vx company
menu
sluiten
terug naar overzicht
Erwin de Rijk, VX Company

Erwin de Rijk

+31 6 46 90 95 76


02/06/20

Op maat gemaakte software: niet meer afhankelijk zijn van één software ontwikkelaar

Op maat gemaakte software is als een goed maatpak: het past perfect, is helemaal jouw smaak en het is een genot om te gebruiken. Het roept echter ook vragen op. Hoe houd je de kosten onder controle? Hoe zorg je voor de juiste kennis in je organisatie? Hoe kun je snel reageren als er aanpassingen of uitbreidingen nodig zijn en hoe voorkom je afhankelijkheden van een individuele ontwikkelaar (of zzp’er)?

Hoe houd je de kosten onder controle?

De kosten voor onderhoud en beheer van maatwerk software bestaan grofweg uit twee componenten: de vaste kosten voor het gereedschap (licentiestooling(test)omgevingen etc.) en de variabele kosten die afhankelijk zijn van de tijd die besteed wordt aan het oplossen van verstoringen of het doorvoeren van aanpassingen.  

Het gereedschap hebben wij professioneel opgenomen in onze software ontwikkelstraat. Al onze klanten maken gebruik van dezelfde voorzieningen. Dat zorgt niet alleen voor meer innovatie en veiligheid, maar ook voor lagere kosten per klant. Omdat wij met een vast team werken zijn we flexibel met het uitvoeren van werkzaamheden. Een klant hoeft niet vooraf aan te geven hoeveel tijd ze verwacht nodig te hebben en er wordt alleen bestede tijd afgerekend. Dus wanneer een wijziging in twee uur tijd gerealiseerd is, krijg je een rekening voor twee uur en niet voor een dag of een dagdeel.

Hoe zorg je voor de juiste kennis in je organisatie?

IT is een vakgebied dat continu in beweging is. Nu hoef je als organisatie natuurlijk niet met iedere verandering mee te bewegen, maar sommige veranderingen hebben zoveel impact dat je wel tijdig op de hoogte moet zijn van de (potentiële) impact ervan. Ook bij ons kan niemand in zijn eentje het hele speelveld overzien, daarom hebben wij een vast en multidisciplinair team met onder meer:  

  • Specialisten die de infrastructuur overzien en bewaken (denk aan bijvoorbeeld Microsoft Azure of Kubernetes 
  • Specialisten die de software ontwikkel tools perfect in de vingers hebben (denk aan automatische controles op beveiliging, kwaliteitscontroles, code generatie, etc.)  
  • Specialisten die zich bezighouden met data en visualisatie van data (denk aan dashboards, rapportages of notificaties vanuit bedrijfsprocessen)   
  • Specialisten die zich richten op het gebruiksgemak van applicaties (denk aan applicaties die zowel vanaf een laptop, als vanaf een iPad of telefoon gebruikt moeten kunnen worden).  

Applicaties die wij beheren worden ieder jaar door deze specialisten gecontroleerd of ze technisch en functioneel nog voldoen aan de mogelijkheden en de eisen en wensen van vandaag de dag. Het resultaat van deze ‘APK’ wordt opgeleverd in een net rapport en eventuele adviezen worden door onze architect met de klant doorgenomen. Zo maken onze klanten gebruik van de kennis in onze teams en blijven ze zelf aan het roer om keuzes te maken!  

Verder monitoren wij de componenten waar de applicatie uit bestaat continu op kwetsbaarheden, zodat we kunnen waarschuwen als beveiligingsupdates voor componenten beschikbaar komen. 

Hoe kun je snel reageren?

Een snelle reactie heeft meer dimensies. Enerzijds wil je snel geholpen worden wanneer er onverhoopt een verstoring of een urgente vraag is, en anderzijds wil je veranderingen in de bedrijfsprocessen snel kunnen ondersteunen met de aangepaste software. Ook als er meer tijd nodig is dan de beschikbare uren van één ontwikkelaar.   

Wij hebben een vast team van 25 professionalsdie de applicaties beheren, doorontwikkelen en ondersteuning leveren. In dat team houden we altijd ruimte in de planning zodat we snel kunnen reageren op vragen, verstoringen of wijzigingen. Als er toch meer werk verzet moet worden waar op dat moment onvoldoende capaciteit in het vaste team beschikbaar voor is, dan kunnen we snel schakelen: VX Company is met ruim honderd ontwikkelaars in eigen dienst immers één van de grotere leveranciers van een flexibele schil. Voor de klant blijft het vaste team (met kennis van de applicaties) natuurlijk het aanspreekpunt.  

Hoe voorkom je afhankelijkheden van een individuele ontwikkelaar?

Om te voorkomen dat er te veel afhankelijkheid ontstaat van één persoon zorgen we ervoor dat applicaties worden geborgd binnen een team. Daardoor kunnen we te allen tijde snel reageren, ook in vakantieperiodes of rond de feestdagen. Daarmee ondervangen we gelijk het risico dat één van de ontwikkelaars aan een andere uitdaging toe is of langdurig ziek wordt. Ook dan hebben we nog steeds een heel team beschikbaar dat de applicaties kentDe selectie en kosten van het inwerken van nieuwe ontwikkelaars nemen wij natuurlijk voor onze rekening.  

Delen

Vragen of opmerkingen?

Erwin de Rijk, VX Company
Neem contact op met Erwin de Rijk
gang van het kantoor, vx company