Slack als in “speling”, niet als de communicatie-tool van dezelfde naam. Slack, speling dus, is namelijk te gek. En je maakt er waarschijnlijk geen gebruik van in je werk maar dat kun je beter wel doen. Ik zal het uitleggen.
Als ik het heb over slack dan bedoel ik de speling in tijd en capaciteit die je overhoudt als je je mensen en teams niet tjokvol propt met werk. Kijk eens naar de foto’s hieronder. Op welke weg zou jij het liefste rijden?
Niet zo’n heel moeilijke keuze he?
Op de rechter weg kun je lekker gas geven en doorrijden, heb je goed zicht op wat je medeweggebruikers doen en bovendien alle ruimte om uit te wijken als er iets onverwachts gebeurt. Die ruimte tussen de auto’s kun je “slack” noemen.
Wat maakt slack te gek?
In kenniswerk werkt slack net als de ruimte op een snelweg met nog een aantal extra voordelen:
Mensen en teams houden tijd over om:
- kennis te delen en van elkaar te leren
- elkaar te helpen en samen te werken
- te reageren op onvoorziene zaken
- bezig te zijn met innovatie en nieuwe ideeën
- “huishoudelijke”klussen te doen die anders blijven liggen
En last maar zeker niet least: slack zorgt ervoor dat mensen af en toe adem kunnen halen in plaats van zich van de ene taak naar de volgende te haasten. Als er totaal geen slack is, is de kans groot dat je teams en mensen overbelast zijn.
Overbelasting heeft voor mij 2 betekenissen:
- er wordt teveel werk tegelijk gedaan en daardoor komt er bijna niets af
(er zijn teveel auto’s tegelijk op de weg en dus ontstaat er een file die bijna stilstaat) - er wordt teveel werk tegelijk gedaan en mensen voelen zich mentaal overbelast omdat ze niet alles tegelijk kunnen doen. Oververmoeidheid, stress, burn-outs en andere negatieve gevolgen komen tegenwoordig steeds vaker voor door deze overbelasting.
Kortom: als je je mensen en teams volpropt met werk dan is de kans groot dat je zorgt voor overbelasting. Overbelasting heeft alleen maar negatieve gevolgen. Werkt komt langzamer af, er worden meer fouten gemaakt, mensen knappen af, er is geen tijd en ruimte om te leren, te innoveren, te reageren op onvoorziene zaken en de waan van de dag is koning.
Hoe zorg je voor slack
Eén van de 6 “regels” van de Kanban methode zegt:
“Beperk de hoeveelheid onderhanden werk” (Limit WIP)
Ik ga nu niet uitgebreid in op deze regel, dat doe ik in een ander artikel.
Kort gezegd kun je deze regel onder andere gebruiken om slack te creëren.
Voorbeeld
Als je een team hebt van 4 mensen, beperk dan de hoeveelheid werk die dit team tegelijkertijd mag oppakken tot 3 taken.
Eén van de 4 teamleden heeft dan slack die gebruikt kan worden om anderen te helpen, kennis te delen, een training te volgen, de boel op orde te brengen, onverwacht werk op te pakken enz. zonder dat de voortgang van de rest van het werk stagneert.
Ik hoop dat je nu een idee hebt gekregen over de nadelen van een gebrek aan slack en de voordelen van het wèl hebben van slack.
Dus doe eens gek en creëer wat slack!