vx company
menu
sluiten
terug naar overzicht

06/10/20

Waarom het Microsoft Power Platform een keuze is

Het Power Platform van Microsoft is populair aan het worden en niet voor niets. Je kan met de drie onderdelen PowerApps, Power Automate en Power BI snel krachtige oplossingen maken voor allerlei business scenario’s. Voordat je echter wild enthousiast met het platform gaat werken is er wel een belangrijk ding waar je rekening mee moet houden: licenties!

Als je Office/Microsoft 365 gebruikt lijkt het Power Platform gratis (een soort van allinclusive). Dat klopt ook grotendeels, met deze gratis versie kan je ook hele goede applicaties bouwen. Maar er is zeker een maar… en dat heeft alles te maken met de manier waarop Microsoft met licenties omgaat. Dat heeft weer alles te maken met feit dat het Power Platform uit de Dynamics familie voortkomt. De Dynamics kant van Microsoft staat erom bekend dat de regels en de prijzen anders zijn dan in de Microsoft “classic” lijn van Office producten. Wat nog vervelender is dat de licentieregels ook regelmatig wijzigen, oftewel de spelregels veranderen terwijl je het spelletje speelt. Als je enige frustratie leest in deze regels, dan heb je dat goed aangevoeld ? 

Wat mag je dan wel met de ‘gratis’ Office 365 versie:
  • PowerApps maken met SharePoint lijsten als databron 
  • Power Automate flows maken, met beperkingen 
  • Je eigen rapport maken in Power BI
Dat lijkt heel wat, maar wat kan niet met de ‘gratis’ Office 365 versie:
  • PowerApps maken die een andere bron dan SharePoint hebben zoals SQL/Server, Oracle of een andere database of Azure dienst 
  • De ingebouwde CDS databron gebruiken (CDS, Common Data Services, is zeg maar de ingebouwde database in het Power Platform) 
  • Een rapport dat je hebt gemaakt in Power BI delen met collega’s 
  • En nog heel veel meer, waaronder een betere performance van je applicaties. Klik hier voor meer informatie.

Zoals je ziet wordt het al snel aantrekkelijk of noodzakelijk om naar de uitgebreide versie van het Power Platform te kijken. Laten we PowerApps als voorbeeld gebruiken. Wil je SQL/server in je applicatie gebruiken, dan heb je minimaal een ‘Per App’ licentie nodig voor de gebruikers die je applicatie gaan gebruiken (dat hoeft niet voor iedere Office 365 gebruiker). Met een ‘Per App Plan’ licentie mag een gelicentieerde gebruiker twee applicaties gebruiken die je in PowerApps hebt gemaakt. Als je nu denkt, mooi dat kan ik oplossen door één hele grote PowerApp te maken, dan beveel ik je aan om hier nog even over na te denken. PowerApps wordt namelijk traag en onprettig in het gebruik als een applicatie heel groot wordt. Een PowerApp met bijvoorbeeld 65 schermen en 35 databronnen is merkbaar traag bij het ontwikkelenKijken we naar prijzen (prijspeil augustus 2020), dan kost een ‘Per App’ licentie € 8,40 per gebruiker per maand.  

Met de ‘Per User Plan’ licentie mag een gelicentieerde gebruiker een ongelimiteerd aantal applicaties gebruiken. Deze versie kost € 33,70 per gebruiker per maand. Dan hebben we het over serieuze bedragen, zoals we die kennen uit de Dynamics familie. Heb je al een Dynamics 365 licentie? Dan is het Power Platform vaak inbegrepen. En dat brengt mij ook mij de titel van dit blog. Als je serieus met het Power Platform gaat werken en deze licentiebedragen gaat betalen, dan betekent dat het voor je organisatie een weloverwogen keuze wordt voor het platform 

Is het Power Platform duur?

Niet als je het vergelijkt met andere (veelal duurdere) lowcode platformen. Je kan het wel als duur ervaren als je het vergelijkt met de prijzen die je gewend bent bij Office/Microsoft 365Als je de gelicentieerde PowerApps hebt zijn er veel voordelen zoals het gebruik kunnen maken van SQL/Server, koppelingen met webservices en Azure diensten en vooral het gebruik van CDS. De CDS bied je de mogelijkheid om op dezelfde manier applicaties te bouwen zoals sommigen al gewend waren in Dynamics CRM, zonder de hele ballast van CRM. Dat betekent applicaties bouwen vanuit het datamodel, waarna formulieren en lijsten automatisch gecreëerd worden. 

Mijn conclusie

Het Power Platform is een krachtig platform, zeker als je al in het Microsoft eco-systeem zit. Met de gratis versie in het Office 365 platform kan je al heel goed complexe applicaties bouwen (bel of e-mail mij gerust als je daar voorbeelden van wilt zien)Wil je meer of is dat technisch nodig? Dan zijn de licentiebedragen van dien aard, dat je waarschijnlijk draagvlak voor het Power Platform zal moeten creëren binnen je organisatie. De licentiebedragen zijn te rechtvaardigen doordat je met het Power Platform sneller business scenario’s kan ondersteunen dan met klassiek programmeerwerk. Dlicentiebedragen voor het Power Platform zijn wel zodanig groot dat het een bewuste keuze wordt om voortaan het Power Platform voor maatwerk applicaties te gebruiken 

Kortom werk aan de winkel om het platform verkocht te krijgen! Ik help je graag om de voordelen van het Power Platform uit te leggen en om het verkocht te krijgen binnen je organisatie.

Delen

Meer weten over het Power Platform?

rene kalf, vx company
Neem contact op met René Kalf
gang van het kantoor, vx company