menu
sluiten
terug naar overzicht

Jolijn Knikman

+31 6 22 98 68 81


18/06/21

Voorkom dit risico met op maat gemaakte software!

Het is maandag en aan het einde van de ochtend word ik gebeld door een zenuwachtige IT-manager van een bedrijf met een enorm probleem. De applicatie waarmee online documenten worden uitgegeven geeft een aantal errors. De documenten kunnen al een aantal uur niet worden uitgegeven. Klanten van dit bedrijf uitten inmiddels op Twitter hun frustratie. En de IT-manager die ik aan de lijn heb blijkt afhankelijk te zijn van twee ingehuurde ontwikkelaars. Tot overmaat van ramp zit de één ziek thuis door een coronabesmetting en de ander heeft een opdracht bij een andere klant waar hij nu ook niet zomaar weg kan lopen.

Een situatie die niet even snel is op te lossen, ook niet door ons. We kennen de applicatie namelijk niet en daarbij zijn onze teams niet even snel vrij te maken voor een compleet nieuw project.

Wat mij verbaast is dat we dit soort situaties best vaak voorbij hebben zien komen. En ik vraag me af waarom belangrijke bedrijfsprocessen afhankelijk zijn gemaakt van één of in dit geval twee softwareontwikkelaars.

Het argument is meestal dat men op de kosten wil letten en dan dus makkelijk kiezen voor een “goedkopere” offerte dan offertes van wat grotere maar dus iets “duurdere” partijen. De besparing, door te kiezen voor de zogenaamde goedkopere oplossing, is in dit bovenstaand incident natuurlijk wel direct van tafel. Dit risico en de impact van deze gebeurtenis was dan ook niet van tevoren ingecalculeerd.

Uiteindelijk heeft het 2 dagen gekost om alles weer werkend te krijgen.

Hierbij geef ik dan ook (gratis en voor niks) de ‘top 10 tips’ bij de keuze voor een leverancier van je maatwerksoftware:

Tip 1: Ontwikkelingen in de ICT gaan razendsnel, het risico dat er ineens iets niet meer werkt is helaas altijd aanwezig.

Tip 2: Neem het risico en de impact van dit soort incidenten altijd mee in je offerte vergelijking.

Tip 3: Zorg dat je een leverancier kiest met genoeg capaciteit zodat de continuïteit van de applicatie altijd gewaarborgd is.

Tip 4: Kies een leverancier welke het beheer en onderhoud uit handen neemt nadat de applicatie in gebruik is genomen.

Tip 5: Besteed het beheer en onderhoud uit bij dezelfde partij als waar je de applicatie hebt laten maken, incidenten worden daar vaak al mee voorkomen en/of in elk geval sneller verholpen.

Tip 6: Vind een leverancier die echt ontzorgt en kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan en maak hier duidelijke afspraken over zodat je weet wat je kunt verwachten.

Tip 7: Vraag altijd om referenties bij klanten van de potentiële leverancier.

Tip 8: Vraag naar welk team van specialisten er wordt ingezet voor jouw applicatie.

Tip 9: Denk samen met de leverancier na over gebruiksgemak, security en levensduur van de applicatie.

Tip 10: Bel mij gewoon en dan zorgen mijn collega’s en ik ervoor dat je al deze tips niet meer nodig zult hebben ?

Delen

Meer weten over op maat gemaakte software?

Neem contact op met Jolijn Knikman
gang van het kantoor, vx company