloggen.

Eerste aankondiging van de Modern Experience

Op 25 juli 2016 kondigde het SharePoint Team de nieuwe weergaven van lijsten aan, de Modern Experience. Een maand later, op 31 augustus 2016 werden ook de moderne pagina’s toegevoegd aan deze ervaring. De twee aankondigingen zijn te vinden via onderstaande hyperlinks:

De moderne pagina’s waren bij de eerste release niet zo uitgebreid als dat ze inmiddels zijn. Je merkt daarmee direct dat Microsoft aan alle kanten nieuwe functionaliteiten toe blijft voegen. Veel later dan de eerste twee aankondigingen, publiceerde Mark Kashman (@mkashman) op 16 mei 2017 een bericht met de titel ‘Reach your audience via SharePoint communication sites in Office 365’. De nieuwe Communication Sites zijn geboren!

SharePoint Communication Sites – 1

Sinds die tijd was het alleen nog maar wachten op de beschikbaarheid van de nieuwe sites, maar inmiddels zijn ze al weer een flink aantal maanden een vast onderdeel binnen het SharePoint-gedeelte van Office 365!

Verbeteringen worden stap voor stap doorgevoerd

Op het moment dat je zelf aan de slag gaat met deze nieuwe sites, merk je al snel dat Microsoft een grote verandering heeft doorgevoerd ten opzichte van een klassieke SharePoint site. Niet alleen het uiterlijk van een pagina ziet er anders uit, ook zijn alle webonderdelen vernieuwd en voorzien van een moderne look-and-feel.

Capabilities in SharePoint

Je merkt, als je eenmaal zelf aan de slag gaat, dat de lijst met beschikbare webonderdelen groeit, de functionaliteiten van een Communication Site worden uitgebreid en dat je inmiddels zelfs in staat bent om (Communication) Site Templates inclusief een eigen thema aan te maken. Hier ga ik op dit moment verder niet op in, maar ben je nieuwsgierig, kijk eens op deze pagina of stuur mij een berichtje!

Communication Sites als basis voor een intranet?

Maar de grote vraag is natuurlijk nog altijd, wat kan je er mee? Kan dit als basis dienen voor mijn intranet? Kan ik de kleuren van mijn organisatie terug laten komen? Kan ik hiermee een nieuw product binnen mijn organisatie presenteren? Kan ik het gebruiken als site voor mijn personeelsvereniging? Het antwoord voor alle vragen is simpel: “Ja!”. Intranetpagina VX Company Naar mijn mening zijn de Communication Sites zeer geschikt vooral geschikt als basis voor een intranet. Het biedt onder andere mogelijkheden om hyperlinks op een mooie, visuele manier te presenteren, alle sites hebben een geïntegreerde nieuwsfunctionaliteit en het webonderdeel ‘Evenementen (Events)’ heeft een overzichtelijke presentatie van evenementen. En…. Gelukkig blijft Microsoft niet stilstaan! Op de European SharePoint Conference 2017 (#ESPC17), waar ik samen met collega Pieter-Bart aanwezig was, werden weer aanvullende functionaliteiten genoemd zoals een ‘Social Bar’ bij nieuwsberichten, extra webonderdelen, pagina templates én Hub Sites!

Benieuwd naar al onze ervaringen en aankondigingen op de ESPC17? Lees ze hier!

Delen

Meer weten over dit onderwerp?

rene kalf, vx company
Neem contact op met René Kalf
gang van het kantoor, vx company