vx company
menu
sluiten
terug naar overzicht

15/02/18

Insight insight

Agile
close up man, vx company

Maarten Hoppen

+31 6 20 62 50 92


15/02/18

Multitasking, verleidelijk maar gevaarlijk

Zit je op dit moment tegelijkertijd je mail te checken, te appen met een klant èn naar een kattenfilmpje te kijken? Ben jij ook zo’n goede multitasker en doe je soms wel 10 verschillende dingen tegelijk?

Het voelt misschien lekker om continu met van alles tegelijk bezig te zijn. Als je collega’s vragen hoe het gaat, is je standaard antwoord: “Druk, druk, druk!”. Druk zijn lijkt haast wel iets waar je trots op kunt zijn en je gaat prat op je vermogen om te multitasken. De meeste mensen denken dat je meer af krijgt als je meer taken tegelijkertijd oppakt. Dat is een grote vergissing. Natuurlijk kun je een gesprek voeren met iemand terwijl je een wandeling maakt of koffie drinken terwijl je auto rijdt. Geen probleem want wandelen en koffie drinken kun je op de automatische piloot. Maar wat je niet kunt is twee dingen tegelijk leren of je op twee complexe dingen tegelijk concentreren. Wij mensen kunnen helemaal niet multitasken als het om denkwerk gaat. Als ons brein twee denktaken tegelijkertijd krijgt aangeboden, dan gaat het heen en weer schakelen tussen die taken. We noemen dat “context switchen”. Onthouden waar je gebleven bent met taak 1, je hoofd leeg maken en starten met taak 2 en dan weer terug naar taak 1, waarbij je hoopt dat je nog weet waar je ook alweer gebleven was. Dat is niet alleen inefficiënt, maar ook nog eens slecht voor het functioneren van je brein. Het kost veel energie, verhoogt de kans op fouten en leidt tot stress. Onderzoek heeft aangetoond dat je 20% van je capaciteit verliest bij schakelen tussen 2 taken en bij 4 taken loopt dat op tot wel 60%!

De kosten van context switchen@4x

Dus: pak niet teveel werk tegelijk op en maak eerst af waar je mee bezig bent vóórdat je aan een volgende taak begint. Je zult merken dat je meer rust in je hoofd krijgt, meer dingen ook echt afrondt en productiever wordt! Wij Agilisten zeggen wel eens: “hoe meer je afmaakt, hoe meer je afmaakt”. Dat klinkt als een vreemde stelling, maar als je hem omdraait wordt hij al snel duidelijker: “hoe meer je tegelijk oppakt, hoe minder onderhanden werk je kunt afmaken”. De Agile methode Kanban kan je goed helpen om multitasking tegen te gaan en de doorstroming van je werk te verbeteren.

Delen

Meer weten over dit onderwerp?

close up man, vx company
Neem contact op met Maarten Hoppen
gang van het kantoor, vx company