vx company
menu
sluiten
terug naar overzicht

17/11/17

Insight insight

Events Microsoft Samenwerken
rene kalf, vx company

René Kalf

+31 6 22 98 68 96


17/11/17

Dag 3 van de European SharePoint Conference 2017

Gisteren was de laatste dag van de European SharePoint Conference 2017. Drie dagen gevuld met sessies, kennismakingen, aankondigingen, demo’s en leuke gesprekken! Vermoeiend, maar dat was het zeker waard! Net als de eerste twee dagen, is het onmogelijk om de dag samen te vatten in één korte blog, dus er gaan er de komende tijd vast en zeker meer komen, maar hierbij ook de samenvatting van de laatste dag!

Deze blog maakt onderdeel uit van een driedaags verslag van de European SharePoint Conference 2017 in Dublin. Lees ook het verslag van de andere dagen:

De dag begon, zoals elke andere dag, met een keynote. In dit geval verzorgd door Vesa Juvonen en hij is als Senior Program Manager werkzaam bij Microsoft en is daarnaast onderdeel van de SharePoint Patterns and Practices Community. Gedurende de Keynote werd Vesa bijgestaan met anderen vanuit de PnP Community, waaronder Waldek Mastykarz, Erwin van Hunen en Paolo Pialorsi. Het SharePoint Framework stond centraal (waarover later nog wat meer), maar ook de nieuwe Site Designs functionaliteit – die gisteren tijdens de sessie van Dave Cohen werd getoond – werd weer aangehaald en gedemonstreerd. Overigens, deze feature wordt aan het einde van deze maand (in Preview) gereleased.

Voordat we aan de laatste vier sessies konden starten, werden ook de laatste community awards uitgedeeld. Op de tweede dag werd Valo Intranet al uitgeroepen als winnaar van de categorie ‘Best Intranet / Extranet Solution’. In de categorie ‘Most Innovative SharePoint Solution’, is onze partner LiveTiles uitroepen tot winnaar! Bij dezen (nogmaals) gefeliciteerd!

Als afsluiter van deze blog, nog een aantal key takeaways:

 • Microsoft gaat het huidige SharePoint Framework nog verder uitbreiden en onderhouden. Het is een veilige keuze om te gebruiken. Zoals ook al eerder aangegeven, er zijn onderdelen in het (SharePoint) Admin Center die met het SharePoint Framework zijn ontwikkeld.
 • Voor de ontwikkelaars, raak bekend met NPM. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je jouw project ‘Shrinkwrapt’ zodat je deze versie later opnieuw kunt opbouwen (of door kunt sturen naar je collega’s) zodat dezelfde versies/dependencies gebruikt worden.
 • Azure Functions zijn een handige manier om server side code vanuit SharePoint online aan te roepen. Om te authentiseren kan de Authentication Cookie hergebruikt worden via een verborgen iFrame.
 • Via de Graph API kun je heel Office 365 benaderen, ook in SharePoint Online komt langzaam maar zeker meer functionaliteit via deze API beschikbaar.
 • Maak gebruik van PnP, zodat je niet het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. En draag er aan bij, zodat anderen ook jouw werk niet opnieuw hoeven te doen.
 • Wanneer je maatwerk wilt bouwen voor SharePoint online, raak dan bekend met:
  • SharePoint Framework (SPFx)
  • NPM (let op de versies van de dependencies, zorg bijvoorbeeld dat je shrinkwrap gebruikt bij elke wijziging op productie, zodat je later kunt reproduceren met dezelfde versies)
  • Gebruik TypeScript

En daarmee sluit ik de European SharePoint Conferentie af! Veel mooie dingen gezien en gehoord waar wij als VX Company zeker iets mee kunnen doen. Natuurlijk hebben wij ook maar een selectie van de sessies kunnen bijwonen, en zelfs daarvan staat lang niet alles op papier. Houd de website van de conferentie in de gaten voor alle presentaties, of kijk eens naar de presentaties van Microsoft Ingite, dat in September 2017 heeft plaatsgevonden!

Na de keynote stond onder andere een sessie over de General Data Protection Regulation (GDPR) wetgeving op de planning. Deze werd helaas geannuleerd op het moment dat de rest van de sessies al waren begonnen. Meer informatie over deze wetgeving, en wat dit inhoud voor een SharePoint / Office 365 omgeving. https://en.wikipedia.org/wiki/General_Data_Protection_Regulation Hoewel ik daar in de eerste twee blogs niet veel op in ben gegaan, is het SharePoint Framework, hét nieuwe Framework voor SharePoint / Office 365 toepassingen. In de keynote werd namelijk aangegeven dat alles wat op dit moment gemaakt wordt in Office 365, bijvoorbeeld de nieuwe UX van het Admin Center, gemaakt wordt met het SharePoint Framework.

Collega Pieter-Bart van Splunter heeft gedurende de conferentie de vele ontwikkel-sessies gevolgd om wat meer te weten te komen over onder andere het SharePoint Framework (afgekort als SPFx), de Graph API, React, Angular en Typescript. Opvallend was dat een Rob Wormald van Google (!) aanwezig was bij één van de keynotes en later in een eigen sessie verder in ging op Angular Elements. Door middel ondersteunde standaarden (webcomponents), worden Angular Elements als Custom Elements bruikbaar in je HTML. Omdat een Angular Element gebruikt kan worden als een HTML element, kun je het prima gebruiken binnen andere frameworks zoals React, zonder dat je te maken krijgt met de Single Page Application logica die in Angular zit. Angular Elements is nog niet productie rijp, maar Rob Wormald verwacht dat het een kwestie van maanden is voordat de eerste stabiele release wordt opgeleverd. Ze luisteren nu graag naar feedback, dus wat dat betreft is dit een mooi moment om Angular Elements uit te proberen. Meer informatie over deze combinatie is ook te vinden op Github. Een andere sessie die meer voor ontwikkelaars was, werd gegeven door Mikael Svenson. Hij maakte gebruik van Microsoft Flow, de Microsoft Graph API, Azure Functions en het SharePoint Framework om, net zoals dit bij de toekomstige Site Designs gedaan wordt, aangepaste Microsoft Groups aan te maken én grip te krijgen op deze groups.

Delen

Meer weten over dit onderwerp?

rene kalf, vx company
Neem contact op met René Kalf
gang van het kantoor, vx company