vx company
menu
sluiten
terug naar overzicht

12/07/16

Insight insight

Applicatieontwikkeling
erik zeillemaker, vx company

Erik Zeillemaker

+31 6 22 66 68 97


12/07/16

De negen voordelen van het integreren van applicaties

Applicatie-integratie is een breed begrip en kent vele verschijningsvormen. De meest eenvoudige vorm die al decennia lang toegepast wordt is een point-to-point verbinding tussen twee applicaties. Dit kan via een simpele batch interface die periodiek draait, tot een real-time interface.

Over het algemeen spreekt men echter van applicatie-integratie als er een Enterprise Service Bus (ESB), of wat voor centraal informatie-uitwisselingsplatform dan ook, wordt ingezet voor de gegevensuitwisseling. In principe maakt dit communicatie tussen diverse zeer uitlopende systemen mogelijk, maar vereist tegelijk van elke applicatie een gelaagde architectuur en zoiets als een centrale taxonomie: een termen-woordenboek dat een mapping aanbrengt van gegevens met dezelfde betekenis, maar een andere benaming in de diverse systemen.

De architectuur van moderne  applicaties is met een webservice- of API laag vaak al goed op applicatie-integratie voorbereid. Webservices maken een real-time point2point verbinding in feite erg gemakkelijk zonder dat meteen het gevaar van een “Spaghetti” aan verbindingen op de loer ligt. De business case voor applicatie-integratie via een ESB moet daarom goed worden opgesteld en slaat tegenwoordig minder snel in het voordeel van een ESB uit dan pakweg 10-15 jaar geleden.

De vraag die hiervoor nog ligt is natuurlijk waarom je überhaupt aan applicatie-integratie zou moeten doen. De voordelen daarvan liggen voor de hand, maar hieronder is een aantal belangrijke nog maar eens opgesomd:

 • Tijdbesparing: handmatig gegevens overzetten van gegevens van A naar B is arbeidsintensief en saai. De vrijgekomen tijd kan worden besteed aan echt inhoudelijk werk met meer uitdaging.
 • Kwaliteitsverbetering: automatisch overzetten van gegevens leidt tot minder fouten;
  Voorwaarde hiervoor is uiteraard wel dat de interfaces vlekkeloos werken. Als er iets fout gaat dan is de foutbron in gekoppelde systemen, zeker als het er meer zijn, best lastig te achterhalen.
 • Ruimte besparing en Single Point of Truth: gegevens hoeven slechts op één plaats worden opgeslagen.
 • Kunnen verrijken van gegevens in applicatie A met gegevens uit B in één oogopslag; Werken wordt efficiënter en kan leiden tot nieuwe inzichten;
 • Governance: Elke applicatie heeft zijn eigenaar met specifieke rechten op gegevens.
 • Gebruik kunnen maken van standaardvoorzieningen (bijv. GBA);
 • Kan tijd en ergernis besparen doordat autorisatie op één plaats wordt geregeld (SSO);
 • Werkprocessen kunnen gemakkelijk tot een samenhangende keten worden gesmeed;
 • Legacy applicaties kunnen door middel van integratie van een frisse interface worden voorzien en op die manier langer in productie blijven.

Delen

Meer weten over dit onderwerp?

erik zeillemaker, vx company
Neem contact op met Erik Zeillemaker
gang van het kantoor, vx company