vx company
menu
sluiten
terug naar overzicht

15/11/17

Insight insight

Events Microsoft Samenwerken
rene kalf, vx company

René Kalf

+31 6 22 98 68 96


15/11/17

Dag 1 van de European SharePoint Conference 2017

Dagelijks blikken wij in een blog terug op de European SharePoint Conference. In deze blog pakken we een aantal hoogtepunten uit de sessies, benoemen we belangrijke ontwikkelingen, aankondigingen of andere zaken die interessant zijn. Het gaat ons niet lukken om alles in één blog te benoemen, maar we gaan ons best doen!

Na een goed ontbijt in het hotel was het tijd voor de eerste sessies, de keynotes. Na het welkomstwoord van Tracy O’Connell, in overigens een goed gevulde zaal, en de introductie van het Programme Team, met onder andere ex-VX’er Donald Hessing, werd de hele zaal verrast met een korte demonstratie van de Ierse dans.

Even kort een aantal cijfers over de European SharePoint Conference 2017: De ESPC heeft dit jaar 4 keynotes, 120 verschillende sessies waarvan 20 sessies door Microsoft worden verzorgd om je op de hoogte te brengen van de laatste trends, ontwikkelingen en aankondigingen. De sessies worden gepresenteerd door 106 verschillende sprekers. Er is morgenavond een hackathon, overdag zijn er verschillende hands-on labs, staan er 66 organisaties vertegenwoordigd én zijn er meer dan 1600 bezoekers aanwezig (waarvan Duitsland overigens het beste vertegenwoordigd is). Daarna was het de beurt aan Jeff Teper, Corporate Vice President Office, OneDrive and SharePoint. Jeff nam ons mee in de zes pilaren rondom SharePoint (Office 365) en OneDrive.

 • Share and work together
 • Inform and engage people
 • Transform Business Processes
 • Harness Collective Knowledge
 • Protect and Manage
 • Extend and Develop

Gedurende zijn gehele presentatie werden verschillende sprekers naar voren gehaald die specifieke onderdelen behandelden. Stephen Rose vertelde onder andere over de nieuwe gebruikersinterface in OneDrive en ging Dan Holme in op de nieuwe moderne pagina’s. Bij dit laatste werd onder andere aangegeven dat er extra social features worden toegevoegd zoals een ‘Like’ knop voor nieuwsberichten! Chris McNulty laat kort de mogelijkheden van Microsoft Flow in combinatie met Planner zien en Naomi Moneypenny vergeleek de nieuwe zoekervaring met, jawel, Tinder: Het controleert eerst of de zoekresultaten voordoen aan de verwachtingen, voordat deze worden getoond!

Na de presentatie van Jeff was het de beurt aan Benjamin Niaulin van Sharegate. Hierin ging het voornamelijk over de transitie van SharePoint On-Premise naar Office 365. Het belangrijkste hiervan is dat het geen transformatie is als de enige stap is dat SharePoint niet meer On-Premise draait maar in de cloud. De échte transformatie komt op het moment dat er ook anders gewerkt gaat worden, denk aan decentralisatie, het neerzetten van een ‘platte’ structuur of gebruik maken van de self-service functionaliteiten.

Aansluitend op deze keynotes was er een sessie over Microsoft PowerApps en Flow, gepresenteerd door Michelle Caldwell en Cathy Dew. Hoewel de sessie inhoudelijk op sommigen punten wat sterker had gemogen, waren er zeker een aantal interessante punten. Misschien wel de meest belangrijkste opmerking is gemaakt door Cathy: ”PowerApps is the successor for form scenarios, but doesn’t seek feature parity with InfoPath.’ Is PowerApps dan toch de gedroomde opvolger van InfoPath? Dat gaat er inmiddels wel op lijken! Op korte termijn gaat het in ieder geval mogelijk worden om middels PowerApps de weergaven van lijsten aan te passen. Daarnaast werd aangegeven dat, ook op korte termijn, het mogelijk is om PowerApps te embedden in Modern Pages.

Na de lunch en een bezoek aan de EXPO ging het programma verder met onder andere een sessie van Paolo Pialorsi over de Microsoft Graph API. In deze sessie stond voornamelijk de architectuur van de API centraal en werden in een aantal voorbeelden de toepassing van deze API getoond. Naomi Moneypenny, die we ook in de ochtend voorbij zagen komen, ging in de middag dieper in op de nieuwe zoekfunctionaliteit, of beter gezegd de zoekervaring, binnen Office 365. Dit deed ze samen met Katherine Hammervold. De gebruiker staat in de nieuwe ervaring volledig centraal. De exacte bewoordingen waren als volgt:

 • From matching content and popularity
 • To matching people and behavior
 • And the entities that mean most to you
 • To be more organized and relevant than ever.

De focus vanuit Microsoft is het creëren van een uniforme zoekervaring over het gehele Office 365 platform. Enkele voorbeelden van de vernieuwde zoekervaring die getoond werden.

Als laatste; in de ochtend had Naomi het over de mogelijkheid om op tekst te zoeken, afkomstig van een afbeelding. Echt ontzettend gaaf natuurlijk! Zo werd er een korte demonstratie gegeven over een gefotografeerde bon van een sushi restaurant. Deze afbeelding was, zonder enige metadata, opgeslagen in OneDrive. Vervolgens kon de afbeelding met woorden als ‘receipt’, ‘dublin’, of zelfs ‘sushi’ (want dat stond in de naam van het restaurant, gevonden worden). Erica Toellee sloot de dag af met een aantal ‘High Values Scenarios for Microsoft Teams’. Naast een aantal scenario’s, die overigens redelijk voor zich spraken, waren we toch een aantal zaken die zijn bijgebleven:

 • Start altijd met een pilot voor Microsoft Teams. Maak hierbij gebruik van een groep tot 50 gebruikers, maar vooral een groep waar de rest van de organisatie zich in kan vinden.
 • Begin met kleine functionaliteiten. Start bijvoorbeeld met alleen het gebruik van de video conferentie functionaliteiten in Microsoft Teams (die er overigens veel beter uit zien dan in Skype for Business), voordat je over gaat met andere koppelingen.
 • De koppelingen, ook wel connectors genoemd, worden (bijna) dagelijks bijgewerkt. Was Microsoft Teams vorige week niet dé tool om je verder te helpen omdat je bepaalde informatie niet kon verkrijgen? Misschien is dat vandaag wel het geval!

Erica meldde ons, naast deze handigheidjes, ook nog een nieuwe functionaliteit voor Microsoft Teams. Voor het einde van het jaar is het mogelijk om al bestaande Plans, gemaakt met Microsoft Planner, te koppelen aan een Team! En dat was het voor vandaag. Morgen gaan wij weer fris en fruitig beginnen aan dag twee van de European SharePoint Conference. Heb je vragen of wil je meer weten over het complete programma van de conferentie? Kijk op de website, volg de hashtag #ESPC17 op Twitter of laat het ons weten!

Delen

Meer weten over dit onderwerp?

rene kalf, vx company
Neem contact op met René Kalf
gang van het kantoor, vx company