vx company
menu
sluiten
terug naar overzicht

17/06/16

Insight insight

Events Samenwerken
rene kalf, vx company

René Kalf

+31 6 22 98 68 96


17/06/16

Een terugblik op een interessante SharePoint Saturday

Afgelopen zaterdag was het alweer zover, de Nederlandse versie van de SharePoint Saturday in Hotel Vianen. Hoewel het, in tegenstelling tot andere jaren, minder mooi weer was, mocht dat de pret binnen niet drukken.

De dag begon in een een volle zaal, met een bakje koffie wachtende op de start van de eerste sessies. Vanuit VX Company waren wij met vier collega’s (René Kalf, Martijn Duiveman, Marc de Kleijn en ondergetekende) aanwezig. In deze blog willen wij jullie meenemen in de sessies die wij hebben gevolgd.

sharepointsaturday-blog-michel

Understanding OfficeDev PnP Provisioning Engine

Spreker: Paolo Pialorsi (@PaoloPia)

Een interessante sessie over de Provisioning Engine van de OfficeDev PnP Community. Een tool waarmee je snel en eenvoudig nieuwe sites kunt aanmaken op basis van een template. Het exporteren van een site is met de Provisioning Engine ook kinderlijk eenvoudig, namelijk met één PowerShell commando.sharepoint-saturday-officedev-blog-michel

Verder stipte Paolo aan dat er veel organisaties zijn die een eigen Site Provisioning Engine ontwikkeld hebben. Dit kan natuurlijk altijd, maar overstappen naar de PnP Provisioning Engine is een stap die zeker overwogen moet worden. Het is namelijk ontwikkeld voor én door de community, waardoor nieuwe functionaliteit sneller ontwikkeld wordt dan wanneer een organisatie dit zelf zou doen. De focus van de Provisioning Engine ligt nog wel op de kwaliteit en minder op bijv. de snelheid, maar wie weet gaat dat snel veranderen.

 De PnP Provisioning Schema is direct te downloaden op GitHub op https://github.com/OfficeDev/PnP-Provisioning-Schema.

Microsoft PowerApps (and Flow) deep dive

Spreker: Jussi Roine (@jussiroine)

Microsoft PowerApps staat nog steeds in de kinderschoenen. En nee, het is geen vervanger voor InfoPath. PowerApps kan worden gezien als een aparte SharePoint App, welke ook kan communiceren met applicaties buiten SharePoint. Het idee is dat uiteindelijk Business Users zelf een PowerApp in elkaar kunnen klikken. Alhoewel ik dit persoonlijk niet snel zie gebeuren.

sharepoint-saturday-innovations-blog-michel

Ook de Flow is absoluut geen vervanger van deworkflow in SharePoint. Het is veel algemener en staat meer open voor integratie met andereprogramma’s zoals bijvoorbeeld Dynamics CRM online; de ‘If This Then That (IFTTT)’ van Microsoft. Gebruik ook alleen maar de nieuwe versie van Microsoft Flow, aangezien de oude versie niet helemaal goed werkt. Kortom, PowerApps (en Flow) is een heel interessante ontwikkeling, maar nog niet klaar voor het grote publiek. Wil je integreren met andere applicaties en dus zelf integraties bouwen, gebruik dan Azure Functions.

Meer weten over PowerApps of Flow, neem eens een kijkje op https://powerapps.microsoft.com/en-us/ of https://flow.microsoft.com/en-us/.

Zombification of the Enterprise. User Adoption and Engagement is broken and how to fix it!

Speker: Jussi Mori (@JussiMori)

Natuurlijk, een sessie waar je alleen al door de titel niet weg kunt blijven. Jussi Mori, een expert op het gebied van gebruikersadoptie en engagement, legt in een vermakelijke sessie uit waar je bij een adoptieproces rekening mee moet houden. Hiervoor gebruikt Jussi een bijna psychologische aanpak. Kijk wat mensen drijft om iets extra’s toe doen, om een spel te spelen of om mee te gaan in een verandering. De onderstaande afbeelding stond daarbij ook centraal in zijn sessie.

sharepoint-saturday-blackwhitehatgamification-blog-michel

Gedurende zijn presentatie gebruikte Jussi ook een aantal Quotes die zeker zijn blijven hangen:

  • Content is King, Context is Queen;
  • People are different, that’s why adoption is hard.

