vx company
menu
sluiten
terug naar overzicht
Erwin de Rijk, VX Company

Erwin de Rijk

+31 6 46 90 95 76


21/01/22

Java maatwerk op Microsoft Azure

Het lijkt misschien niet de meest logische combinatie om een Java maatwerkapplicatie op Microsoft Azure te hosten, maar dat is het wel degelijk. In dit blog wil ik wat meer toelichten op wat de mogelijkheden zijn, en waarom je juist wel je Java maatwerk applicaties op Microsoft Azure zou moeten hosten.

Vormen van Cloudhosting

Bij hosting in de Cloud heb je op hoofdlijnen drie smaken: Software as a Service (SaaS), Platform as a Service (PaaS) en Infrastructure as a Service (IaaS).

  • Software as a Service gaat over het aanbieden van volledige applicaties vanuit de Cloud. Dit betekent dat je er zelf geen technisch beheer of onderhoud op hoeft te doen. Afhankelijk van de applicatie is beperkt maatwerk mogelijk. Voorbeelden van dit soort applicaties zijn Microsoft SharePoint online, Microsoft Teams, maar ook applicaties als Salesforce en Exact online.
  • Platform as a Service gaat over het aanbieden van een zogenaamde runtime omgeving waar maatwerk applicaties op kunnen draaien. In dit scenario wordt het technisch beheer van de services door de leverancier uitgevoerd, maar kun je wel je eigen maatwerk maken en laten draaien. Voorbeeld hiervan is een Java Sprint Boot applicatie in de Cloud. Je kunt het beschikbaar stellen aan gebruikers over de hele wereld, maar je hoeft zelf geen patch-management of backup- en recovery te verzorgen. Ook voor andere functionaliteit gebouwd in Java zijn uitgebreide mogelijkheden om de applicatie schaalbaar en snel te draaien. Een Platform as a Service oplossing schaalt zelf mee als er meer of minder capaciteit of performance nodig is, dus je hoeft geen hardware te kopen die je slechts af en toe volledig benut.
  • Infrastructure as a Service biedt een alternatief voor het zelf kopen en onderhouden van hardware. Die hardware (servers, routers, firewalls, etc.) wordt namelijk door de Cloud leverancier verzorgd. Daar bovenop heb je vervolgens vrijwel alle mogelijkheden die je ook met echte hardware hebt: je kan zelf het operating system kiezen, je kan zelf op die ‘virtuele servers’ installeren wat je nodig hebt, en je kan zelf beslissen wanneer je naar een nieuwe versie van het operating system over stapt.
De mogelijkheden voor het hosten van jouw Java applicatie

Voor het hosten van een op maat gemaakte Java applicatie heb je twee Cloud mogelijkheden: Infrastructure as a Service (IaaS) en Platform as a Service (PaaS).

Het IaaS model biedt alle ruimte om je Java applicatie te installeren, te onderhouden en te monitoren net zoals je dat in je on-premises omgeving gewend bent. Daarmee kun je (in bijzondere situaties) heel ver gaan met een specifieke versie van het Operating System of de gebruikte database. Je kan zelfs verschillende drivers, Linux of Windows applicaties installeren en gebruiken. Het nadeel van dit model is dat je zelf moet zorgen voor het goed configureren van de infrastructuur, en je moet zelf patch management en back-up en recovery verzorgen.

Het PaaS model zetten wij het meeste in voor onze klanten. Dit is namelijk een hele prettige combinatie van ontzorgd worden door Microsoft in combinatie met veel vrijheid hebben in de keuzes voor de applicatie. Het ontzorgen zit hem onder andere op het gebied van schaalbaarheid, configuratie, back-up en patchmanagement: dat verzorgt Microsoft voor je. Tegelijkertijd hebben we wel de vrijheid om bijvoorbeeld zelf te kiezen wat voor database ingezet moet worden (wij kiezen afhankelijk van de applicatie voor MongoDB, Microsoft SQL Server of PostgreSQL) of wat voor performance gewenst is.

Belangrijke voordelen

De – voor ons – belangrijkste voordelen van het hosten van Java applicaties op Microsoft Azure zijn:

  1. Het beheren, onderhouden, patchen en bewaken van de operating systems onder applicatie wordt geautomatiseerd gedaan door Microsoft. Wanneer er een beveiligingsrisico in OS of in een ander component op het platform wordt gevonden, dan wordt direct door Microsoft actie ondernomen. Wel een prettige idee.
  2. Het PaaS platform biedt heel veel inzicht in hoe de applicatie draait, welke onderdelen veel worden gebruikt, waar de gebruikers vandaan komen, op welke tijden van de dagen gebeurt dat, etc.? Deze zogenaamde ‘Application Insights’ zorgen ervoor dat wij en onze klanten altijd weten hoe het met een applicatie gaat en waar verbeteringen, innovaties of risico’s spelen.

Dus ook als je applicatie ontwikkeld is met Java, Spring, Angular, PostgreSQL of MongoDB kun je met Microsoft Azure volledig gebruik maken van het Platform as a Service model. Je krijgt via Application Insight alle inzicht en grip op je applicatie, zonder dat je diep technische kennis van bijvoorbeeld Linux, Firewalls en Kubernetes moet opbouwen en onderhouden.

Wil je meer weten over het hosten van jouw Java applicatie op Microsoft Azure? Of wil je als professional graag meedoen met het technisch realiseren van Java maatwerk op Microsoft Azure? Neem dan contact op met Erwin via onderstaande gegevens.

Delen

Meer weten over dit onderwerp?

Erwin de Rijk, VX Company
Neem contact op met Erwin de Rijk
gang van het kantoor, vx company