vx company
menu
sluiten
terug naar overzicht

29/01/18

Insight insight

Applicatieontwikkeling Testen
conny van dijk, vx company

Conny van Dijk

+31 35 539 09 09


29/01/18

Kritisch kijken met waarom-vragen

We gaan een app maken! Dit klinkt als een superleuk idee, maar is niet altijd de oplossing voor een probleem. Niet altijd worden de wensen van eindgebruikers goed in kaart gebracht waardoor een app niet voldoet en niet of nauwelijks wordt gebruikt. De gebruiksvriendelijkheid van een applicatie kan ook een groot verschil maken. Als tester test ik daarom niet alleen een systeem maar kijk ik ook kritisch naar het gebruik om dergelijke situaties te voorkomen.

Voor testers zijn requirements van het grootste belang. Zonder requirements zijn de vereisten van een systeem onduidelijk en daardoor ook waarop moet worden getest. Testers hebben daarom ook de taak om requirements te achterhalen. Met een beetje geluk kun je als tester terecht bij een requirementsanalist of informatie-analist, maar vaak ben je aangewezen op andere teamleden, documenten en oude systemen en schraap je de informatie bij elkaar.

In een agile werkomgeving kan het achterhalen van requirements extra lastig zijn. In een dergelijke werkomgeving zijn de requirements niet ver van tevoren duidelijk, maar worden ze gaandeweg bepaald. Om altijd op de hoogte te zijn van de laatste requirements is het belangrijk om zo dicht mogelijk op het systeemontwerp te zitten.

Wanneer ik requirements achterhaal komen altijd nieuwe vragen op. Welke input accepteert dit veld? Welke informatie wordt hier getoond? Onder welke condities verschijnt dit formulier? Waarom heeft dit veld eigenlijk dit label? Waarom is voor deze velden in het formulier gekozen? De vragen die opkomen vallen meestal in twee categorieën: hoe-vragen en waarom-vragen.

De waarom-vragen hangen nauw samen met het doel van het systeem; een situatie verbeteren of een probleem oplossen dat de gebruikers ondervinden. Met deze vragen toets ik of het systeem helpt het doel te bereiken en of verbeteringen mogelijk zijn. Als ik aan de gebruiksvriendelijkheid twijfel dan laat ik liever nagaan of de eindgebruikers dezelfde of een andere wens hebben van het systeem, dan dat wij als team later nog aanpassingen moeten doen.

Het werk van een tester gaat wat mij betreft verder dan controleren of het systeem naar verwachting werkt. Een tester hoort ook waarom-vragen te stellen. Door kritisch naar de gebruiksvriendelijkheid van een systeem te kijken en waarom-vragen te stellen help je het systeem te verbeteren. Het uiteindelijke doel van een tester.

Delen

Meer weten over dit onderwerp?

joyce van vliet, vx company
Neem contact op met Joyce van Vliet
gang van het kantoor, vx company