vx company
menu
sluiten
terug naar overzicht

25/10/16

Insight insight

Samenwerken
rene kalf, vx company

René Kalf

+31 6 22 98 68 96


25/10/16

Vijf tips voor SharePoint Branding

Ik krijg vaak de vraag van mijn klanten: “Kan je SharePoint er ook iets minder SharePoint achtig uit laten zien?” Kennelijk bevalt de standaard SharePoint look niet iedereen even goed. Of is de SharePoint naam en vormgeving te besmet geraakt door niet succesvolle SharePoint implementaties? In dat geval hebben we een adoptie probleempje waar ik graag in een volgende blog op terugkom. We kunnen in ieder geval kort zijn, een moderne website ziet er heel anders uit dan een standaard SharePoint teamsite. De meeste organisaties willen altijd graag iets terugzien van hun huisstijl en huiskleuren in SharePoint. Kortom, genoeg wensen om eens een paar tips te geven waarmee SharePoint kunnen opfleuren.

Tip 1: SharePoint thema’s

Het “branden” van SharePoint kan op verschillende manieren. De gemakkelijkste start is werken met SharePoint Thema’s. Met de SharePoint Color Palette Tool kan je gemakkelijk een thema in de kleuren van je organisatie maken. Als je deze applicatie start kan je met de Recolor knop automatisch alle SharePoint items de kleur van jouw organisatie geven. Als je wat vaker met deze tool werkt word je meer bedreven in het juist kleuren van alle SharePoint items, zodat je ook wat speelser kleurencombinaties weet te maken.

vijf-tips-voor-sharepoint-branding-blog-rene

De SharePoint Color Palette Tool van Microsoft levert een .spcolor bestand op wat je vervolgens in je Site Collection kan inlezen bij de zogenaamde Composed Looks. De tool kan je hier downloaden en een complete handleiding over hoe je het bestand inleest in SharePoint vind je daar.

Tip 2: CSS aanpassen

Wil je meer dan alleen kleuren, dan gaan we het terrein op van de CSS aanpassingen. Om dit te kunnen doen moet wel de SharePoint Publishing feature aanstaan in je Site Collection (stap voor stap handleiding). Als je deze publishing feature aanzet, kan je niet meer een site als een site sjabloon opslaan vanuit het menu, dat is echter op te lossen zoals je in dit artikel kan lezen

Daarna klik je in de browser op de F12 toets en ga je naar het debug scherm en zoek je de CSS klassen die je wilt aanpassen. Zet deze CSS classes in een nieuw CSS bestand en geef het je eigen (kleuren) waarden. De classes zijn nogal eens cryptisch omschreven zoals in de topnavigatie. Heb je het bestand klaar, upload het dan naar SharePoint. Een mooie plek voor het CSS bestand vind je onder Site Setting à Master pages and page layouts. Ga vervolgens onder de Site settings naar Master page en klik op de pijl Alternate CSS URL en verwijs naar de zojuist geüploade CSS file.

vijf-tips-voor-sharepoint-branding-alternate-css-url-blog-rene
Tip 3: gebruik Javascript om lijstjes op een andere manier vorm te geven

Laat ik als voorbeeld hier een lijstje met links geven. Het standaard SharePoint lijstje met links kent bijvoorbeeld niet de optie om een pagina in een nieuw scherm te openen. Dat is te verhelpen door zelf een custom list te maken met daarin de beschrijving van de link (Title veld), de link zelf (URL veld) en een Yes/No veld met openen in nieuw scherm. Vervolgens schrijf je zelf een Javascript die deze lijst opvraagt, in jouw CSS classes weergeeft en die een link opent in een nieuw scherm.

OK, dit is gemakkelijker opgeschreven dan uitgevoerd en alleen al over hoe je dit uitvoert kan ik een volledig blog schrijven. Daarom hier een link naar de basics van Javascript in SharePoint. Daar staan voorbeelden voor het opvragen van lijsten met Javascript. Ook zal je in dit soort scenario’s nog wel CAML queries nodig hebben om een gefilterde en gesorteerde lijst op te kunnen halen. Ik beveel deze tool aan om je CAML Query te bouwen.

Een met javascript gebouwde linklijst kan er als volgt uitzien:

vijf-tips-voor-sharepoint-branding-afbeeldingen-extern-startpagina-blog-rene
Tip 4: gebruik andere displaytemplates

Zoals je waarschijnlijk al weet zijn sinds SharePoint 2013 de search webparts “the place to be” om snel data uit allerlei SharePoint sites bij elkaar te sprokkelen. Het Search Query webpart kan deze gegeven bij elkaar harken en vervolgens weergeven. Bij deze weergave maakt het gebruik van een displaytemplate, waarmee je de gevonden resultaten kan voorzien van extra HTML opmaak. Het mag duidelijk zijn dat je met deze displaytemplates ook veel kan doen voor de opmaak van je site. Ook dit onderwerp is meer dan groot genoeg maar er zijn al velen geweest die daar duidelijke blogs over hebben geschreven. Ik adviseer je te starten met deze blog serie als je alles wilt weten over display templates.

Tip 5: ga LiveTiles gebruiken

Vind je bovenstaande tips erg technisch, ga dan LiveTiles gebruiken. LiveTiles is een SharePoint App waarmee je zelf nieuwe SharePoint pagina’s met je eigen vormgeving in elkaar klikt. Geen gedoe met CSS bestanden, Javascript en Display templates (hoewel ik moet toegeven dat je met deze technieken nog wel de finishing touch kan geven aan je site).

LiveTiles bevat een editor waarmee je pagina’s en paginatemplates (voor hergebruik) kan maken. Een met LiveTiles gemaakte SharePoint pagina ziet er als volgt uit:

vijf-tips-voor-sharepoint-branding-office365-template-blog-rene

Of zo:

vijf-tips-voor-sharepoint-branding-template-sharepoint-blog-rene

Of zo:

vijf-tips-voor-sharepoint-branding-template-sharepoint-voorbeeld-blog-rene

Deze pagina’s zijn zelf te bewerken in de LiveTiles editor waarbij je kan kiezen of je een standaard pagina of een responsive design pagina wilt maken. In Edit mode ziet het scherm er als volgt uit:

vijf-tips-voor-sharepoint-branding-edit-template-blog-rene

In de bovenste rij bevinden zich vele soorten Tiles die je vrij op de verschillende plekken op de pagina kan neerzetten. Dat zijn Tiles die bijvoorbeeld Documentbibliotheken of andere lijsten kunnen weergeven, maar er zijn ook Tiles voor het integreren van Yammer, Facebook, Twitter, SoundCloud en workflows (inclusief Nintex). Maar ook sliders voor nieuws en RSS feeds zijn aanwezig net zoals Tiles voor je e-mail, agenda en Office Groups (alleen als je Office 365 hebt).

vijf-tips-voor-sharepoint-branding-live-titel-blog-rene

Het LiveTiles pakket wordt gecomplementeerd met twee applicaties waarmee je zelf sites kan definiëren en inclusief LiveTiles design kan uitrollen in andere sites en site collections. Zeg maar provisioning tools waar je geen technische kennis voor nodig hebt.

LiveTiles werkt onder SharePoint 2013/2016 en in Office 365. Wil je meer weten, kijk dan hier of mail mij. Ik kan een demo of meer informatie voor je regelen.

Delen

Meer informatie over dit onderwerp?

rene kalf, vx company
Neem contact op met René Kalf
gang van het kantoor, vx company