De laatste opmerking is vooral gericht op de mensen die bezig zijn met het adoptieproces. Er werkt niet één aanpak voor iedereen, maar zorg dat het adoptieproces afgestemd is voor de verschillende ’typen’ personen binnen een organisatie.

Gedurende zijn presentatie toonde Jussi Mori ook een korte demo van de door Peaches Industries, zijn werkgever, ontwikkelde gammification software Gravity. Erg mooi om op die manier de interactie met gebruikers aan te gaan! Voor meer informatie, neem eens een kijkje op https://gravity.global/.

SharePoint Search Zero to Search Hero

Spreker: Ed Musters (@TechEdToronto)

Een basispresentatie ‘SharePoint Search’. De belangrijkste elementen van een SharePoint Search Center, en waarom dit dan zo belangrijk is, worden aangehaald door Ed. Met een mooie afwisseling tussen een stukje theorie en hoe dit er in de praktijk dan uitziet zorgde ervoor dat mijn aandacht erbij bleef. Deed de stof dit niet, dan zorgde de persoonlijke quiz van Ed daar wel voor.

Gedurende zijn presentatie kwam de verschillende zoekfunctionaliteit, zoals een aangepast Search Center, Search Verticals, Result Sources en Federated Search Results zeker aan bod. Als concreet voorbeeld: het is erg simpel om bijvoorbeeld een nieuwe filter (refiner) toe te voegen aan een Search Center met behulp van Managed Properties. Maar of ik me nu een echte Search Hero kan noemen na deze sessie? Nee, daarvoor bleef het vrij aan de oppervlakte, maar goed, daar was het dan ook een ‘level 100’ sessie voor.

Building Office 365 and SharePoint solutions using modern developer opportunities

Sprekers: Albert-Jan Schot (@appieschot) en Waldek Mastykarz (@waldekm)

sharepoint-saturday-novisualstudio-blog-michel

Het belangrijkste uit deze sessie is: vergeet Visual Studio! De nieuwe tools om te ontwikkelen heten Yeoman, Gulp en een willekeurige tekst editor (Notepad++ of VisualStudio Code). Integreer Javascript met React of Angular en je hebt de nieuwe manier van ontwikkelen te pakken. Gedurende de sessie werd een webonderdeel ontwikkeld met het SharePoint Framework. Dus geen gedoe meer met SharePoint en/of Provider Hosted Apps. Je kunt gewoon webonderdelen bouwen met JavaScript en je favoriete Framework.

sharepoint-saturday-gulplogo-blog-michel
Search display templates tips and tricks

Spreker: Elio Struyf (@eliostruyf)

De laatste sessie voor ons ging over het maken van Display Templates en een aantal do’s en don’ts die hierbij komen kijken. Net als bij de sessie van Waldek en Albert-Jan, is het gebruikmaken van de juiste tools van belang. Ook Elio gebruikt Yeoman en Gulp om snel en eenvoudig Display Templates aan te passen op een SharePoint omgeving.

Vergeet het steeds maar uploaden van je nieuwe Display Template of het toevoegen van de Master Page Gallery als netwerklocatie. Wil je snel en eenvoudig aanpassingen doorvoeren, gebruik Gulp!

sharepoint-saturday-060616_0907_anewwayofde1-blog-michel

Elio’s presentatie was sterk. Geen theoretische presentatie maar juist vol met handigheidjes, leuke voorbeelden en een uitgebreide demo met veel mogelijkheden wanneer het gaat om het maken van Display Templates. Meer informatie over dit onderwerp en hoe je Gulp inzet is te lezen op zijn eigen blog ‘A new way of developing display templates‘.

Delen

Meer weten over dit onderwerp?

rene kalf, vx company
Neem contact op met René Kalf
gang van het kantoor, vx company