vx company
menu
sluiten
terug naar overzicht

18/06/20

Insight insight

Werken bij VX Company
maikel alderhout, vx company

Maikel Alderhout

+31 6 21 57 77 76


18/06/20

Werken bij VX Company: Solution Architect

Inmiddels werk ik alweer bijna 20 jaar bij VX Company en heb ik met plezier diverse functies uitgevoerd. Momenteel ben ik Senior Solution Architect en vind ik het leuk om me bezig te houden met vraagstukken over Cloud Computing, DevOps en Big Data. Mijn ambitie is organisaties zo goed mogelijk adviseren bij het ontwerpen van effectieve oplossingen voor de implementatie van verschillende business usecases. Als Solution Architect hou ik me bezig met aspecten als privacy, security, schaalbaarheid en toekomstvastheid. Ik verdiep me graag in nieuwe technologieën en werk het liefst in teamverband samen met collega’s.

NS Stations

Momenteel werk ik al twee jaar als Solution Architect bij NS Stations IT. Stations zijn dagelijks voor miljoenen reizigers een cruciale schakel in hun reis van deur tot deur. In coronatijd is dit wel even anders dan normaal. Het totaal aantal reizigers is inmiddels geslonken tot minder dan 10%. NS Stations exploiteert, ontwikkelt en beheert ruim 400 stations in Nederland. Schoonmaak, onderhoud en veiligheid zijn hierbij belangrijke thema’s, net als de optimale balans tussen de looproutes, service en voorzieningen op en rond het station. Het station is een plek waar meer te halen is dan alleen de trein en daarmee speelt NS Stations in op de behoefte van de reiziger. NS Stations IT zorgt ervoor dat alle systemen en hardware van NS Stations draaien. Dit betekent tevreden klanten bij winkels, die zorgen voor meer omzet en een hogere klantbeleving en tevreden reizigers die een geweldige deur tot deur ervaring hebben 

Als Solution Architect werk ik binnen verschillende tribes van NS Stations en ben ik verantwoordelijk voor de architectuur van één of meerdere procesketens binnen dit domein. De afgelopen twee jaar heb ik in verschillende ketenteams meegedraaid. Hieronder een overzicht van drie ketenteams waar ieen belangrijke bijdragen aan heb geleverd 

Slim Slot

De OV-fiets is inmiddels al 10 jaar onderdeel van NS en heeft in die periode een enorme groei doorgemaakt. Om de dienstverlening rond de OV-fiets schaalbaar te kunnen houden en te moderniseren is een project gestart voor implementatie van een Slim Slot. Na een succesvolle pilot kan de uitrol starten, waarmee uiteindelijk alle OV-fietsen worden voorzien van een Slim Slot. 

Bikelanes

Het project Bikelanes zorgen ervoor dat de toegang/uitgang van de fietsenstallingen worden gereguleerd met een selfservice exploitatieproces. Hierbij houdt de beheerder toezicht en kan deze zich richten op het verlenen van service en het gastheerschap. Om snelheid en gemak voor de reiziger te bevorderen wordt een fietstag (RFID-chip) op de fiets als extra identificatiemiddel geïntroduceerd. De eerste pilot locaties zijn ondertussen al succesvol uitgerust met Bikelanes. 

P+R 2.0

In het project P+R 2.0 heeft NS Stations partners gevonden voor innovatie, beheer en exploitatie van de gereguleerde P+R voorzieningen. Dit leidt tot een belangrijke wijziging in de demarcatie en configuratie van de techniek en infrastructuur, die nodig is voor het beheren en exploiteren van de P+R formule van NS Stations. Daarnaast wordt inrijden met kentekenherkenning toegevoegd aan de P+R formule. Doel van project P+R 2.0 is om het parkeergemak te verhogen. Alle NS Stations P+R’s worden momenteel omgebouwd naar kenteken parkeren. 

Hoe ziet mijn werkdag eruit?

In de ochtend op weg naar het hoofdkantoor van NS Stations in Utrecht check ik Slack om zo direct te zien wat er speelt binnen mijn Fiets– of Auto ketenteam. Vervolgens sluit ik aan bij een van de stand-up’s van het Fiets- of Auto ketenteam, omdat ik vaak betrokken ben bij nieuwe ontwikkelingen van een nieuw product. Dit doe ik bijvoorbeeld samen met de Business Analist of Marketeer, die ook onderdeel uitmaken van het multidisciplinaire Fiets- of Auto ketenteam. Daarnaast heb ik met de Product Owner van het Auto ketenteam periodiek overleg over de technische impact van de backlog items.  

Vervolgens heb ik een afspraak met een aantal Developers van één van de leveranciers in Amsterdam, die op dit moment in een migratie zit van een Jenkins Pipeline naar een Azure Pipeline. Ik heb ze gemotiveerd om binnen Azure Pipelines een CI/CD in te zetten en kom vandaag een demo geven. Middels deze demo, demonstreer ik hoe dit technisch werkt en licht ik de voordelen van het concept toe. Daarmee enthousiasmeer ik de Developers en spreek ik af wat ze in de volgende afspraak te zien krijgen en hoe ze zelf de eerste stappen kunnen zetten. 

In de trein terug naar Utrecht heb ik een afspraak met het Architecten team van NS Stations. We bespreken met elkaar wat we hebben gedaan en geven aan waar iedereen de komende periode mee bezig is. Tevens geef ik aan of er knelpunten zijn en bespreek ik met de andere Architecten hoe we hier mee omgaan. Ik help een collega Architect van een ander ketenteam met een marktuitvraag van een fiets product. Ik maak een architectuur plaat in Visio om de teksten in de marktuitvraag te verduidelijken. 

Ik sluit de dag af door mijn agenda bij te werken en een blog van een TOPAAS DevOps team over een nieuwe tool te lezen. TOPAAS is de unieke NS IT dienst voor product delivery. Het bestaat uit een best-of-breed planning-, delivery- en collaboration tooling en werkplekken, ondersteund door enthousiaste experts met innovatie en wendbaarheid als uitgangspunten. 

Andere tijden

Het is nu coronatijd en we zijn in inmiddels aan het opbouwen. Het zou goed zijn als er snel een behandelingsmethode is en uiteindelijk ook een vaccin. Dit alles gecombineerd met testen in combinatie met een contact onderzoek. Vreemd is wel dat in dit digitale tijdperk een App ontwikkelen maar een moeizame ontwikkeling is. Misschien een uitdaging voor ons allemaal?  

Delen

Meer weten over dit onderwerp?

joyce van vliet, vx company
Neem contact op met Joyce van Vliet
gang van het kantoor, vx company